Universitat de ValènciaFundació Lluís Alcanyís Logo del portal

Dia Mundial del Parkinson

  • 11 d’abril de 2024
Image de la noticia

Com cada 11 d'abril des de 1997, es commemora el Dia Mundial del Parkinson en reconeixement al neuròleg britànic James Parkinson qui en 1817 va descriure per primera vegada esta malaltia.

Unes 160.000 persones patixen Parkinson a Espanya. S'estima que la xifra s'acosta més als 300.000 afectats i cada any es diagnostiquen uns 10.000 nous casos de la malaltia a Espanya.

L'objectiu d'esta data és conscienciar a la societat sobre esta malaltia neurodegenerativa per a evitar el desconeixement i sofriment que causa esta malaltia. Així mateix, la data és essencial per a reconéixer als qui enfronten la malaltia, als seus cuidadors i al personal mèdic dedicat a millorar la seua qualitat de vida.

El Parkinson és una malaltia crònica del sistema nerviós que afecta el 0,3% de la població (aproximadament una de cada 10000 persones), sent la malaltia neurodegenerativa més freqüent després de la Malaltia d'Alzheimer. La malaltia afecta especialment a la capacitat del cervell per a controlar els moviments. Es caracteritza per símptomes motors com a rigidesa i tremolors, però també inclou símptomes invisibles com a insomni, canvis d'ànim i problemes cognitius.

El diagnòstic primerenc, basat en l'examen neurològic, és crucial per a establir un tractament adequat i millorar la qualitat de vida del pacient. A més, dels enfocaments farmacològics, les teràpies no farmacològiques exercixen un paper fonamental en el maneig de la malaltia. Tractaments logopèdics, fisioterapèutics o psicològics amb essencials per a abordar els diversos aspectes físics, cognitius i emocionals d'esta malaltia.