Redactar un paràgraf introductori?
Redactar un paràgraf introductori?
A l’octubre de 2017, Escena Erasmus és convidada a participar com a exemple de bones pràctiques en responsabilitat social i cultural al IV RSEncuentro que se celebra a València. La codirectora Anna Marí és l’encarregada de presentar la ponència.
El 22 d’octubre se signa amb la Comissió d’Ajuda al Refugiat del País Valencià (CEAR-PV) un conveni per al curs 2017-2018, amb el qual s’integraran per primera vegada en la història del projecte teatral europeu, persones refugiades amb l’objectiu de crear un espai d’integració des de la cultura, i per al compliment d’un dels objectius del projecte europeu bianual Erasmus+ Scene Network (en marxa des de 2016).
Els dies 25 i 26 d’octubre vam celebrar a Pàdua (Itàlia) la segona reunió transnacional de treball del projecte Erasmus+. En aquest projecte es presenten els resultats del primer Intellectual Output i es realitzen reunions de gestió i Coodinació preparatòries per l’Erasmus Scene European Festival que se celebrarà a València l’última setmana de maig de 2018. La trobada d’Itàlia acaba amb la jornada Erasmus Day on els membres directius de les seus internacionals d’Escena Erasmus tenen la possibilitat de parlar i presentar el projecte abans els estudiants candidats a participar en el projecte de Pàdua.
El 23 de novembre de 2017, la delegada alemanya d’Escena Erasmus, Mara Hold, assisteix a l’acte de commemoració dels 10 anys del Premi Europeu Carlemany de la Joventut al Parlament Europeu on té la possibilitat de reunir-se amb el president Antonio Tajani.
El 24 de novembre de 2017, els nous alumnes d’Escena Erasmus del curs 2017-2018 presenten al Saló d’Actes de la Conselleria d’Educació de la Generalitat l’acció teatral que celebra els 30 anys del programa Erasmus davant més de 300 persones.
El 30 de novembre de 2017, Escena Erasmus presenta costat de l’Institut Valencià de la Joventut de la Generalitat Valenciana (IVAJ) la campanya “#AmbLesRefugiades” que permetrà portar els espectacles a les províncies d’Alacant i Castelló en funcions dobles per instituts de secundària i públic en general.
Al desembre de 2017, Escena Erasmus participa per quarta vegada a la jornada “Les terres dels Alforins: paisatge, maridatge i experiències al territori” que se celebra al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València amb més de 500 persones de públic assistent.
Del 8 al 12 de desembre, Escena Erasmus presenta la seva nova associació cultural “Europa Cultura Escènica” amb el projecte “El Drac d’Europa”. Un programa que intenta establir vincles entre la dramatúrgia europea actual amb l’objectiu de reflexionar sobre l’Europa en què vivim. Els seus principals objectius són: generar un corpus de textos teatrals que prenguin com a punt de partida la idea d’Europa i siguin capaços d’abordar-la des de diferents gèneres i estils; promoure l’intercanvi d’aquests textos i el seu coneixement per diferents societats; permetre que els autors i autores i companyies valencianes tinguen contacte amb la dramatúrgia actual europea i fruit, d’aquest intercanvi s’establiran les bases per construir un nou espai comú, en el què les persones i no els interessos econòmics estiguen al centre de la societat europea i que els barris i pobles de València es convertisquen en receptors d’aquestes idees i puguen acollir les trobades d’autors amb l’objectiu final de que els veïns i escriptors coneguen i establisquen punts de connexió i cohesió. Els textos d’aquesta primera trobada es publiquen en un volum preparat per Edicions 96.
