Logo de la Universitat de València Logo CSIF. Secció Sindical Logo del portal

CSIF assisteix a la reunió del grup de treball d'Educació Superior i Recerca de la Unió Europea

  • 18 d’octubre de 2018
Image de la noticia

Dilluns passat 24 de setembre va tenir lloc a Brussel·les una reunió del grup de treball d'educació superior i recerca de la UE, del que formen part representants d'organitzacions sindicals i ocupadors de diferents països europeus.

En el mateix vam tenir oportunitat d'assistir a les presentacions de l'avaluació del procés Bolonya, posant de manifest la necessitat d'invertir en educació i fomentar un esperit crític i creatiu. Per a aconseguir-ho el personal ha d'estar format i ser recolzat en les disciplines necessàries per a aconseguir aquests objectius.

Es fa necessari ressaltar la importància de la participació dels representants dels treballadors (PAS i PDI) per a poder garantir l'èxit del procés de Bolonya. Des de la UE es van a plantejar una sèrie d'accions per a fomentar l'intercanvi d'experiències entre el professorat, així com fomentar la mobilitat. Les universitats hauran de decidir com col·laborar en el procés i negociar amb els governs el finançament necessari.

També es va analitzar l'impacte de procés de digitalització i internacionalització en el personal de les institucions d'educació superior. Es va proposar reforçar el vincle entre educació i recerca, alhora que es van intercanviar propostes d'organitzacions sindicals de diferents països europeus, posant-se de manifest la problemàtica de com les universitats poden recolzar al personal en aquestes accions. El fet que una part important del personal estiga mal pagat i en posicions precàries no ajuda precisament a la llibertat acadèmica.

Vam tenir oportunitat de conèixer de primera mà una comparació entre els passos de la carrera acadèmica en diferents països europeus respecte a categories, tipus de posició, carrera funcionarial, posicions específiques per a recerca, etc. i es va analitzar el paper de la dona en la mateixa. CSIF va realitzar una presentació de la presència de la dona en l'àrea d'astronomia i astrofísica en la Universitat d'Oviedo.

En l'última part de la jornada se'ns van presentar les línies principals del pròxim programa Erasmus +, així com el de recerca que va a substituir a l'H2020 per al període 2021-2027 i en el qual serà obligatori publicar en revistes de lliure accés. Es va posar de manifest la idea que quan s'inverteix en R+D+i l'economia dels països acaba millorant a mitjà termini.

Alguns dels documents tractats en la reunió poden consultar-se en aquest enllaç i en aquest altre.

Foto: CESI visuals campaign