Logo de la Universitat de València Logo Máster Universitario en Contaminació Ambiental i Ecotoxicologia Logo del portal

DESCRIPCIÓ DELS CONTINGUTS DE CADA MATÈRIA



A.- MATÈRIA PROCESSOS CONTAMINANTS I ELS SEUS EFECTES (18 ECTS) (1r trimestre)


Assignatura: Processos contaminants (7 ECTS) 5,8T + 1,2P

Descriptors:

- en l'atmosfera: Estructura de l'atmosfera. Formes de contaminació. Unitats. Fonts de contaminació química. Legislació i tècniques de mesura. Processos contaminants: pluja àcida, oxidació, pèrdua d'ozó estratosfèric. Models de dispersió atmosfèrica: de cel·la fixa, gaussià, lagrangià. Efecte d'hivernacle i canvi climàtic. Llei de desintegració radioactiva, mesura de la radioactivitat, efectes sobre la salut humana, contaminació radioactiva. Ondas sonores, percepció sonora, mesura del soroll ambiental i ocupacional, efectes del soroll sobre la salut.

- en les aigües: Modificació antròpica en llits fluvials, en planes al·luvials i en el sistema litoral.

- en el sòl: Processos de degradació i contaminació del sòl. Naturalesa, propietats i comportament físic del sòl. Tècniques de contenció i confinament per a la rehabilitació de sòls degradats.

- en l'estat de salut humana: Medi ambient i sistemes d'informació i avaluació de riscos.


Assignatura: Efectes de la contaminació (7 ECTS) 6,2T + 0,8P

Descriptors:

- Sobre els animals: Toxicologia evolutiva, diversitat animal i ecotoxicologia. Tolerància, resistència, resilència, adaptació, plasticitat davant els contaminants tòxics. Característiques del fenotip tèrmic en animals i la seva utilitat en els models predictius dels efectes del canvi climàtic. La toxicitat de l'oxigen. Influència de la diversitat morfològica i funcional dels animals en la toxicocinètica i toxicodinámica de substàncies orgàniques i inorgàniques. Models toxicocinéticos al medi aquàtic i terrestre. Factors que influeixen en la transferència tròfica de contaminants. Dels mecanismes moleculars de toxicitat als efectes sobre la funció animal. Repercussió de l'exposició a contaminants sobre la fisiologia energètica

- Sobre el sòl: Efectes de les activitats humanes sobre la contaminació del sòl i implicacions mediambientals. Mètodes i tècniques per a l'avaluació de la contaminació del sòl i els seus efectes. Estratègies de recuperació de sòls contaminats. Efectes mediambientals dels contaminants en el sòl. Efectes de la contaminació del sòl sobre el medi ambient i la salut humana.

- Sobre el medi aquàtic: Efectes dels principals grups de contaminants segons origen i destinació ambiental: agrícoles (plaguicides), industrials (vBvP, metalls pesants, COVs), ramaders (biocides), urbans (matèria orgànica i nutrients), avaluant els seus efectes: inversió de piràmides tròpiques. Efectes sobre comunitats biològiques: potenciació-additiu-antagonisme. Models de predicció dels efectes de la contaminació sobre aqüífers: Índexs G.O.S, PBT, LeachIndex. Escenaris d'exposició de contaminants ambientals segons l'Agència Europea de Compostos Químics (TIRA). Estudi dels efectes de contaminants mitjançant models computacionals: Quantitative Structure–Activity Relationship (QSAR). Marc conceptual en l'Avaluació del Risc Ambiental (ERA) segons les Directives REACH (de substàncies i preparats químics) i BPR (biocides) per a l'Avaluació de l'exposició i efectes: Quocient de risc PAC/PAC. Detectar i avaluar les pressions antròpiques sobre els principals ecosistemes aquàtics mediterranis: contaminació difusa, contaminació directa.