Al febrer de 2018, vam presentar la mostra del taller de formació actoral del curs, “Europe from the inside, Europe from the outside”, un espectacle composat per escenes de Lluïsa Cunillé, Juan Cavestany, Xavi Puchades, Guada Sáez, Harold Pinter, Lucía Sáez , Maribel Bayona i Gabi Ochoa. En aquest espectacle es planteja el caos en el què actualment viu Europa, l’espiral burocràtica. Els ciutadans ens aferrem a espais de salvació, a canvis vertiginosos i a moments completament absurds. Intentem eixir amb èxit de qualsevol situació, de salvar els nostres projectes, de confiar en persones que ens traeixen. Mentrestant, a l’altra cara, des de la frontera, el nostre continent es veu com a espai de benestar, d’oportunitats, de canvi de vida. I és, en aquest anhel, on es desconeix tot el que els espera. Europa té dues cares. En aquesta mostra del taller de formació actoral d’Escena Erasmus del curs 2017-2018 hem volgut recuperar escenes ja treballades en altres espectacles del projecte. Escenes que, al seu moment, resultaven noves i fins i tot visionàries. En aquesta revisió veiem com no han perdut la seua actualitat, i fins i tot han mutat el seu missatge o han solucionat els conflictes.
Al maig de 2018, es presenta la tercera producció que tanca la “Trilogia de les Migracions”, “La gran final”, un espectacle dirigit per Anna Marí i amb escena escrites a propòsit per Mafalda Bellido, Guada Sáez, Maribel Bayona, Adrián Novella i Javier Sahuquillo i amb la coordinació de dramatúrgia de Daniel Tormo. “La gran final” és un espectacle interpretat per actrius i actors provinents de diferents parts del món, que demostraran sobre l’escenari que és possible treballar junts i superar les nostres diferències. Una part del repartiment està composta per joves valencians, l’altra per a joves europeus i l’altra per a joves refugiats de diferents orígens. “La gran final” és un espectacle en clau de comèdia ambientat en un gran estadi de futbol, ple de cançons, escrit per alguns dels nostres millors dramaturgs i preparat i dirigit per professionals contrastats de l’escena valenciana. “La gran final” ens parla, amb honestedat i esperança, de possibilitats efectives de construir-nos un futur millor. Durant els mesos de juny i juliol se celebra la sisena edició de la gira provincial “Les Europes Menudes” posada en marxa des de l’Àrea de cultura de la Diputació de València i que gira pels municipis de València, Benifaió, Alaquàs, Bonrepòs i Mirambell, l’Alcúdia de Crespins, Ontinyent, Yátova, Xella, Salem, Gandia, Almoines, Caudete de les Fonts i Carrícola. Més de 5.200 persones assisteixen a les representacions. Com a colofó de la gira, finalitzada a Carrícola el passat 15 de juliol, es va realitzar la plantació del “Jardí de les Cultures”, una instal·lació artística i natural on es van plantar espècies arbòries que representaven les diferents nacionalitats presents a la companyia d’Escena Erasmus de aquest any. El jardí s’engloba dins el projecte “Biodivers” i comptarà amb un mirador de gessamí i una guia dels arbres acompanyats per textos escrits pels membres de la companyia teatral.
A finals de juliol de 2016, la Comissió Europea i l’Oficina d’Espanya aproven el projecte ERASMUS+ SCENE NETWORK (E+SCN), a través del programa Erasmus+ Estratègia KA2, sent el nostre el projecte millor valorat pel tribunal. E+SCN està liderat per la Fundació General de la Universitat de València. El projecte l’integren: CRIT Companyia de Teatre, com a soci artístic i tècnic i les universitats de Marburg i Pàdua.
Al novembre de 2016 se celebra el primer meeting del projecte E+SCN a la Universitat de València, on s’estableixen les línies de gestió que marcaran als 2 propers anys.
Escena Erasmus, inicia la seua huitena edició del projecte posant en marxa un ambiciós programa artístic d’instal·lació escènica amb motiu del 80 Aniversari de València, Capital de la República espanyola (1936-1937) titulat “1936-2025: La guerra civil europea ha començat” . Una reflexió àcida sobre l’Europa que estem vivint mitjançant una mirada no nostàlgica de les brigadistes internacionals que van jugar un paper fonamental durant la Guerra Civil espanyola. L’espectacle que també va comptar amb una instal·lació artística de l’escenògraf Luis Crespo en tot el conjunt del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València va poder veure del 12 al 16 de desembre, penjant tots els dies el paper de localitats esgotades.
