Logo de la Universitat de València Logo Conscienciació en Seguretat de la Informació a la UV Logo del portal

En viatges i fora de casa no envies informació sensible a través de xarxes wifi no confiables

  • Juan Perez Garcia
  • 21 de gener de 2024
Image de la noticia

Connectar-se a una xarxa wifi pública pot posar en risc la informació que es guarda en els seus dispositius i, per tant, fer-la vulnerable als atacs dels ciutadans. És possible que la seva informació estiga exposada i que dades com la seva contrasenya, nom d'usuari i informació bancària siguen robats.

A continuació, expliquem 10 aspectes que cal tenir en compte quan es connecta a una xarxa wifi pública:

1. No descarregueu aplicacions estranyes.

Per connectar-se a les zones de wifi públics no cal descarregar una aplicació externa o realitzar alguna configuració en el seu mòbil. Únicament haureu d'activar la connexió del vostre dispositiu.

2. Verifiqueu el nom de la xarxa wifi i utilitzeu la VPN de la UV.

Antes de fer ús d'una xarxa wifi ha de verificar si el nom està correctament escrit. En algunes ocasions, els ciberdelinqüents creen xarxes falses i donen noms confiables com el d'un centre comercial o un restaurant amb l'objectiu que us connecteu i els atacants tinguin accés a tota la vostra informació. 

Sempre que aneu a comunicar utilitzant dades de la UV (correu electrònic, arxius, etc.) en una wifi pùblica, cal que utilitzeu la VPN de la UV. La xarxa privada virtual (VPN) de la Universitat de València, s'estén, mitjançant un procés d'encapsulació i en algun cas d'encriptació, des dels paquets de dades a diferents punts remots, mitjançant l'ús d'infraestructures públiques de transport. Els paquets de dades de la xarxa privada viatgen per un tunel definit en la xarxa pública a la qual ens hàgem connectat. En el cas d'accés remot, la VPN permet a l'usuari o usuària accedir a la nostra xarxa corporativa, assignant al seu ordinador o dispositiu mòbil remot les adreces i privilegis d'aquesta, encara que la connexió l'haja realitzat mitjançant un accés públic a Internet. En ocasions, pot ser interessant que la comunicació que viatja pel tunel establit en la xarxa publica vaja encriptada per a permetre una confidencialitat major. 

Més informació:
https://www.uv.es/uvweb/servei-informatica/ca/serveis/generals/xarxa-comunicacions/xarxa-privada-virtual-vpn-/es-vpn-1285903202284.html

3. Utilitzeu sempre pàgines https.

El HTTPS (protocol segur de transferència d'hipertext) permet que les dades viatgen de forma segura. Assegureu-vos que a l'inici de cada enllaç trobeu les sigles "https://".

4. Eviteu desplaçar-se d'on es va obtenir l'accés.

En ocasions, moure's d'un lloc a un altre pot afectar la connexió a la xarxa pública, ja siga perquè la xarxa no té una gran cobertura o que els routers que proporcionen l'accés a Internet es troben molt separats.

5. Procureu no realitzar pagaments.

Les xarxes de wifi públics no són recomanables per realitzar qualsevol tipus de pagament i / o moviments bancaris. Utilitzeu les seues dades o xarxes wifi segurs com el de la casa. De la mateixa manera es recomana no ingressar a pàgines on es sol·licite informació personal o dades d'accés.

6. Realitzeu una navegació curta.

Perquè el seu tràfic no comence a fallar, realitze navegacions curtes o interrompudes perquè la velocitat de la connexió siga més ràpida.

7. Desactiveu la sincronització d'arxius.

En moltes ocasions, els nostres dispositius realitzen activitats que no requereixen de la nostra participació, per exemple, fer còpies de seguretat dels seus fitxers al 'nuvol' automàticament. És recomanable desactivar aquestes funcions quan no estiguem connectats a una xarxa segura.

8. Assegureu-vos de tenir la última actualització.

Per navegar més segur en xarxes wifi publiques, es suggereix tenir la última versió del seu sistema operatiu, siga Android o iOS, ja que inclou sistemes de seguretat més robusts i avançats que li permetrien prevenir la ràpida filtració de la seua informació.

9. Feu un ús responsable.

Limiteu la navegació i no introduïu portals com a pàgines de jocs i llocs que ofereixen premis o l'obtenció de seguidors en xarxes socials, que moltes vegades són utilitzades pels ciutadans per obtenir la seua informació.

10. Desactiveu la xarxa wifi.

Quan finalitzeu la navegació, assegureu-vos de desactivar l'opció de wifi en el seu dispositiu per evitar connectar-se automàticament.