Les diverses facetes de la superstició i la manipulació centraren la temàtica de la 13ª Biennal Martínez Guerricabeitia, que va tindre lloc a la Sala Acadèmia del Centre Cultural La Nau, l’edifici històric de la Universitat de València, de l’11 de març a l’1 de maig. A la Biennal concorria una vintena d´obres contemporànies.
La Biennal Martínez Guerricabeitia naix concebuda com a un caleidoscopi per a veure les últimes tendències de la creació, sondejar l’estat de l’art actual i convidar al públic a la reflexió. Així mateix, pretén incentivar la creativitat de joves artistes espanyols i augmentar alhora el patrimoni artístic de la Universitat de València mitjançant la selecció d’una vintena d’obres d’art contemporani avalades per un comité de selecció que formen experts en aquest àmbit.
Aquest comité ha estat integrat pels crítics Óscar Alonso Molina (Madrid), Iván de la Torre (Sevilla), Mariano Navarro (Madrid), Chus Tudelilla (Saragossa), Alicia Ventura (València) i les galeries Alarcón Criado (Sevilla), Ángeles Baños (Badajoz), Adora Calvo (Salamanca), Set Espai d’Art (València) i Juan Silió (Santander).
Els artistes seleccionats, que han optat per una àmplia gamma de tècniques, han estat Javier Arbizu, Diego del Pozo, Manuel Antonio Domínguez, Martín Freire, Daniel G. Andújar, Santiago Giralda, Yann Leto, Rafael Macarrón, Estefanía Martín Sáenz, Rebeca Menéndez, Xavier Monsalvatje, Javi Moreno, MP&MP Rosado, José Luis Puche, Fernando Renes, José Luis Serzo, Antonio Sosa, Felipe Talo, Alain Urrutia i Jesús Zurita.
La XIII Biennal està comissariada per José Pedro Martínez, director d’Activitats de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia, gestionada per la Fundació General de la Universitat de València, i el cartell, la imatge i el catàleg han estat dissenyats per l’estudi Ibán Ramón.
Organitzada per la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, amb la col·laboració de la Regidoria de Patrimoni Cultural, Recursos Culturals i Benestar Animal de l’Ajuntament de València, Heineken España S.A. i Banco Santander, aquesta biennal és ja un clàssic de l’art contemporani a la ciutat i així ho avalen els seus 26 anys de recorregut.
La XIII Biennal coincideix enguany amb l’organització d’una exposició homenatge a Jesús Martínez Guerricabeitia que, sota el títol ‘Col·leccionisme i mecenatge: Jesús Martínez Guerricabeitia’, reuneix a la Fundació Bancaixa una selecció de 72 obres de la donació de la Col·lecció Martínez Guerricabeitia a la Universitat de València, les quals conformen el total de les obres adquirides en les 12 biennals celebrades entre els anys 1990 i 2014. Aquesta mostra està comissariada per l’artista Francisco Sebastián Nicolau.