A primers de juny de 2017, se celebra la segona reunió de gestió del projecte E+SCN a la Universitat Philipps de Marburg (Alemanya) on es van celebrar rodes de premsa, trobades amb la comunitat universitària, tallers d’interpretació i reunions amb projectes alemanys d’integració social dels refugiats.
A finals de maig de 2017, Escena Erasmus presenta el seu segon espectacle de la “Trilogia de les Migracions”, un cicle que es va començar el 2016 amb “El circ de la frontera” i que durant aquest curs presenta “La fira invisible”. Aquest espectacle es va presentar al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, amb les entrades esgotades per a totes les representacions. Durant aquestes representacions es celebra la roda de premsa per a presentar la gira 2017 de Les Europes Menudes posada en marxa per cinquè any consecutiu amb l’Àrea de Cultura de la Diputació de València.
A l’espectacle “La fira invisible” participen com a dramaturgs Daniel Tormo, Guada Sáez, Gabi Ochoa, Javier Sahuquillo i Anna Marí, que a més dirigeix el muntatge.
Durant els mesos de juny i juliol es celebren les representacions de la gira de Les Europes Menudes per 19 municipis de la província de València: Quart de Poblet, Favara, València (festival Tercera Setmana), Requena, Xest, Loriguilla, Alzira, Alfara del Patriarca, Agullent, Benetússer, Manises, Ontinyent, Potries, Anna, Gandia, Alpuente, Manuel i la Font de la Figuera. El total de públic assistent a la gira va ser de 5.400 persones.
Al setembre de 2015, el nostre codirector Daniel Tormo participa en la primera edició del Foro Conecta2 a Europa, que va tindre lloc el 25 de setembre al Saló d’Actes de la Facultat de Filologia de la Universitat de València i on van participar els ponents Ignacio Samper (Director de la Oficina del Parlamento Europeo en España), Antonio Ariño (Vicerector de Cultura i Igualtat de la UV), Alfonso Alcántara (coach para la reinvención profesional, el empleo y el emprendimiento 2.0.) y Jane Bamford (directora territorial de Hays Recruiting Experts Worldwide).
Al novembre de 2015, la nostra col·laboradora i codirectora de projecte europeus, Paula Iranzo (Serveis Jurídics de la Fundació General de la Universitat de València) presenta en la XVI Assemble Anual de la Xarxa Anna Lindh a Espanya el projecte Escena Erasmus com a projecte exemplar de les bones practiques en l’educació no formal i intercultural al Mediterrani.
Al febrer de 2016, s’estrena a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València el primer espectacle de l’any titulat “Schengenland o el Turisme Nacional (UE)” amb textos de Laura Sanchis, Antonia Montaner, Carmen Valera, Francesc Sanguino i Robert March, i sota la coordinació dramatúrgica de Daniel Tormo i dirección escènica de Josep Valero i Maria José Soler.
Aquest espectacle és un treball que continua el camí que iniciàrem l’any passat amb “Europa, Cabaret del Desencant”, i que pretén establir un diàleg amb els dramaturgs actuals valencians en un intent de reflexionar sobre Europa a través dels ulls dels joves europeus que participen en aquest projecte. Un breu però intens recorregut per molts dels problemes reals d’aquesta Europa que s’està quedant en un no res.
Al maig de 2016 se presenta a La Nau ‘El circ de la frontera’, un espectacle dirigit per Anna Marí y amb escenes de Manuel Molins, Maribel Bayona, Jacobo Pallarés, Guada Sáez, Mertxe Aguilar, Daniel Tormo i Anna Marí. La producció, protagonitzada per dotze estudiants d’Espanya, Alemanya, Bèlgica, Grècia, Estònia, Regne Unit, Itàlia i Xile, va recórrer 21 poblacions de la província de València i més 1.800 quilòmetres de gira. El total de públic va superar les 5.300 persones.
