La nostra investigació es centra en els mecanismes neurobiològics dels trastorns addictius, específicament els factors ambientals que influeixen en les comorbiditats psiquiàtriques associades a la cocaïna (com l'estrés) i el seu impacte en les diferents etapes de desenvolupament (prenatal, la infància, l'adolescència i l'edat adulta), així com les diferències de sexe.
La cocaïna continua sent la segona droga il·legal més consumida a Europa, i els nivells de consum de cocaïna són particularment alts a Espanya. L'edat en la qual el consum inicial es duu a terme és d'especial importància, així com els factors ambientals / epigenètics que modulen el fenotip clínic de l'addicció a la cocaïna. El consum crònic de cocaïna pot conduir no sols a l'addicció, sinó també a diversos trastorns associats, incloses les complicacions psiquiàtriques (depressió, psicosi, dèficit d'atenció / hiperactivitat i trastorns d'ansietat).
Com a part del nostre treball, desenvolupem models animals per a la investigació traslacional en els éssers humans. A més, s'avalua la influència del consum de cànnabis, l'alcohol, l'heroïna i MDMA en l'aparició de trastorns comórbits en l'addicció a la cocaïna. Els nostres objectius específics són:
- identificar els substrats neurobiològics que subjauen a l'augment de la cerca de drogues provocada per l'estrés social (derrota social breu i repetida), ja que nombrosos estudis indiquen que els diferents tipus d'estrés físic i social són factors de risc en l'aparició, escalada i la recaiguda en el consum de psicoestimulants;
- identificar la contribució dels trets individuals que subjauen a la propensió a l'addicció a les drogues, com un fenotip d'alta cerca de la novetat;
- estudiar els efectes a llarg termini del consum de drogues en l'adolescència, ja que aquest és un període crític en la maduració i el desenvolupament final del CNS;
- estudiar els mecanismes neurobiològics de la recaiguda per a entendre els trastorns addictius com una malaltia crònica i persistent.
Actualment estem treballant en col·laboració amb altres grups de la Xarxa de Trastorns Addictius (RTA), específicament amb la Dra. Consuelo Guerri, Dr. Jorge Manzanares, Dra. Olga Valverde, Dra. María L. Laorden, Dr. Fernando Rodríguez de Fonseca i la Dra. Pau Vivers. Comptem amb els següents procediments conductuals en el nostre laboratori: la preferència de lloc condicionada (CPP), l'acte-administració (SA), camp obert, laberint elevat, laberint d'aigua, caixes d'evitació activa i passiva, sistema d'avaluació etofarmacològic (interacció social), la inhibició prepols (PPI), prova de reconeixement, mesurament informatitzat de l'activitat motora. Les següents tècniques neuroquímiques també s'utilitzen amb freqüència en la nostra investigació: sistema de cromatografia líquida d'alta precisió per a detectar catecolaminas en teixit cerebral; western blot per a determinar transportadors de monoamina; corticosterona i determinació per ELISA.
Variables biològiques i ambientals en el desenvolupament del trastorn addictiu, la prevenció i el tractament d'aquesta malaltia.
- Neurobiologia de l'addicció a la cocaïna
Estudi dels factors biològics i ambientals que intervé en l'addicció a la cocaïna. Estudi de diferents sistemes de neurotransmissió sobre els efectes reforçants de la cocaïna. Influència de factors ambientals, exposició a estrés (tant físic com social o psicològic) o personalitat.
- Diferències de sexe a l'impacte dels factors ambientals que faciliten la comorbilitat psiquiàtrica als drogodependients
Estudi de les diferències sexuals en els diferents processos de l'addicció a les drogues i en la presència i manifestació de la patologia dual.
- Psicobiologia de la dependència al MDMA
En aquesta línia s'estudien els factors neurobiològics i ambientals implicats en el desenvolupament de dependència a la MDMA i, especialment, en la recaiguda després d'un període d'abstinència.
- Estudis preclínics en patologia dual
Cerca de factors de vulnerabilitat i de prevenció en el desenvolupament de trastorns psiquiàtrics i addicció a substàncies d'abús.
- MIÑARRO LOPEZ, JOSE
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
- Coordinador/a de Programa de Doctorat
- Director/a Titulacio Master Oficial
- ARENAS FENOLLAR, M.CARMEN
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
- MANZANEDO PEREZ, CARMEN
- PDI-Titular d'Universitat
- Director/a Titulacio Master Oficial
- MONTAGUD ROMERO, SANDRA
- Alumn.-Servei de Formacio Permanent
- PASCUAL MORA, MARIA
- PDI-Titular d'Universitat
- RODRIGUEZ ARIAS, MARTA
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
Col·laboradors/es
- Consuelo Guerri Sirera - Centro de Investigación Príncipe Felipe (València)
- Gonzalo Haro Cortes - Consorcio Hospitalario Provincial de Castellón
- Bruno Ribeiro Do Couto - Universidad de Murcia
Equip de treball
- María del Carmen Blanco Gandía - Universidad de Zaragoza
Campus de Blasco Ibáñez
Av. Blasco Ibáñez, 21
46010 València (València)
- MIÑARRO LOPEZ, JOSE
- PDI-Catedratic/a d'Universitat
- Coordinador/a de Programa de Doctorat
- Director/a Titulacio Master Oficial