Esta fase es desenvolupa els dilluns en 25 sessions per a este curs acadèmic (des del 2 d'octubre de 2023 fins al 13 de maig de 2024).
Esta fase es dividix en dos grups. El grup A des de les 08.30 fins a les 11.00 i el grup B des de les 11.30 a 14.00.
En cada grup intervenen aproximadament 6 alumnes de medicina i 6 alumnes d'infermeria.
Els docents són Yolanda Acosta d'infermeria, Gerardo Aguilar d'anestèsia, i professors residents d'anestèsia i cirurgia.
Esta és la fase en la qual donen al pacient una atenció inicial i continuada fins a l'estabilització i l'ingrés en planta.
Prebriefing
Primer se'ls reunix a tots els alumnes a l'aula d'habilitats 1 (2.01).
Es fa una introducció al cas explicant-los què es trobaran en la simulació i en què consistixen les tres fases.
Simulació
Tots els estudiants visiten primer la sala 1 (2.06), que, en el cas del pacient politraumàtic, serà un box de crítics, i revisen el material mèdic amb el qual treballaran.
Ací tenen tot el necessari per al desenvolupament de la simulació.
A continuació, pugen a la sala d'ambulància (3.12), que serà l'escenari del carrer. Allí també revisen el material en 5 minuts.
A continuació, 3 alumnes de medicina i 3 d'infermeria tornen a l'aula d'habilitats per a veure en directe a través de la pantalla el que faran els seus companys a la sala d'ambulància.
Comença la simulació amb 3 alumnes de medicina i 3 d'infermeria baixant de l'ambulància i atés el pacient, que és el nostre simulador HAL S3201, que es troba obnubilat i amb dificultat respiratòria. L'objectiu és estabilitzar al pacient i traslladar-lo a l'hospital. La simulació sol durar de 8 a 12 minuts. Mentres es desenvolupa la simulació, els docents i tècnic ens trobem a la sala de control manejant el simulador sobre la base del tractament que li estiguen donant els alumnes al pacient, controlant-li els valors com el ritme cardíac, saturació d'oxigen en sang, tensió, freqüència respiratòria, etc.
Quan acaba, els alumnes han d'emplenar un comunicat d'assistència mèdica, i baixar a la sala 1 (box de crítics) on els esperen els seus companys que han vist l'actuació des de la sala d'habilitats. Es fa un traspàs d'informació de l'estat del pacient, com ocorreria en un hospital en ingressar a un pacient, i començaria la part d'atenció intrahospitalària en la qual intervenen els 3 alumnes de medicina i 3 d'infermeria que encara no havien intervingut. Esta fase també dura de 8 a 10 minuts. Normalment estabilitzen al pacient i el deriven a quiròfan.
Debriefing
El debriefing és una part fonamental de la simulació, i consistix en un col·loqui o retroalimentació sobre el que ha passat durant la simulació.
Tots els alumnes i docents tornen a l'aula d'habilitats 1 (2.01), que en este cas és una aula de debriefing. A través dels vídeos gravats a la sala d'ambulància i box de crítics, es reflexiona sobre el que ha ocorregut. Sobre la base del model de debriefing Plus/Delta, els professors guien a l'estudiantat perquè reflexionen sobre l'ocorregut, expressen i compartisquen les sensacions que han viscut. Es tracta d'emfatitzar aquells punts o aspectes que s'han desenvolupat de manera adequada i d'analitzar els possibles punts de millora per a aprendre de l'error en un entorn segur i sense jutjar a l'estudiantat. D'esta manera, l'alumnat aprén habilitats tècniques i no tècniques que serviran d'ajuda per al seu futur professional quan enfronte a situacions reals simulares.