El 18 de juliol de 2016, es va realitzar la plantació de ‘l’Arbre d’Europa’ al paratge de la font del Bolot de Macastre (la Foia de Bunyol). Un arbre que, en paraules dels directors d’Escena Erasmus: “es vol convertiren un símbol d’esperança i que també serà testimoni de l’aposta decidida de Macastre i d’Escena Erasmus per a que el projecte europeu tirre arrels i creixca a partir dels valors que defén el programa Les Europes Menudes; una Europa per als ciutadans i respectuosa amb el territori.
Durant la sisena edició del projecte teatral europeu Escena Erasmus es van realitzar canvis importants en l’estructura de treball i producció d’espectacles. Des que Escena Erasmus va nàixer es va plantejar aquest projecte també com una plataforma important d’integració i de promoció dels professionals valencians de les Arts Escèniques. És per tot això, que des de la direcció del projecte es va signar un conveni de col·laboració amb la Fundació AUTOR de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) per a representar les escenes escrites a través del curs “Teatre d’Urgència” impartit per l’autor madrileny Juan Cavestany a finals de novembre de 2014 en el que hi participaren els autors més representats del panorama teatral valencià. Així al gener de 2015 es presenta la primera lectura dramatitzada de les “Escenes d’Urgència” escrites per l’equip del curs al Saló d’Actes de la SGAE València.
Al febrer de 2015, es presenta a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València el primer espectacle titulat “URGÈNCIA: Materials per a un espectacle europeu” en el que es posaven en escena les peces breus inèdites de Guadalupe Sáez, Xavier Puchades, Daniel Tormo, Maribel Bayona, Robert March, Carmen Valera, Eugenia Sancho, Antonia Montaner, Ana Albaladejo, Lucía Sáez, Rafa Segura y dos textos breus de teatre radiofònic del propi Juan Cavestany.
Durant aquest curs també es va desenvolupar la tercera edició del programa Les Europes Menudes, posat en marxa per Escena Erasmus i l’Àrea de Cultura de la Diputació de València i, com a novetat, amb la participació estable del Vicerectorat de Projecció i Participació Territorial de la Universitat de València a través del seu programa Universitat i Societat. La implicació d’aquest rectorat va suposar poder portar el nostre espectacle a teatres de grans ciutats valencianes, com ara Ontinyent, Llíria o L’Eliana.
L’espectacle produït durant aquest curs per a Les Europes Menudes va ser “Europa, cabaret del desencant”, un crit esperançat i extraordinari d’uns joves convençuts que és possible forjar un futur millor. Tot i que Europa, hui, siga tot un desencant. Des del projecte presentàrem la rabiosa diversió d’un Cabaret dins un espai dominat per la desesperança, dins una Unió Europea de “demòcrates” i buròcrates, que fa sotragar els fonaments de la convivència en nom de l’austeritat. L’espectacle partia de peces escrites per a l’ocasió per un bon grapat de dramaturgs valencians i van ser escrites gràcies a la trobada entre els escriptors i els joves europeus. Les escenes van ser: “Mestre de Cerimònies” de Maribel Bayona; “Seres humanos normales” de Xavier Puchades; “Yo me creí lo de Europa” de Guada Sáez; “Ací” de Patrícia Pardo; “Soy Europa“, número musical escrit per Eugenia Sancho amb la col·laboració de Julio Montalvo; “Sobradament preparats” de Pasqual Alapont; “Un mundo ideal” de Javier Sahuquillo” i “El trueque” de Josep Lluís Sirera, totes aquestes sota la coordinació de dramatúrgia de Daniel Tormo.
Amb aquest espectacle es va produir una gira de dues setmanes que va recòrrer la provincia de València visitant Gàtova, les Alcubles, l’Eliana, Ontinyent, Llíria, València i Montesa i va ser vist per més de 2.400 persones de públic.
A més, durant aquest any també es van posar els fonaments per a traçar una vertadera estratègia europea que consolide la xarxa Escena Erasmus i la interacció entre les diferents seus del projecte.
Per últim, al mes de març es va organitzar la conferencia-col·loqui “La funció de la crítica teatral als nostres dies. Aportacions des del panorama italià actual” on convidàrem a la professora de la Universitat de Padova i crítica teatral al Corriere della Sera, Caterina Barone. A l’acte també van participar quasi tots els crítics en actiu de la premsa valenciana.
Durant aquest curs, alguns alumnes d’Escena Erasmus també han participat en el projecte artístic Outer Seed Shadow de l’artista Juanli Carrión, una instal·lació que es va exposar en el Claustre del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.
Durant l’edició 2013-2014 el projecte teatral europeu Escena Erasmus va celebrar el Cinqué Aniversari, i, per aques motiu, es van reunir els dies 4 i 5 d’abril de 2014 tots els antics alumnes d’aquest projecte procedents de 21 països europeus diferents.
Durant aquesta commemoració es va procedir a la lectura de la Declaració de València Escena Erasmus 2014: “Alguna cosa fa olor de podrit a Europa”, una frase extreta de Hamlet amb la que els joves, a través del teatre, pretenien captar l’atenció de governs, poders i ciutadans d’Europa, tot reclamant el dret a un futur de coneixement, justícia i llibertat per a Europa, en la seua diversitat cultural i en la seua unitat política.
Durant el curs ordinari es va produir l’espectacle El bombero de Bucarest, un homenatge a la literatura romanesa del segle XX en el que, a més, es va fer una reflexió crítica i social sobre la relació entre els països europeus de l’est d’Europa i els anomenats “primeres economies” del continent.
Durant aquest curs també se va celebrar la segona edició del programa Les Europes Menudes posat en marxa per Escena Erasmus i l’Àrea de Cultura de la Diputació de València en el que es va realitzar el muntatge de l’espectacle “Después de Europa”, un text inèdit escrit per a l’ocasió per l’autor valencià Javier Sahuquillo i dirigit per Josep Valero amb el que vullguèrem crear un abans i un després en la forma de tractar les diferents reflexions sobre Europa que sempre reflectim als nostres espectacles. Amb aquesta producción visitàrem les localitats valencianes de Sellent, Titaigües, Albalat dels Tarongers, Xestalgar, Faura, Sumacàrcer, Castielfabib i Cofrents.
Tot seguint amb la implicació social d’Escena Erasmus en projectes de sensibilització de la ciutat, al desembre de 2013, co-organitzem junt a la Delegació de la Comunitat Valenciana d’ACNUR (UNHCR) la jornada “Un riu de música i poesía per ACNUR, emergencia a Síria: ajuda’ls a arrelar de nou les seues vides” al llit del Túria de la Ciutat de València.
Al mes de novembre de 2013 celebrem la segona edició del curs monogràfic “Noves vies per a la creació teatral: de la improvisació a la creació escènica” a càrrec de l’actor Carles Montoliu.
A l’abril de 2014, l’equip directiu participa en les Jornades de Teatre i Educació organitzades per la Xarxa Alcover a Sant Julià de Lòria (Andorra).
Durant el mes de maig de 2014 es crea la nova seu de Escena Erasmus a la ciutat de Càller a l’illa italiana de Sardenya, Scena Erasmus Cagliari, promoguda per la Scuola d’Arte Drammatica di Cagliari.
El 4 de juny de 2014, els alumnes-actors d’Escena Erasmus participaren en la jornada inaugural de l’EMAC 2014, el 43 Congres de la European Marketing Academy que es va celebrar a l’Auditori de la Facultat de Medicina.
El projecte teatral europeu Escena Erasmus, en el seu quart any de vida, va posar en marxa el nou programa de teatre, cultura i turisme rural: “Les Europes Menudes”, en el qual van col·laborar l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, els vicerectorats de Cultura i Igualtat i de Relacions Internacionals i Cooperació de la Universitat de València, i va tenir el suport del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial. En el marc d’aquest nou programa es va produir l’espectacle “Los viajeros (Sueño de una noche de verano)”, un text d’Anna Marí i Daniel Tormo, amb direcció de Panchi Vivó. El programa “Las pequeñas Europas” va recórrer 8 pobles de la província de València (Petrés, Otos, Carrícola, Alfara de la Baronia, Aras de los Olmos, Sot de Xera, Sellent i Benigànim), a més de participar en el Festival de la Universitat d’Estiu de Gandia. Aquesta gira va comptar amb la participació, com a públic, de més de 2.300 persones. L’estrena de l’espectacle es va realitzar al claustre del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València amb més de 600 persones de públic assistent, i es va retransmetre via streaming en alta definició pel canal de la Universitat, MèdiaUni.
Pel que fa al curs ordinari del programa Escena Erasmus, es van presentar a les proves de selecció més de 200 alumnes que representaven 19 països de la Unió Europea i 6 països d’Amèrica del Sud. Una vegada finalitzada la selecció, es van elegir 23 estudiants que representaven 14 països europeus. Durant el curs acadèmic, Escena Erasmus va portar a escena l’espectacle “Y cambiamos de vida”, amb textos i cançons gregues. També va realitzar la performance “Una Europa de les persones i la cultura” amb motiu de la presentació del Campus d’Excel·lència VLC-Campus a la Facultat de Filologia al febrer de 2013.
Cal destacar que durant l’any 2013 s’ha consolidat la xarxa europea d’Escena Erasmus –l’Erasmus Scene Network− a Marburg (Alemanya) i a Pàdua (Itàlia). També s’han potenciat els llaços de col·laboració amb la FGUV i el seu Centre de Documentació Europea, amb el qual s’estan realitzant estudis previs per a la presentació de l’Erasmus Scene Network als nous programes d’ajudes de la Unió Europea.
Cal destacar que al juliol de 2013 es va realitzar la primera trobada del programa Escena Erasmus amb l’equip directiu de l’associació ENCATC (European Network of Cultural Administration Training) a València, cosa que ens va permetre presentar el nostre projecte a Anvers el passat 7 de novembre davant tots els socis d’aquesta important xarxa de gestió cultural.
Per últim, Escena Erasmus va continuar amb les seues activitats de caràcter social amb l’objectiu d’involucrar els estudiants europeus Erasmus en la vida social i cultural del País Valencià. El 21 de maig, els alumnes d’Escena Erasmus van protagonitzar el “Dia Mundial de la Diversitat Cultural per al Diàleg i el Desenvolupament” que es va realitzar a la sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València amb gran èxit d’assistència. El 20 de juny, alumnes músics d’Escena Erasmus participaren en l’acte “Músiques per la igualtat” del districte Benimaclet-Mestalla. El dia 16 d’octubre de 2013, Escena Erasmus va col·laborar amb la Marató Solidària en benefici de la Creu Roja a la sala Russafa de València.
A més, els antics alumnes d’Escena Erasmus han obert vies de col·laboració amb el col·lectiu “Fent Ciutat, iniciativa ciutadana per als barris del Nord de València”, amb el qual aviat es realitzaran accions escèniques per posar en valor el patrimoni industrial d’aquesta zona de la ciutat.
El projecte Escena Erasmus, en el seu tercer any de vida, va apostar fermament per fer-se present a la societat valenciana i promocionar el potencial creatiu i solidari de la comunitat Erasmus arreu del nostre territori.
Començàrem el curs amb la mostra espectacle Street, en un carrer qualsevol a partir dels sketxos de revista de Harold Pinter, una proposta coral que mesclava l’element audiovisual i les cançons en directe.