- Sobre vegetals: Efectes dels diferents contaminants en la vegetació: el diòxid de sofre, els fluorurs, el clor, els surfactants i, especialment, l'ozó. Formació, transport i deposició d'aquests contaminants sobre la vegetació i els impactes a diferents nivells: fisiològics, anatòmics, danys visibles i efectes en la biomassa i productivitat. Mètodes de mesures dels contaminants i els mètodes d'exposició de les plantes a ells. Mètodes dels principals programes internacionals que treballen en l'avaluació els riscos pels contaminants en la vegetació, introduint el concepte de flux. Ús de bioindicadors, tant plantes vasculars com cultius.

- Sobre l'estat de salut humana: Epidemiologia ambiental. Tècniques de recerca epidemiològica dels factors de risc ambientals sobre la salut. Vigilància epidemiològica dels riscos ambientals.


Assignatura: Mesura de la contaminació en humans i anàlisis de contaminants ambientals (4 ECTS) 3,5T + 0,5P

Descriptors:

- Mesura de la contaminació en humans: Conceptes generals de toxicologia humana. Toxicocinètica en humans. Factors que interfereixen en el metabolisme. Definició i tipus de marcadors. Exposició. Efecte. Susceptibilitat. Monitoratge biològic. Disseny de l'estudi. Valors de referència. Mostreig. Tipus de matrius. Moment del mostreig. Conservació de les mostres. Interpretació dels resultats. Individuals. Globalment. Problemes ètics en relació als marcadors.

- Anàlisi de contaminants ambientals: La contaminació ambiental: Contaminants prioritaris a Europa. Llista de la EPA. Legislació i estat actual. El rol de l'espectrometria de masses en la identificació i quantificació de contaminants ambientals. Mostreig i preparació de mostres. Mostreig de mostres sòlides (llots, sediments), mostreig de mostres líquides (aigües naturals i residuals), mostres atmosfèriques i biota. L'espectrometria de masses aplicada a l'anàlisi de contaminants inorgànics a nivell de traces i ultratrazas. Tècniques de preparació de la mostra off-line. Extracció/preconcentració en mostres d'aigües. Extracció de mostres sòlides. Tècniques de preparació de la mostra on-line. Extracció/preconcentració en mostres d'aigües. Preconcentración de gasos. Cromatografia líquida espectrometria de masses (LC-MS) aplicada a la determinació de contaminants orgànics polars i no polars. Cromatografia de gasos espectrometria de masses aplicada a la determinació de contaminants orgànics persistents i volàtils. Espectrometria de Masses amb font de Plasma d'Acoblament Inductiu (ICP-MS) aplicada a l'anàlisi de contaminants ambientals. Introducció i mapatge de dades obtingudes per espectrometria de masses en sistemes d'informació geogràfica (GIS).



B.- MATÈRIA CONTAMINACIÓ AMBIENTAL (12 ECTS) (2n TRIMESTRE)


Assignatura: Sistemes d'observació de la contaminació: teledetecció i xarxes de qualitat de l'aire (4 ECTS) 2T + 2P

Descriptors:

Observació dels contaminants atmosfèrics des de superfície. Criteris per al disseny d'una xarxa de vigilància de la contaminació atmosfèrica. Criteris per a l'avaluació de la qualitat de l'aire. Xarxa de Vigilància de la Qualitat de l'Aire de la Comunitat Valenciana. Bases de dades de les xarxes nacionals de vigilància de la qualitat de l'aire és Espanya. Bases de dades de la qualitat de l'aire a Europa: The European Air Quality database (European Environmental Agency). Observació de la columna atmosfèrica des de superfície i des de satèl·lit. Revisió de les tècniques de teledetecció. Contaminants atmosfèrics observables per teledetecció. Missions espacials dedicades a la mesura de la contaminació. Bases de dades georreferenciadas, cartografia, mapes de riscos, distribucions en el medi natural.


