Grupo de Medición y Evaluación, Universitat de València
Grupo GEM

mavacop.jpg

PROJECTE MAVACO

PRESENTACIÓ


Model d'Anàlisi de Variables de Context per a l'avaluació de sistemes educatius

Investigador Principal: Jesús M. Jornet Meliá. (Universitat de València).

Ref EDU2009 - 13485 del Ministeri de Ciència i Innovació (projectes I + D, convocatòria 2009)

Durada projecte: 2011 - 2014


Les avaluacions de sistemes educatius tenen com a característica més freqüent el fet que se centren en l'avaluació del que aprenen els alumnes (variables de producte). Normalment, la seua falta d'utilitat està relacionada amb l'escassa atenció que es dóna en l'avaluació a les variables d'entrada, procés i context. Aquestes últimes variables es mesuren a partir dels anomenats qüestionaris de context.

En el projecte anterior (AVACO Ref SEJ2005 - 05995) Proyecto AVACO vam poder arribar a dissenyar qüestionaris de context basats en mesuraments precisos de les variables que cada audiència podia avaluar (professors, alumnes, famílies, directors escolars, inspectors escolars i especialistes en diversitat - orientadors o psicopedagogs ) . Hem establert un conjunt d'instruments optimitzats que ens permeten acostar-nos a l'avaluació de variables d'entrada, procés i context, en plans d'avaluació de sistemes educatius, en l'Educació Primària i l'ESO. Aquests instruments, en l'actualitat, aporten mesuraments d'aquest tipus d'indicadors, amb un nivell raonable de qualitat ( fiabilitat i validesa ), al mateix temps que fan possible que en les avaluacions de sistemes ens puguem acostar amb més seguretat la identificació de variables que possibilitin una millor explicació del producte educatiu.

Tanmateix, la seva utilitat s'incrementarà en la mesura que aconseguim:

  • a) conèixer com està funcionant un sistema, les seves fortaleses i debilitats,

    b) depurar la base de variables i indicadors considerats, a la llum dels resultats obtinguts, i completant les llacunes que s'advertixen,

    c) reducció d'elements mantenint els màxims nivells de fiabilitat i validesa,

    d) confirmar el valor - utilitat del model com a sistema d'anàlisi per identificar debilitats i fortaleses del sistema educatiu, i

    e) dissenyar els models d'informe accessibles a les diferents audiències.

En aquest projecte (MAVACO Ref : EDU2099 – 1385), es pretén en primer lloc dissenyar el model d'avaluació de sistemes que puga donar resposta a les preguntes que les audiències afectades els puguen interessar, amb la finalitat d'incrementar la utilitat d'aquest tipus de plans d'avaluació. Per a això, considerant els interessos de les diferents audiències, així com la investigació anterior (AVACO, Ref SEJ2005 - 05995) es dissenya un model d'avaluació de sistemes. Aquest model es basa en la base de mesuraments desenvolupada en AVACO, si bé aquestes es revisaran per poder donar solució completa a aquest. S'analitza així mateix el seu valor explicatiu a partir d'anàlisis confirmatoris. I, finalment, es desenvolupen els models d'informe que s'ajustin de manera diversificada per a les diferents audiències a què es dirigeixen aquest tipus d'estudis avaluatius.

La finalitat del projecte consistix a dur a terme el procés d'investigació avaluativa dirigit a dissenyar un model d'anàlisi de la qualitat educativa, basat en un sistema de qüestionaris de context optimitzat a nivell mètric, que permeta millorar la utilitat de les avaluacions de sistemes.

La pretensió és poder millorar la manera en què es realitzen les avaluacions i s'utilitza la informació. Una condició essencial per a la configuració d'aquest model és que aporte la màxima utilitat a l' avaluació del sistema. És a dir, ha de tenir en compte les preguntes que les diverses audiències implicades esperarien que una avaluació d'aquestes característiques els responguen. D'aquesta manera, si bé ha de considerar les teories de qualitat educativa i la investigació antecedent sobre el problema, ha de prestar especial atenció a les preguntes de l'avaluació. I aquestes haurien d'estar al servei del que les audiències implicades (administradors i gestors de l'educació, professorat i famílies) esperen que una avaluació els diga. Realitzar una avaluació no té sentit si no aporta informació que permeta millorar el fenomen avaluat.

volver