Universitat de ValènciaOferta Científic Tecnològica AgroalimentacióOferta Científic Tecnològica Agroalimentació Logo del portal

Grup d'Investigació en Avaluació i Mesurament: Educació per a la Cohesió Social - GemEduco

Descripció

El grup d'investigació té el seu origen en 1985 a partir de la creació de l'àrea de Mètodes d'Investigació i Diagnòstic en Educació (Reial decret 1888, BOE 257 de 16 d'Octubre de 1984). L'evolució de les universitats i el desenvolupament de MIDE dona lloc, amb el transcurs dels anys, a grups específics, entre els quals naix el Grup d'Avaluació i Mesurament en Educació. D'ell, s'evoluciona cap a un grup d'investigació (Grup d'Avaluació i Mesurament, Educació per a la Cohesió Social -GemEduCo-, així com un altre íntimament relacionat, d'innovació: InnovaMIDE, reconegut com a grup d'innovació educativa i qualitat docent per la Universitat de València. A través de tots dos grups s'atén la finalitat global d'investigació i formació d'investigadors en l'àmbit del Mesurament i Avaluació Educatives. 

GemEduCo té per objecte l'anàlisi de la capacitat de transformació social que té l'Educació. Per a això, part de la tradició d'investigació desenvolupada des de 2005 a través de projectes finançats en convocatòries competitives en l'àmbit del mesurament i avaluació en educació dirigida a l'estudi de metodologies per al disseny d'instruments i models d'avaluació de sistemes i institucions educatives. En aquest període es van abordar els projectes AVACO (Anàlisis de Variables de Context; SEJ2005-05995) i MAVACO (Models d'anàlisis de variables de Context; EDU2099-1385), tots dos finançats com a projectes I+D per l'Estat Espanyol (a través del MICINN). Des de 2013, ja des de l'estructura de GemEduCo, lidera el projecte SECS/EVALNEC (EDU2012-34734; MINECO) "Sistema Educatiu i Cohesió Social: disseny d'un model d'avaluació de necessitats", centrat en la definició ampliada del concepte de Cohesió Social proposta pel Consell d'Europa (2000, 2005). Des de 2016 el Grup desenvolupa un nou projecte competitiu (EDU2016-78065-R; MINECO) centrat en la Validació d'un sistema d'avaluació de titulacions universitàries basat en un Model de cohesió social. Aquests Projectes han funcionat com a element articulador de la docència i la investigació, permetent la defensa de diverses Tesis Doctorals, Treballs de Final de Màster i Treballs de Fi de Grau, així com la publicació de nombrosos articles, segons es mostra en la web del grup.A més, el Projecte EVALEF (2012-2016, codi EDU2011-29467; MINECO) Validació d'un instrument d'avaluació d'Estils Educatius Familiars, ancorat en el tòpic d'avaluació de sistemes educatius, ha obert una línia específica d'investigació en l'àmbit del mesurament educatiu que també es vincula amb l'establiment de lineamients per al disseny de programes d'intervenció amb famílies. 

Complementàriament, desenvolupa altres projectes de disseny d'instruments de mesurament i sistemes d'avaluació (en l'àmbit de la competència lèxica [EVA-LEX; UV-INV_AE11-42034]-, o de l'avaluació de la xarxa de conservatoris i del disseny d'instruments per a avaluar la competència musical i de dansa -Conselleria d'Educació i Esport; Generalitat Valenciana-) en els quals aplica els seus desenvolupaments en aquestes metodologies. 

D'altra banda, té una intensa col·laboració amb institucions i investigadors internacionals bé a través de projectes propis, com en col·laboració en projectes internacionals. Especialment esmentar la participació del grup en la Xarxa Iberoamericana d'Investigadors en Avaluació de la Docència (RIIED) i col·laboracions amb universitats d'Iberoamèrica, els Estats Units d'Amèrica del Nord i Europa.

Aquest "saber" i "saber fer" forma part de la tasca de formació investigadora del grup GemEduCo, que està implicat amb docència específica sobre mesurament i avaluació en educació en diversos màsters oficials de la Universitat de València (Màster en Política, Gestió i Direcció en Organitzacions Educatives, Màster en Psicopedagogia, Màster en Acció Social i Educativa, Màster en Educació Especial, Màster Internacional de Migracions, Màster en Psicologia Educativa i del Desenvolupament Humà en Contextos Multiculturals) i en el Doctorat en Educació -tots ells de la Universitat de València, i ha donat lloc a la defensa de nombroses Tesis Doctorals i Treballs de Fi de Grau i de Màster. Així mateix, rep nombrosos investigadors convidats i estudiants de doctorat de diversos països per a realització d'estades en la UV. En aquest moment, la seua línia específica de treball se centra en el disseny i desenvolupament d'instruments i plans d'avaluació de Sistemes i Institucions Educatives, Professorat, Alumnat, programes i materials. Així mateix, en col·laboració amb el grup InnovaMIDE dissenya i avalua materials en línia per a la formació en diversos àmbits del mesurament i avaluació psico-pedagògiques. 

Dos conceptes que estan a la base de totes les línies de treball del grup GemEduCo: 

  1. L'educació es realitza per part de tot el conjunt de la societat, des de l'acció intencional desenvolupada en les institucions educatives, fins a tots els elements no-formals que actuen amb conseqüències educatives i els informals, així com l'actuació de models socials de referència, i 
  2. El desenvolupament d'una vertadera cultura d'avaluació ha de basar-se en el rigor de la investigació que es realitze sobre les pròpies estratègies i instruments per al mesurament, avaluació i diagnòstic psico-soci-pedagògics. Crear cultura d'avaluació no se satisfà amb "avaluar de manera improvisada o amb una forta càrrega administrativa o política", sinó en el treball minuciós que identifique el valor afegit d'una avaluació ben realitzada des del punt de vista metodològic.
     