Assignatura: Canvi climàtic, biodiversitat i cicle del carboni (4 ECTS) 3,5T + 0,5P

Descriptors:

Canvi climàtic: escenari per al segle XXI, eines de detecció local, les prediccions d'efecte ecosistèmic. Canvis recents i a curt termini en la distribució i abundància de poblacions per efecte directe del canvi climàtic. Modificacions severes en l'estructura de la xarxa tròfica i en les relacions interaccionis producció-diversitat-estabilitat en els ecosistemes a causa de la incidència del CC. Canvis en el metabolisme dels ecosistemes: producció i cicles biogeoquímics (del nitrogen i el fòsfor). Efectes del canvi climàtic sobre el Cicle del Carboni. Potencial de mitigació dels ecosistemes terrestres. Importància de l'adaptació al Canvi Climàtic. Història i futur dels acords internacionals: solucions polítiques i tècniques. Treball pràctic amb dades de diferents tipus d'ecosistemes (base de dades europea de fluxos de CO₂ en ecosistemes, http://www.europe-fluxdata.eu/), processament i interpretació d'aquests. Activitats en LULUCF, estimació de les emissions/embornals, elaboració d'inventaris d'emissions, etc.


Assignatura: Qualitat d'aigües i estat ecològic dels ecosistemes aquàtics continentals (4 ECTS) 1,5T + 2,5P

Descriptors:

Tipus de xarxes de control de la qualitat dependents dels Organismes de Conca: SAICA, SAIH, COCA, deus i aiguamolls i biològica d'acord amb la DMA i DH. Instrucció de la Secretaria d'Estat de Medi Ambient per la qual s'aproven els protocols aplicables en l'explotació les xarxes de seguiment de l'estat i potencial ecològic de les masses d'aigua superficials continentals. Els bioindicadors com a eines per a avaluar la integritat dels ecosistemes aquàtics: avantatges /desavantatge en comparació amb altres mètodes. Organismes utilitzats com a elements de qualitat en els ecosistemes aquàtics (macroinvertebrados, macrófitos, fitobentos). Paràmetres ambientals o estat ambiental avaluat mitjançant l'ús d'indicadors químics i biològics. Procediments de comparació i intercalibración amb bioindicadors i sistemes de gestió de la qualitat. Mostreig en ecosistemes aquàtics léntics: rius superables. Metodologies de mostreig per a diferents elements de qualitat biològica. Mètodes d'instrumentació i anàlisi de mostres en laboratori. Aplicació de mètriques per a obtenció d'índexs de qualitat: invertebrats bentònics (IMBWP-METI), macrófitos (IBMR), fitobentos (Índex de diatomees) i zooplancton . Avaluació de l'estat ecològic dels ecosistemes aquàtics a través del monitoratge biològic. El paper de les empreses col·laboradores d'Organismes de Conca en l'explotació de xarxes de control de la qualitat de l'aigua


C.- MATÈRIA ECOTOXICOLOGIA (14 ECTS) (3er TRIMESTRE)


Assignatura: Ecotoxicologia, bioensayos i marc normatiu (3 ECTS) 1,5T + 1,5P

Descriptors:

Ecotoxicologia. Principis generals. Definicions i conceptes. Metodologies. Factors que modifiquen la toxicitat. Toxicologia aquàtica i terrestre. Bioassajos de toxicitat aguda, crònica i subcrónica. Bioassajos aquàtics i terrestres. Avaluació de la bioacumulació, bioconcentració i biomagnificació. Guies i normes tècniques, sistemes de normalització ISO/OECD, bones pràctiques de laboratori (BPL/GLP), Caracterització ecotoxicológica de residus perillosos i aigües residuals. Experimentació animal: benestar animal, 3Rs i mètodes alternatius, bioassajos d'ecotoxicitat en la legislació espanyola de residus perillosos i registre de fitosanitaris. Reglamentació europea (REACH, BPR i CLP).


Assignatura: Mecanismes i biomarcadores en ecotoxicologia (6 ECTS) 4T + 2P

Descriptors:

- Bases Fisiològiques i Moleculars de la Resistència a Xenobiòtics: Mecanismes de resistència fisiològics, bioquímics i moleculars desenvolupats per les poblacions d'organismes. Des de l'exposició al lloc d'acció. Resistència per modificació de la conducta. Resistència per modificació de les vies d'entrada. Resistència per disminució en la disponibilitat del xenobiòtic. Resistència metabòlica: esterases, oxidasas i glutatió S-transferasas. Resistència per modificació de la diana.

