L'exposició Peces fresques mostra una selecció de les 300 obres gràfiques que integren la col·lecció Martínez Guerricabeitia de la Universitat de València. Les obres elegides per a aquesta ocasió s'aproximen a la temàtica del compromís social i polític que caracteritza aquesta col·lecció, però aquesta vegada des del prisma d'una estètica més subtil i dissimulada. Així, descartant-ne les peces més agressives, aquesta mostra proposa la incursió en un territori més “fresc” i menys rigorós, apte per acompanyar el període estival.
Entre les quaranta obres seleccionades, en destaquen els treballs d'artistes com ara Anzo, Carmen Calvo, Hernández Mompó, Lidner, Renau, Sempere o Tàpies, entre altres, que abasten el període comprès entre les dècades dels seixanta, els setanta i els vuitanta del segle XX.
La temàtica abordada és heterogènia, malgrat que s'integra en el conjunt d'obra pictòrica de la col·lecció Martínez Guerricabeitia. Aquesta diversitat s'explica pel fet que la majoria de les estampes no es van adquirir per separat, sinó que formaven part de carpetes editades per partits polítics i altres organitzacions culturals d'esquerra que començaven a organitzar-se durant la transició política, després d'anys de clandestinitat. L'obra gràfica esdevenia així, gràcies a la reproducció i en contraposició al caràcter únic de la pintura, en el mitjà artístic ideal per a aquest fi.
D'aquesta forma, per sobre d'estils i procedències, les obres que formen part de Peces fresques estan unides per la tècnica, un suport sobre paper que aporta lleugeresa i accessibilitat, i pel compromís amb la llibertat que vertebra la col·lecció Martínez Guerricabeitia. Aquesta col·lecció va ser donada a la Universitat de València al juliol de 1999 per Jesús Martínez Guerricabeitia i la seua esposa, Carmen García Merchante.