Universitat de ValènciaOferta Científic Tecnològica AgroalimentacióOferta Científic Tecnològica Agroalimentació Logo del portal

Presentació

La crisi alimentària associada amb el canvi climàtic és un dels majors reptes per a la supervivència de la humanitat, al qual ens enfrontem com a societat en el segle XXI. En el marc de l'estratègia d'innovació dissenyada per la Universitat de València, un dels eixos principals de la qual és l'agroalimentació sostenible, el portal web “OCT-Agro” té com a objectiu visualitzar l'actualització de l'oferta científic-tecnològica de la Universitat de València en l'àmbit de l'agroalimentació i facilitar l'accés a les capacitats, línies de treball, recursos, projectes, resultats i grups d'investigació de la nostra universitat en aquesta matèria.

El portal “OCT-Agro” pretén contribuir a impulsar la transferència de coneixement i tecnologia des de la universitat cap a la societat i el teixit empresarial, fent accessible l'enorme potencial de la Universitat de València en innovació agroalimentària, amb aproximacions de caràcter multidisciplinari que integren les noves tecnologies, particularment les relacionades amb digitalització, big data, intel·ligència artificial, robòtica, etc.

Les àrees temàtiques dels grups d'investigació de la Universitat de València abasten tots els àmbits relacionats amb l'agroalimentació, des de la millora i optimització de la producció d'aliment en les condicions imposades pel canvi climàtic, fins a la reducció dels impactes ambientals i la implementació d'estratègies de bioeconomia circular.

Les capacitats i recursos que ofereix la Universitat de València es focalitzen en els diferents sectors de la indústria alimentària, incloent els segments primaris (desenvolupament de nous materials vegetals, maneig integrat dels cultius, introducció de mètodes alternatius de producció, ús de tècniques postcollita més eficients, etc.), en els serveis auxiliars a l'agroalimentació (logística, transport dels productes respectuós amb el medi ambient, aspectes legislatius, qualitat i seguretat alimentària i el seu control al llarg de tot el procés productiu, etc.) i, per descomptat, en les activitats que de manera innovadora utilitzen els residus o els subproductes per a la seua reintroducció en la cadena alimentària, o el seu ús com a font d'energia o bioproductes (utilització de l'aigua, tractament dels residus, etc.).

La Universitat de València està compromesa a posar a la disposició de la societat tot el seu potencial per a promoure l'emergència d'un model agroalimentari altament innovador, eficient, segur i de qualitat, que garantisca la protecció del medi ambient, sent capaç de conciliar les demandes de productivitat i competitivitat amb l'ús sostenible dels recursos biològics, la minimització de residus, la valorització de subproductes i els nous desenvolupaments industrials. Com a part d'aquest compromís, la OCT-Agro es configura com una eina essencial per a visualitzar les capacitats, línies de treball, recursos, projectes, resultats i grups d'investigació de la Universitat de València, fent accessible aquesta informació i potenciant la seua transferència per a afavorir la transformació cap a un model agroalimentari sostenible que assegure el dret a una alimentació de qualitat per a tots.

Tota la OCT de la UV en matèria d'Agroalimentació s'estructura fonamentalment sobre la base de dues dimensions intervinculades entre si:

  1. Tipus de OCT
  • Capacitats UV en matèria d'Agroalimentació
  • Línies d'investigació UV en matèria d'Agroalimentació
  • Grups d'investigació UV en matèria d'Agroalimentació
  • Recursos d'investigació UV en matèria d'Agroalimentació
  • Projectes d'investigació UV en matèria d'Agroalimentació
  • Resultats d'investigació UV en matèria d'Agroalimentació
  1. Taxonomia "Horitzó-Europa"
  • Alimentació, bioeconomia, recursos naturals, agricultura i medi ambient
    • Observació del medi ambient
    • Biodiversitat i recursos naturals
    • Agricultura, silvicultura i zones rurals
    • Mars, oceans i aigües continentals
    • Sistemes circulars
    • Sistemes d'innovació de base biològica en la bioeconomia de la UE
    • Sistemes alimentaris

Amb la finalitat de consolidar una cultura de la innovació en la Comunitat Valenciana, la Direcció General d'Innovació (Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital) impulsa la participació de l'alumnat universitari en l'estratègia de detecció i promoció de les capacitats científic-tecnològiques de la Universitat de València en el sector agroalimentari, en el projecte “AgroTec-Alumni” que subjau al desplegament d'aquesta plataforma OCT-Agro.

El projecte ha sigut desenvolupat pels següents serveis propis de la Universitat de València: