Logo de la Universitat de València Logo Fundació General Logo del portal

Presentació

L'Observatori Cultural de la Universitat de València naix a la fi del 2019 amb el propòsit de fomentar la creació cultural des d'una perspectiva crítica, col·lectiva i oberta, seguint el model de Social·Lab. Aquest projecte compta amb la col·laboració de diverses institucions i d'altres àrees culturals de la Universitat per a la realització de les seues activitats.

El seu objectiu se centra, d'una banda, en el desenvolupament d'un programa d'anàlisi de l'activitat cultural, dinamització de públics i impuls de la participació dels diferents sectors de la comunitat universitària en la vida cultural de la Universitat de València. Amb aquesta finalitat i seguint alguns precedents implementats pel Vicerectorat de Cultura en anys anteriors, es realitzaran periòdicament enquestes de satisfacció i d'usos, hàbits i demandes culturals, a més d’informes sobre l’impacte de la comunicació en matèria de cultura. Així mateix, a través de l'Observatori es posa a la disposició de les persones usuàries una sèrie d'experiències i materials d'utilitat en aquest àmbit.

D'altra banda, l'Observatori participa en la gestió de programes culturals innovadors en col·laboració amb altres àrees de la Universitat, institucions públiques i entitats externes. És el cas del cicle de seminaris online WebinarsLANAU: converses, ciència, evidencia i raó, llançat durant l'estat d'alarma a causa de la Covid-19 per a reflexionar sobre el present i futur del món de la cultura en el context valencià. També durant la pandèmia, l'Observatori organitza, junt amb l'Aula de Cinema, el festival de curtmetratges online DocuVir.20, un certamen de microrelats audiovisuals sobre les noves formes de sociabilitat i solidaritat en temps de confinament. Així mateix, col·labora en la posada en marxa i desenvolupament de València thinks global: Imaginem el futur, un cicle de conferències que combina sessions presencials i virtuals i que s'endinsa, de la mà d'expertes i experts de renom internacional, en l'anàlisi i el debat sobre els canvis profunds que experimentem a nivell global: desigualtats socials, crisis ambientals i emergència climàtica, oportunitats i riscos de la societat digital, transformacions del treball i els processos productius, desafiaments a la democràcia, metamorfosi del capitalisme o el món després de la Covid-19.

La Nau, Centre Cultural de la Universitat de València
                                                                                              [Foto d'Alicia Alcantud]