Saltar la navegación

5.2.2 Cos del treball

El cos inclou la informació substancial del treball. És la part més important i extensa, que pot variar en funció del tipus de treball a realitzar (revisió bibliogràfica, estudi teòric, cas pràctic, projecte). Conté l'anàlisi del tema:

  • L'estudi i els resultats d'acord amb les fonts d'informació consultades i/o amb l'exposició dels teus punts de vista.
  • I les conclusions que es poden presentar com un balanç de les idees recollides o com una valoració general de la informació presentada.

8. Marc teòric

El marc teòric o conceptual recull teories i conceptes relacionats fonamentals en els quals se sustenta la recerca i l'estat de la qüestió, també anomenat revisió de la literatura o contextualització. És important situar aspectes del context de realització del treball: normatives legals, avanços tecnològics, condicions mediambientals, indicadors, tendències, territori, subjectes, etc. En definitiva, què s'ha investigat ja sobre el tema.

9. Objectius

És aconsellable que tot treball assenyale un objectiu general i, si és el cas, objectius específics de recerca. No tot TFG ha de partir d'una hipòtesi; els treballs que són de revisió teòrica no solen tenir com a objecte la verificació d'hipòtesis.

10. Metodologia

En aquest apartat s'explica com fer el treball, el procés i l'anàlisi de la informació recollida per a donar resposta a les preguntes de la recerca.

Segons la modalitat del treball, la metodologia pot incloure diferents aspectes. En termes generals s'hi inclouen:

  • El tipus de recerca.
  • El disseny i les tècniques de treball utilitzades.
  • El maneig de variables.
  • Les unitats d'anàlisis i els materials estudiats.
  • La selecció de la mostra. Pot ser interessant assenyalar quin és el nombre total d'individus que seria convenient analitzar i quants n'hem pogut reclutar per a l'estudi (mostra/participants). Això donarà una idea de com són de valuoses les nostres conclusions finals, encara que no hagen complit els criteris de fiabilitat.
  • L'elaboració d'instruments de recerca.

En funció del tipus de recerca realitzada, alguns d'aquests elements no seran aplicables.

Les tècniques o instruments més comuns són: enquestes, entrevistes, revisió bibliogràfica, observacions, experiments, etc.

11. Resultats

Comprén l'anàlisi i la discussió. En aquest apartat s'analitzen els resultats obtinguts en relació amb les hipòtesis o objectius plantejats en delimitar el tema de recerca.

S'han d'explicar i interpretar els descobriments realitzats en relació amb les hipòtesis plantejades. Tot TFG ha de recollir resultats o obtenir productes, o desenvolupar o inventar tecnologies, així com elaborar creacions o projectes. Cal cuidar aquesta part, i no esgotar-se en els apartats anteriors, dedicar-hi el seu temps.

12. Conclusions

Les conclusions són generalment una de les parts més importants del TFG. Són els assoliments aconseguits en el procés de recerca realitzat, expressats en un llenguatge clar i concís. Han d'estar relacionades amb els objectius inicials, si han sigut assolits o no.

Les conclusions poden reflectir les qüestions no resoltes o les limitacions o obstacles trobats en la recerca.

En aquest apartat s'inclouen les recomanacions, conjunt de suggeriments de l'autor o autora del treball que es presenten amb el propòsit de:

  • Introduir reformes per a millorar i/o solucionar problemes trobats.
  • Assenyalar possibles futurs problemes.
  • Orientar o suggerir possibles línies futures de recerca.