Universitat de ValènciaOferta Científic Tecnològica AgroalimentacióOferta Científic Tecnològica Agroalimentació Logo del portal

Grup d'Investigació en Física Experimental d'Astropartícules de València - VEGA

Descripció

Els objectius del Grup Experimental de Física de Astropartícules estan directament relacionats amb els telescopis de neutrins ANTARES i KM3NeT. L'astronomia de neutrins ofereix una nova manera de mirar a l'Univers amb notables avantatges respecte a altres missatgers. Els raigs gamma interaccionen amb la radiació i la matèria en el seu camí des de les fonts astrofísiques que els produeixen. Els raigs còsmics també són absorbits i a més, en ser partícules carregades, són desviats per camps magnètics galàctics i extra-galàctics. Els neutrins, en canvi, viatgen pràcticament inalterats des del seu origen fins nosaltres ja que són neutres i interaccionen feblement. 

Un dels objectius fonamentals de l'astronomia de neutrins és identificar les fonts que produeixen els raigs còsmics d'alta energia que portem dècades observant sense haver encara dilucidat el seu origen. Un altre objectiu és la detecció de matèria fosca, que forma el 85% de la matèria de l'Univers i de la qual una de les poques coses que sabem és que no està feta de partícules del Model Estàndard. Finalment, un altre dels objectius és mesurar la jerarquia de masses dels neutrins, una de les qüestions que encara queden per resoldre sobre els neutrins. ANTARES és un telescopi de neutrins situat a 2500 metres de profunditat en la mar Mediterrània, prop de la costa francesa. Consta de 900 fotomultiplicadors (PMTs) que detecten la llum Cherenkov induïda després de la interacció de neutrins d'alta energia en les proximitats del detector. Porta prenent dades des de 2008 en la seua configuració completa. El futur detector KM3NeT tindrà dues configuracions La configuració d'ARCA, de major volum (un quilòmetre cúbic) estarà centrada en la cerca de fonts astrofísiques de neutrins. La configuració ORCA (1.8 Mton), més densa, té com a objectius fonamentals mesurar la jerarquia de masses dels neutrins i dilucidar la naturalesa de la matèria fosca. 

A més de participar en les anàlisis d'astronomia de neutrins, matèria fosca i propietats dels neutrins, el Grup Experimental de Astropartícules participa en la construcció del sistema de calibratge temporal de KM3NeT i en el desenvolupament de les targetes de control del sistema d'adquisició de dades.

Objectius CT

Estudi experimental de partícules i astropartícules. Astronomia de neutrins. Matèria Fosca. Naturalesa i propietats dels neutrins.

Línies d'investigació

Física Experimental d'Astropartícules

Anàlisi de dades dels telescopis de neutrins ANTARES i KM3NeT: estudi de fonts de neutrins còsmics, cerca indirecta de matèria fosca i mesura de la jerarquia de masses dels neutrins. Participació en la construcció de KM3NeT: calibratge temporal i disseny de les targetes de control de l'adquisició de dades.

Direcció
  • ZUÑIGA ROMAN, JUAN
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Director/a Titulacio Master Oficial
Veure fitxa
Membres
  • ZORNOZA GOMEZ, JUAN DE DIOS
  • Alumn.-Servei de Formacio Permanent
Veure fitxa
Personal investigador no UV

Col·laborador/ Col·laboradora

  • Christoph Tönnis -  Consell Superior d'Investigacions Científiques (Madrid) 
Estructura asociada
Institut de Física Corpuscular (IFIC)
Dades de contacte del grup
Grup de Física Experimental d'Astropartícules de València (VEGA)

Campus Burjassot/Paterna

C/ Dr. Moliner,50

46100 Burjassot (València)

963 544 586

Geolocalització

km3net.ific.uv.es/km3net

juan.zuniga@uv.es

Persones de contacte
  • ZUÑIGA ROMAN, JUAN
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Director/a Titulacio Master Oficial
Veure fitxa