Determinacions especials
3.1. Control de qualitat d'un oli
La composició de greixos d’ús alimentari, i en particular de l’oli d’oliva, està regulada pel que fa als continguts màxims/mínims dels diferents constituents i dels mètodes d’anàlisi (Reglament CEE 2568/91). Alguns paràmetres característics són:
Índex de saponificació: Aquest paràmetre és una mesura de la quantitat total d’àcids grassos (lliures i combinats) que conté un greix. L’índex de saponificació representa el pes en mil·ligrams de KOH necessari per saponificar 1 gram de mostra.
Acidesa: La presència d’acidesa en
greixos es deu fonamentalment a la hidròlisi parcial dels triglicèrids. L’acidesa
o el grau d’acidesa d’un greix és el percentatge d’àcids grassos lliures,
expressats com a àcid oleic. L’índex d’acidesa representa els mil·ligrams de
KOH necessaris per neutralitzar 1
g de mostra.
Índex de peròxids: Es defineix l'índex de peròxids com la quantitat determinable d’oxigen actiu que hi ha en 1 kg de mostra. Els peròxids són capaços de reaccionar amb I- alliberant I2, per la qual cosa la definició anterior és equivalent a aquesta altra: quantitat d’oxigen actiu capaç d’alliberar I2 per kg de greix. L'índex de peròxids s’expressa com a quantitat, en mil·liequivalents, d’oxigen actiu per kg de greix que ocasionen l’oxidació del iodur potàssic sota les condiciones de treball recomanades.

L'acidesa d'un oli s'expressa en:
Àcid Làctic
| |
Àcid oleic
| |
Àcid cítric
| |
Àcid acètic
| |
Àcid palmític
|
Cert, sempre és necessari ja que el reactiu valorant no és pot estandaritzar
| |
Fals, habitualment la valoració es realitza amb KOH de concentració perfectament coneguda.
|
Iodur
| |
Iode
| |
Permanganat
| |
Totes les respostes són falses
|
Realizar una determinació en blanc
| |
Utilitzar una dissolució patró de iode
|
% sacarosa = (Pd - fPi ) V /0,878 d m
On d és la longitud de la cel·la (dm), m el pes de la mostra (g), V (ml) el volum al qual s’ha diluït la mostra després del tractament i f el factor de dilució en l’etapa d’inversió de la sacarosa. El factor de 0,878 és el resultat de la combinació dels poders rotatoris específics i el factor 1,053.

La α-lactosa i la β-lactosa difereixen en moltes de les seues
propietats. Per exemple, desvien en diferent plànol de gir la llum polaritzada.
El poder rotatori específic de la α-lactosa es +89° mL dm-1 g-1 i el de la β-lactosa de +35° mL dm-1 g-1.
Quan la lactosa se dissol en aigua es produeix una transformació parcial de una
en una altra fins arribar a l’equilibri, fenomen conegut com a mutarotació.
La mutarotació de la lactosa es
produeix lentament en medi neutre (unes 24 hores) pel que és convenient
accelerar el procés de transformació en el tractament de mostra, el que es pot
aconseguir addicionant amoníac.

Si després de l’addició d’amoníac
es realitza la lectura polarimètrica sense esperar el temps suficient per finalitzar
la mutarotació de la lactosa, tenint en compte que la lactosa sòlida es troba majoritàriament
com a α-lactosa, en la determinació de sacarosa pel mètode de Clerget se cometrà
un....
Error per excés.
| |
Error per defecte.
| |
No es comatrà cap error en la determinació.
|
3.3. Determinació del grau alcoholic
Es
defineix com a grau alcohòlic volumètric d’un vi el volum d’etanol en litres contingut
en 100 l
de mostra, mesurats ambdós volums a una temperatura de 20ºC. El contingut total d’alcohol
d’un vi oscil·la entre 55 i 110 g/l; un raïm amb un alt contingut en sucre dóna
lloc a vins amb contingut alcohòlic elevat.

Per a determinar el grau alcohòlic d'una beguda es dilueixen 10 mL de la mateixa en aigua fins a 1 litre. Una part d’alíquota de 15 mL es destill·la, recollint-se l'etanol sobre 50 mL de K2Cr2O7 0.015 M. En aquestes condicions es produeix l'oxidació de l'etanol a àcid acètic. Si l'excés de dicromat consumeix 14.4 mL d'una dissolució de Fe2+ 0.100 M,
a)Calculeu el contingut alcohòlic de la mostra (en g/100 mL). Si el potencial normal e reducció del sistema acètic/etanol és igual a +0.04 V
b)Calculeu la constant equilibri de la reacció de valoració entre l'etanol i el dicromat.

Este artículo está licenciado bajo Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.5 License