Aquest grup d'investigació interuniversitari, internacional i interdisciplinària gira entorn dels plantejaments d'una teoria i una metodologia que rep el nom de "crítica com a sabotatge" (cs). El punt de partida d'aquesta modalitat crítica es troba tant en els treballs que, des del 2007, ve publicant M.Asensi (i que culmina en el llibre de 2011, Crítica i sabotatge, Barcelona, Anthropos/Segle XXI), com en el grup que es va reunir en el número monogràfic que la revista Anthropos. Quaderns de cultura crítica i coneixement, núm. 237 de 2013, li va dedicar a aquesta teoria.
De fet, es pot dir que va ser aquest últim esdeveniment el que va consolidar el grup d'investigació que presentem. Abans de descriure el grup, cal recordar que, aquest grup té el seu origen en un anterior, ja inscrit en el registre de la Universitat, denominat "Grup d'investigació Literatura Comparada", amb el número UV751. Una activitat clau en aquells moments va ser la celebració en la Universitat de l'I Congrés Internacional de Literatura Comparada, dirigit per M. Asensi i B.Ferrús, en el comité científic del qual van participar E. Peláez, M. Richart, N. Calafell i M. Zabalgoitia. Pràcticament la major part del grup d'investigació que hui proposem va participar en aquell congrés, un dels panells del qual va tindre a veure amb la "cs". Un dels fets més notables succeïts durant la celebració d'aquell congrés, que hauria de determinar la composició futura d'aquest grup, va ser la participació en ell de profs. provinents d'universitats llatinoamericanes i nord-americanes. Aquell congrés va acabar amb la publicació d'unes actes que poden trobar-se en la pàgina web de l'Associació Valenciana de Literatura Comparada.
Pot dir-se que el panell centrat en la "cs" va atraure l'atenció de molts dels assistents, que van proposar la seua participació en aquest projecte. Entre ells i elles es trobaven persones pertanyents al camp de la tª literària i la lit. comparada, de la filosofia, de l'antropologia, de la psicologia, així com de la Hª de la lit. Això va iniciar un periple d'activitats científiques, seminaris i conferències, que exposat de manera succinta es resumeix en:
- Al juny de 2011 M.Asensi, B.Ferrús i M.Zabalgoitia van realitzar una estada d'investigació al Perú, en la Univ. Cat. de Lima i la Univ. de S. Marcs. En la primera M.Asensi va impartir la conferència: "La crítica com a sabotatge". En la segona, els tres prof. van participar com a ponents en el "Congrés Internacional José María Arguedas: Els universos literaris", realitzant aplicacions dels fonaments teòrics de la "cs".
- Al novembre de 2011, coincidint amb la publicació del llibre Crítica i sabotatge, aquests tres mateixos prof. van viatjar a Mèxic per a presentar el text en el marc de la FIL (Fira Internacional del Llibre de Guadalajara), considerada la més important d'Amèrica Llatina i una de les més grans del món. En la Univ. de Guadalajara el dr Asensi va dictar la conferencia "Crítica i sabotatge", dins del Seminari "Voltants i Interiors de la Crítica Literària". Així mateix, en la Benemèrita Univ. Autònoma de Pobla, per invitació del dr Felipe Ríos, el professor M. Asensi va impartir un curs de postgrau sobre el diàleg entre la "cs" i la desconstrucció.
El llibre de M.Asensi va ser presentat també en aquesta universitat, amb nous exemples. Una activitat semblant, de conferència, presentació del llibre i exemples, va tindre lloc en la Universitat de Guanajuato.
Aquest mateix format de conferència i ponències es va repetir en el marc del programa del Doctorat d'Humanitats del Col·legi de Mèxic. En el ITESO de Guadalajara M.Asensi va impartir un seminari de dos dies per a professors i postgraduats, on B. Ferrús i M. Zabalgoitia van presentar altres exemples. El dr. M. Asensi va participar també com a convidat en el Café Científic, que de manera oberta organitza el ITESO, la seua xarrada "Per què desconstruir, per què sabotejar?" va rebre una notable afluència de públic i un gran reconeixement.
- Desenvolupar la tipologia sil·logística en la diferent modalitat dels discursos.
- Anàlisi sociològica d'accions vinculades al sabotatge en diferents contextos (c. valenciana, hª de Mèxic i altres esdeveniments latinoamericans).
- Establir els vincles entre el concepte de “model de món” i la teràpia de fonament psicoanalític.
- Relacions comparades entre diferents modalitats discursives.
Anàlisi de la tipologia sil·logística dels discursos, descripció dels models de món que aquests presenten, estudi de les relacions conflictives entre els diferents polisistemes d'un context social determinat (relacions comparades entre textos).
- ASENSI PEREZ, MANUEL
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
Col·laboradors/ es
- Irma Angélica Bañuelos Ávila - Universidad de Guadalajara (México).
- Nuria Calafell Sala - Universidad de Córdoba (Argentina).
- Beatriz Ferrús Antón - Universitat Autònoma de Barcelona.
- Susana Herrera Lima - Instituto Tecnológico Superior de Coatzacoalcos (México).
- Greg Stallings - Brigham University (EEUU).
- Mauricio Zabalgoitia Herrera - Universitat Autònoma de Barcelona.
Campus de Blasco Ibáñez
Av. Blasco Ibáñez, 32
46010 València (València)
- ASENSI PEREZ, MANUEL
- PDI-Catedratic/a d'Universitat