Continuàrem al mes de maig amb la representació lliure del text Europa de David Greig, titulat per a aquesta ocasió com Frontera. Un colpidor muntatge on es parlava de les fronteres encara tancades d’una Unió Europea que encara vivia d’esquenes a la realitat de la postguerra exjugoslava.
De nou, durant aquest any es va guanyar, per tercera vegada consecutiva, el concurs estatal “Las Huellas de la Barraca” amb el projecte “Lorca, Calderón y los Estudiantes de Babel” que va estar dirigit pel director i catedràtic Antoni Tordera i que va visitar més de quaranta municipis de huit autonomies de l’Estat espanyol.
Amb motiu d’aquesta gira i amb l’estreta col·laboració d’Acció Cultural Espanyola del Govern d’Espanya creàrem el I Festival de Dins a les comarques centrals valencianes amb el suport també de la Diputació de València. Un festival que a partir de l’any següent es convertiria en Les Europes Menudes.
A banda de les produccions escèniques del curs Escena Erasmus també va ser protagonista del Marató de Poemes Solidaris organtitzat per l’associació Desde la Otra Orilla, en benefici d’ASPANION a l’abril de 2012.
Al juny de 2012, Escena Erasmus va participar en la jornada “Joventut, ocupació i formació a la Unió Europea, organitzada pel Parlament Europeu a la UPV.
El projecte Escena Erasmus, en el seu segon any de vida, ha estat guanyador nacional del Premi Carlemany de la Joventut, i guanyador europeu del tercer Premi Carlemany de la Joventut atorgat pel Parlament Europeu, per fomentar la cultura i l’europeïsme entre els joves europeus. Escena Erasmus s’ha convertit, així, en el primer projecte espanyol en guanyar un d’aquestos prestigiosos premis. Aquest premi ha permés als responsables d’Escena Erasmus exposar el projecte al Parlament Europeu.
Durant el curs ordinari 2010-2011 es van realitzar dues mostres-espectacle dedicades a les dramatúrgies franceses contemporànies. En el primer quadrimestre es va representar l’espectacle “Oh la là! (Tragicomèdia europea del s.XX)” a partir de textos francesos (Jean Tardieu, Ionesco, J.C. Grumberg, M. Simonot, L.C. Sirjacq) i cançons (Brel, Piaf, Brassens…). Al segon quadrimestre es realitza la segona dramatúrgia dedicada al panorama francés contemporani a través de l’espectacle “De chalets y familias” a partir de textos de Natacha de Pontcharra, Louise Doutreligne, Enzo Cormann o Noëlle Renaude, pertanyents a les noves corrents dramatúrgiques que han revolucionat la relació dels textos amb la representació i que revisen les convencions, les regles i les formes escèniques.
Per segon any consecutiu, Escena Erasmus, va guanyar el concurs d’Acción Cultural Española Las Huellas de La Barraca, que li va suposar finançar, produir i portar el seu espectacle El maravilloso retablo de las maravillas europeas a 38 ciutats, festivals de teatre i centres penitenciaris, projectant el nom i el prestigi de la nostra Universitat arreu de tot l’estat.
A més, durant les Falles de 2011 Escena Erasmus va col·laborar amb la falla Na Jordana creant una acció escènica dins del monument faller. Aquesta performance titulada “Benvinguts a l’infern” es va programar 5 passes diaris d’un recorregut teatralitzat per l’interior del monument faller amb il·luminació de Xarxa Teatre. Per aquesta activitat van passar més de 10.000 persones durant tota la setmana fallera.
Al mes de maig de 2011, i per iniciativa del propi grup d’alumnes es va realitzar l’acció de carrer Europrisión que es va representar amb gran èxit al Festival d’Arts de Carrer d’Elx. Una proposta de la què més tard, va sorgir la companyia de teatre Rocambolesc.
