University of Valencia logo Logo Interdisciplinary Health Simulation Center (CESIS-UV) Logo del portal

Cas multidisciplinari

El cas multidisciplinari consta de 3 fases en les quals intervenen els alumnes d'últim curs (4t curs del Grau d'Infermeria, Fisioteràpia, Farmàcia, Nutrició i dietètica, 6é curs de Medicina) a més de 3a curs d'Odontologia i Màster de Psicologia General Sanitària. Així doncs, en esta simulació interdisciplinària participen estudiants de les 5 Facultats de Salut de la Universitat de València (Facultat de Medicina i Odontologia, Facultat d'Infermeria i Podologia, Facultat de Fisioteràpia, Facultat de Psicologia i Logopèdia, i Facultat de Farmàcia i Ciències de l'alimentació).

Es tracta d'un cas transversal i col·laboratiu en el qual treballen conjuntament diferents disciplines de la salut. Eixa és la clau de l'èxit del cas.

Actualment estem treballant en el desenvolupament de nous casos en els quals puguen participar també estudiants d'altres graus de salut. 

El cas que s'està desenvolupant actualment, tracta d'un pacient de 25 anys politraumàtic per un accident de patinet contra un cotxe. Es colpeja al cap i posteriorment queda immòbil i obnubilat al costat del cotxe. Presenta fractura de fèmur dret, ferides en cuir cabellut, traumatisme dental, etc.

 

Fase 1: Medicina i infermeria

Esta fase es desenvolupa els dilluns en 25 sessions per a este curs acadèmic (des del 2 d'octubre de 2023 fins al 13 de maig de 2024).

Esta fase es dividix en dos grups. El grup A des de les 08.30 fins a les 11.00 i el grup B des de les 11.30 a 14.00.

En cada grup intervenen aproximadament 6 alumnes de medicina i 6 alumnes d'infermeria.
Els docents són Yolanda Acosta d'infermeria, Gerardo Aguilar d'anestèsia, i professors residents d'anestèsia i cirurgia.

Esta és la fase en la qual donen al pacient una atenció inicial i continuada fins a l'estabilització i l'ingrés en planta.
 
 

Prebriefing

Primer se'ls reunix a tots els alumnes a l'aula d'habilitats 1 (2.01).

Es fa una introducció al cas explicant-los què es trobaran en la simulació i en què consistixen les tres fases.
 
 

Simulació

Tots els estudiants visiten primer la sala 1 (2.06), que, en el cas del pacient politraumàtic, serà un box de crítics, i revisen el material mèdic amb el qual treballaran.

Ací tenen tot el necessari per al desenvolupament de la simulació.

A continuació, pugen a la sala d'ambulància (3.12), que serà l'escenari del carrer. Allí també revisen el material en 5 minuts.

A continuació, 3 alumnes de medicina i 3 d'infermeria tornen a l'aula d'habilitats per a veure en directe a través de la pantalla el que faran els seus companys a la sala d'ambulància.

Comença la simulació amb 3 alumnes de medicina i 3 d'infermeria baixant de l'ambulància i atés el pacient, que és el nostre simulador HAL S3201, que es troba obnubilat i amb dificultat respiratòria. L'objectiu és estabilitzar al pacient i traslladar-lo a l'hospital. La simulació sol durar de 8 a 12 minuts. Mentres es desenvolupa la simulació, els docents i tècnic ens trobem a la sala de control manejant el simulador sobre la base del tractament que li estiguen donant els alumnes al pacient, controlant-li els valors com el ritme cardíac, saturació d'oxigen en sang, tensió, freqüència respiratòria, etc.

Quan acaba, els alumnes han d'emplenar un comunicat d'assistència mèdica, i baixar a la sala 1 (box de crítics) on els esperen els seus companys que han vist l'actuació des de la sala d'habilitats. Es fa un traspàs d'informació de l'estat del pacient, com ocorreria en un hospital en ingressar a un pacient, i començaria la part d'atenció intrahospitalària en la qual intervenen els 3 alumnes de medicina i 3 d'infermeria que encara no havien intervingut. Esta fase també dura de 8 a 10 minuts. Normalment estabilitzen al pacient i el deriven a quiròfan.
 
 

Debriefing

El debriefing és una part fonamental de la simulació, i consistix en un col·loqui o retroalimentació sobre el que ha passat durant la simulació.

Tots els alumnes i docents tornen a l'aula d'habilitats 1 (2.01), que en este cas és una aula de debriefing. A través dels vídeos gravats a la sala d'ambulància i box de crítics, es reflexiona sobre el que ha ocorregut. Sobre la base del model de debriefing Plus/Delta, els professors guien a l'estudiantat perquè reflexionen sobre l'ocorregut, expressen i compartisquen les sensacions que han viscut. Es tracta d'emfatitzar aquells punts o aspectes que s'han desenvolupat de manera adequada i d'analitzar els possibles punts de millora per a aprendre de l'error en un entorn segur i sense jutjar a l'estudiantat. D'esta manera, l'alumnat aprén habilitats tècniques i no tècniques que serviran d'ajuda per al seu futur professional quan enfronte a situacions reals simulares.  
 