Objectius CT

Des d'una perspectiva sistèmica i holista, l'objectiu principal és desenvolupar processos d'avaluació (models, instruments i tècniques) que ajuden a la millora de l'Educació, concebuda com una acció de la societat íntegrament. Per a això, com a objectius específics, que ja han anat concretant-se en desenvolupaments disponibles per a la societat, tenim:

  1. Investigar sobre alternatives metodològiques que coadjuven a la millora dels dissenys d'instruments de mesurament, tècniques avaluatives i models d'avaluació i diagnòstic educatiu, a partir de metodologies innovadores de desenvolupament d'instruments, de validació mètrica i de disseny de proves més eficients, oferint des de la complementarietat metodològica solucions útils i fiables per a l'elaboració d'instruments de qualitat.
  2. Dissenyar Models d'Avaluació Educativa (de sistemes, Institucions, programes, materials i actors de l'educació -professorat, alumnat, equips directius-) basats en l'aportació que realitza l'Educació per a la millora de la Cohesió Social definida segons la proposta realitzada pel Consell d'Europa a Lisboa (2000) i publicada en 2005, com a objectiu per al desenvolupament de les polítiques públiques a la Unió Europea.
  3. Dissenyar instruments i tècniques d'avaluació orientats a recaptar informació sobre les dimensions incloses en el Model esmentat, que són: Benestar Social (per a tots), Sostenibilitat (al llarg de la vida), Justícia Social i Equitat (en l'accés a recursos i oportunitats), Integració de la diversitat (personal i social), Participació (social). Els instruments d'avaluació han de complir amb les exigències de qualitat (fiabilitat i validesa) dels instruments de mesura, així com reunir la informació rellevant des de diferents col·lectius (administració educativa, direcció, professorat, alumnat, famílies) amb la finalitat d'aportar la màxima utilitat a l'avaluació del sistema educatiu. 
  4. Validar mètricament els instruments elaborats. Els instruments d'avaluació han de complir amb les exigències de qualitat (fiabilitat i validesa), així com reunir la informació rellevant des de diferents col·lectius (administració educativa, direcció, professorat, alumnat, famílies) amb la finalitat d'aportar la màxima utilitat a l'avaluació del sistema educatiu, en els diferents nivells avaluats en cada cas.
  5. Dissenyar conjunts diagnòstics integrats per a diferents propòsits psicopedagògics.
  6. Oferir a centres educatius de diferents nivells, a partir del model i els instruments que s'elaboren, un feedback significatiu sobre la seua qualitat educativa en termes de contribució a la cohesió social, i línies i plans de millora rellevants per a la innovació contínua en aquesta línia.
Línies d'investigació

Avaluació dels sistemes educatius

GEM-Educo pretén aportar instruments de mesura i avaluació que servisquen per a valorar les aportacions que l'Educació realitza en pro del desenvolupament i transformació de la societat, des d'un concepte de Cohesió Social. Integra diverses perspectives i pretén construir un model global d'avaluació dels sistemes educatius, per a la millora d'educació en pro de la Cohesió Social. GEM-Educo es desenvolupa amb un compromís: arribar a avaluar el fet educatiu (siga en els Sistemes, les Institucions, o els Programes) des d'una posició que privilegie el dret de tots i totes a una educació de qualitat. És a dir, integrant la inclusió com a base per a l'assoliment de l'excel·lència. En aquest sentit, el concepte de Cohesió Social que va adoptar el Consell d'Europa (Lisboa, 2000, 2005), com a guia per al desenvolupament de les polítiques públiques constitueix una visió de qualitat integradora i sistèmica, que pot acollir des de qualsevol posició ideològica la idea de qualitat com un dret per a tota la societat. Per això, GEM-Educo pretén aportar instruments de mesura i avaluació que servisquen per a valorar les aportacions que l'Educació realitza en pro del desenvolupament i transformació de la societat, des d'un concepte de Cohesió Social. Integra, en definitiva, diverses perspectives i, pel seu caràcter holista -globalitzador-, pretén anar construint un model que necessàriament requereix del suport d'un gran grup d'investigació i de diversos projectes.

Direcció
  • JORNET MELIA, JESUS MIGUEL
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa
Membres
  • BAKIEVA KARIMOVA, MARGARITA
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Coordinador/a Curs
Veure fitxa
  • GONZALEZ SUCH, JOSE
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Director/a Titulacio Master Oficial
Veure fitxa
  • PERALES MONTOLIO, MARIA JESUS
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Director/a Titulacio Master Oficial
  • Director/a de Departament
Veure fitxa
  • SANCHEZ DELGADO, PURIFICACION
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Secretari/a de Departament
Veure fitxa
  • SANCHO ALVAREZ, CARLOS
  • PDI-Ajudant Doctor/A
Veure fitxa
Personal investigador no UV


 

Producció cientifica per investigador UV
Estructura asociada
Mètodes d'Investigació i Diagnòstic en Educació
Dades de contacte del grup
Grup d'Avaluació i Mesura: Educació per a la Cohesió Social (GemEduco)

Campus de Blasco Ibáñez

Av. Blasco Ibáñez, 30

46010 València (València)

963 864 430

Geolocalització

www.uv.es/gem

gem@uv.es

Persones de contacte
  • JORNET MELIA, JESUS MIGUEL
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
Veure fitxa