La idea d’Escena Erasmus va nàixer de successives converses entre els membres de CRIT Companyia de Teatre i el catedràtic de la Universitat de València, Antoni Tordera.
Durant els últims anys la Universitat de València s’ha erigit com la segona institució acadèmica que més estudiants d’intercanvi rep a l’estat Espanyol. Pensem que la nostra universitat ha de seguir portant la iniciativa en la creació d’activitats que doten de continguts el fet de l’intercanvi.
Després d’haver mantingut reunions amb alguns coordinadors de departament, constatàrem que hi ha una forta demanda d’activitats culturals per part dels estudiants Erasmus, i en concret, d’activitats de teatre. La Universitat no té estudis reglats de teatre i els tallers organitzats per l’Aula de Teatre ja estan complets al mes d’octubre. Per tot això es va arribar a la conclusió que era oportú crear una estructura que permetera la formació teatral dels Erasmus a la Universitat, que possibilitara l’exhibició de les seues creacions i que, al capdavall, es convertira, com ja ho ha fet, en un dels símbols de l’intercanvi cultural a València promocionat per la Universitat de València.
Actualment, quan s’avança cap a un espai europeu de l’educació, trobem oportú que s’avance també cap a una Europa unida per experiències que tenen molt a veure amb l’educació. Experiències que haurien d’acompanyar la creació de qualsevol espai d’educació superior.
Es va considerar oportú, per tant, cercar de crear una xarxa europea d’universitats que possibilitaren l’intercanvi d’experiències teatrals participades fonamentalment per estudiants Erasmus. Perquè això també és Europa: actors de diversos països, representant un text en una llengua que no és la seua, i fent-lo davant d’un públic europeu.
Pensem que la Universitat de València és la millor candidata per actuar com a seu europea del projecte, com ja està fent-ho, i que aquest projecte ha de servir per millorar la imatge d’excel·lència internacional de la nostra institució.
Durant les primeres setmanes de vida del projecte es va traçar l’esquema de treball que ordenaria els passos de cada curs d’Escena Erasmus. En el seu moment es va decidir produir dues mostres-espectacle en cadascú dels quadrimestres del curs acadèmic i produir al final un gran espectacle que permetera la companyia bastir una gira a nivel autonòmic, estatal i fins i tot europea.
Les mostres finals de cada quadrimestre ens van servir per a posar en pràctica tots els coneixements adquirits i per a donar als alumnes la possibilitat directa de practicar i comprendre el teatre partint de petites produccions teatrals. Els estudiants, a més, han pogut així adquirir nocions bàsiques per a poder muntar un espectacle teatral (idea de l’espectacle, direcció, escenografia i vestuari, disseny de llums i so, producció, publicitat prèvia, etc.)
Des de la direcció del projecte s’ha considerat que les mostres de final de cada taller han d’obeir a l’esperit europeu d’Escena Erasmus i, per tant, s’ha decidit explorar des d’aquestes mostres la literatura dramàtica europea. Així doncs, en aquest curs, triàrem com a tema de les mostres, la literatura dramàtica alemanya de principis del segle XX representada pels autors Karl Valentin i Bertolt Brecht. Tot partint d’aquests principis hem produït els espectacles “Karl Cabaret” i “Bar Brecht” que es van representar a l’Auditori Muntaner del Col·legi Major “Lluís Vives” de la Universitat de València.
L’espectacle d’Escena Erasmus Europa o la nave de los locos és seleccionat en el concurs Las Huellas de la Barraca 2010 del Govern d’Espanya d’entre més de cent projectes presentats per universitats i escoles de teatre de l’Estat espanyol i Amèrica del Sud. La SECC va organitzar una gira per a la celebració del Xacobeu 2010 que ens va permetre de realitzar una gira per més de 30 localitats Castella i Lleó, Navarra, La Rioja i Galícia durant el mes de juliol de 2010. Aquest muntatge també va ser representat al Festival Medieval d’Elx (Alacant) dins de la programació oficial.