Fase 2: Farmàcia, Odontologia, Nutrició

Durant 22 sessions tots els dijous (des del 5 d'octubre de 2023 fins al 9 de maig de 2024), s'efectua esta fase de simulació en la qual intervenen de 6 a 8 alumnes de cada titulació.

La simulació dona principi a les 10.15 h. i acaba a les 13.30 h.

Els docents, per part de farmàcia, Manuel Alós; odontologia, Marian Fuster; i de nutrició, Ángela Durá.

En esta fase, abans d'ingressar al pacient en planta, el traslladen a traumatologia, li administren fàrmacs, li revisen la dentadura, perquè ha perdut diverses peces dentals, i li fan seguiment nutricional.
 


Prebriefing

A l'aula de Debriefing 1 (2.04) se'ls presenta el cas i se'ls mostra l'estat en el qual està el pacient mitjançant un resum de la gravació de la simulació de fase 1 en ambulància i hospital.
 


Simulació

Tot l'alumnat passa a la sala 1 (2.06), que en esta fase és una habitació en planta de l'hospital, on està el pacient, que és el nostre simulador Simman 3G.

En primer lloc, l'equip docent interactua amb l'alumnat a través del micròfon fent-se passar pel pacient. El grup d'alumnes de farmàcia validen el tractament farmacològic del pacient, donen indicacions sobre els medicaments que necessiten control, com per exemple de les seues concentracions en sang, advertixen dels possibles efectes adversos a la resta d'alumnes de les titulacions implicades en el cas, i revisen possibles interaccions entre els medicaments.

A continuació, presa el control l'alumnat d'odontologia, que revisa el traumatisme dental mitjançant inspecció ocular, revisen la imatge del radiodiagnòstic, i proposen una alternativa terapèutica per al traumatisme.

Finalment, l'alumnat de nutrició revisa les necessitats nutricionals del pacient, que són molt exigents a causa del politraumatisme i a la situació de la infecció de la ferida de la cama, analitzen els seus antecedents en termes de nutrició, i establixen una pauta nutricional per a eixe moment i a futur.


Debriefing

Igual que en la fase anterior, mitjançant la gravació de la simulació, es crea un col·loqui enriquidor. Posen l'accent d'una forma estructurada sobre el comportament de cada titulació sobre com fan l'anamnesi i, sobretot, analitzen les interaccions entre les titulacions implicades en esta fase, a més de les quals no estan en esta fase.

Fase 3: Fisioteràpia i Psicologia

Aquesta tercera fase consta de 23 sessions repartides entre dimecres i divendres (des del 4 d'octubre de 2023 fins al 8 de maig de 2024) en les quals participen al voltant de 10 alumnes de fisioteràpia i 8 de psicologia.

Es desenvolupa de 09.30 h. a 13.30 h.

Els professors per part de fisioteràpia són David Hernández, Sara Cortés, Catalina Tolsada, i Laura Fuentes. Per part psicologia, David Bisetto i Sacramento Pinazo.

Esta és la fase que tanca el cicle en la qual el pacient és atés ja en planta a nivell psicològic i a nivell motor a través de fisioteràpia.
 

Prebriefing

A la sala d'habilitats 1 (2.01) es planteja el desenvolupament de la patologia per part de l'alumnat, i se'ls planteja el cas amb l'ajuda dels vídeos de les dos fases anteriors.
 

Simulació

La simulació se situa a la sala 2 (2.08), que en este cas és una habitació en planta de l'hospital. El pacient, que en este cas es tracta d'un pacient estandarditzat (pacient real). Consta de 4 intervencions alternades entre psicologia i fisioteràpia.

Primer, dos alumnes de psicologia plantegen una entrevista motivacional pel fet que el pacient està decaigut anímicament, a continuació, entren dos alumnes de fisioteràpia i realitzen una valoració i un plantejament d'exercicis perquè vaja mobilitzant la cama.

En la tercera intervenció han passat un o l'endemà passat, i torna a intervindre psicologia per a parlar del tema del dolor, ja que ha fet molt d'exercici i li continua fent molt de mal la cama.

En la quarta intervenció entra fisioteràpia de nou, canviant lleugerament l'objectiu la fi del qual és ensenyar al pacient a fer el trasllat del llit a la cadira sense donar suport al pes a la cama, pel fet que ha tingut una intervenció quirúrgica molt recent.
 

Debriefing

A la sala de debriefing es forma un col·loqui entre tots els alumnes i docents sobre els punts de millora, mitjançant el Plus/Delta, se'ls pregunta com s'han sentit en la simulació, i què és el que han tret d'esta experiència.

Després de cadascuna de les simulacions se'ls fa una enquesta de satisfacció voluntària a tot l'alumnat que ha participat, sent les valoracions molt positives. En molts casos, l'alumnat vol repetir la simulació.