- Alteració endocrina: Definició. Sistema endocrí. Eixos hipotàlem hipofisarios. Senyalització cel·lular hormonal. Aspectes rellevants sobre l'alteració endocrina (maneres d'acció, efectes de dosis baixes i tipus de resposta, exposició en etapes crítiques de la vida, efectes retardats, etc.). Alteradors endocrins ambientals. Evidències d'alteració endocrina en el context humà i ambiental. Efectes de mescles de compostos alteradors endocrins. Modificacions epigenètiques i efectes transgeneracionales. Detecció i proves per a possibles compostos alteradors endocrins. Criteris d'avaluació d'alteradors endocrins. Reglamentació.

- Biomarcadors de contaminació: Història, concepte i classificació. Biomarcadors d'exposició i d'efecte. Metodologies de determinació. Biomarcadors relacionats amb l'estrès oxidatiu. Les esterases. Les monoxigenases. Les porfirines i síntesis del grup hemo. Metalotioneïns. Tecnologies òmiques i el desenvolupament de nous biomarcadors. Aplicació en les“Adverse Outcome Pathway (AOPs) en l'avaluació del risc ambiental. Índexs integrats. Programes de bioseguiment que utilitzen biomarcadors.


Assignatura: Histologia i histopatología d'animals bioindicadors (3 ECTS) 1,5T + 1,5P

Descriptors:

Animals bioindicadors d'ambients terrestres, d'aigua dolça i marins. Alteracions organoespecífiques de xenobiòtics en animals indicadors. Tècniques de mostreig i preparació histològica. Tècniques en cultius de línies cel·lulars establertes i cultius primaris. Citometria de flux. Alteracions histopatològicas d'etioloques infecciosa i tòxica. Quantificació del mal histològic. Tècniques d'anàlisis d'imatge. Tècniques de Microscòpia: alta resolució SEM/TEM, òptica, fluorescència, laser confocal.


Assignatura: Toxicologia reproductiva i del desenvolupament (2 ECTS) 2T

Descriptors:

Principis bàsics de teratogénesi. Mecanismes moleculars i cel·lulars de toxicitat del desenvolupament. Patogènesi del desenvolupament anormal. Efectes d'estressants materns i paterns sobre la gametogénesis, fecundació i desenvolupament embrionari pre-i post-implantatori.


D.- MATÈRIA: TREBALL FI DE MÀSTER (9 ECTS) (1r, 2n i 3er TRIMESTRE)

Treball amb orientació investigadora i/o aplicada a l'empresa.

Consisteix en la realització d'una memòria o projecte sota la supervisió d'un tutor o tutora en la qual es posen de manifest els coneixements i competències adquirides per l'estudiant al llarg de la titulació.

Aquests treballs constituiran una tasca autònoma i personal de l'estudiant.


E.- MATÈRIA: PRÀCTIQUES EXTERNES (7 ECTS) (2n i 3er TRIMESTRE)

Les pràctiques externes tenen com a principals objectius:

Que l'estudiant prenga contacte amb el mercat laboral, ja siga en l'empresa privada, empreses o administracions públiques, o centres d'ensenyament i/o recerca. Aquests últims poden ser aliens a la pròpia universitat, o integrats en la mateixa en el marc de convenis o contractes de la universitat amb empreses o administracions. Aquest contacte, de produir-se, facilita l'ocupabilitat de l'egressat, ja siga en la pròpia empresa on va realitzar les pràctiques o en altres empreses/entitats que valoren l'experiència laboral.
Que valoe i sàpiga aplicar en l'àmbit laboral els drets fonamentals i d'igualtat entre homes i dones, el respecte i promoció dels drets humans i els principis d'accessibilitat universal i disseny per a tots, i respecte dels valors democràtics.
Que valore i assimile la importància del treball en equip, assumint el paper que se li assigne dins del mateix i intentant exercir el seu paper d'acord amb les normes, procediments i cultura general del seu centre de treball, i d'acord amb els principis deontològics de la professió.
Que sàpiga comunicar-se eficaçment amb els seus tutors, tant en l'empresa o administració com en la universitat, així com amb els seus companys en el centre de treball, de manera que puga establir els objectius formatius específics de la pràctica i aconseguir-los de manera eficaç.