Avaluació d'efectes biològics de components dels aliments i ingredients alimentaris: citoprotecció i/o citotoxicitat, marcadors d'estrés oxidatiu, inflamació i apoptosi, utilitzant cultius cel·lulars.
Anàlisis avançades. Estudis de la dieta humana. Avaluació integrada del risc.
Consisteix en el desenvolupament de productes basat en ingredients bioactius d'origen natural o bé d'origen botànic o d'origen microbià amb possible efecte bioestimulant / biocontrol en camp i per a reduir el creixement de fongs productors de toxines en fruita de quarta gamma, cereals, productes lactis, carn curada, fruita seca, etc.
Limnologia fonamental i aplicada: Dinàmica i funcionament dels ecosistemes aquàtics epicontinentals. Estructura de les comunitats i diversitat funcional. Avaluació de l'estat ecològic i de conservació. Ecologia microbiana en ecosistemes lenítics: Estudi de la composició i funcionalitat de la comunitat microbiana per tècniques moleculars. Metagenómica. Metabarcoding i e-DNA. Biogeoquímica i balanços de carboni en aiguamolls mediterranis, fluxos de gasos carbonats d'efecte hivernacle. Efectes de les característiques ecològiques i estat de conservació en la capacitat mitigadora del canvi climàtic dels ecosistemes lenítics. Ecotoxicologia. Sistemes d'informació geogràfica (SIG). Teledetecció. Limnologia polar.
Desenvolupament de mètodes d'anàlisis ràpides, precisos i selectius per a la determinació de micotoxines en aliments per a avaluar la ingesta poblacional.
És un grup compost per professors dels Departaments de Microbiologia i Ecologia i de Química Analítica de la Universitat de València. La seua activitat investigadora és de caràcter multidisciplinari i s'ha desenvolupat en àrees, aplicades dels els camps de la salut, ciència i control de qualitat.
Investigació bàsica translacional sobre els mecanismes bioquímics i moleculars relacionats amb la formació de radicals lliures i estrés oxidatiu en malalties de caràcter metabòlic, cardiovascular i tumoral. Rutes de senyalització molecular en la lesió i reparació de l'ADN.
Estudi de plantes medicinals, estructura dels òrgans vegetals i les substàncies que proporcionen propietats medicinals, tòxiques o bromatològiques. Aquest estudi s'orienta a l'ús racional dels recursos i els seus resultats són directament aplicables a la sanitat, la indústria i l'agricultura.
Predicció ADME-tox de fàrmacs usant la Topologia Molecular.
Anàlisi química avançada. Caracterització de la qualitat i la seguretat alimentària en el marc de la legislació alimentària. Foodomics: Tècniques de Perfil i Empremta dactilar per a la caracterització d'aliments, la seua autenticitat i la caracterització del seu origen.
Determinar la toxicitat de les micotoxines per mètodes in vivo, utilitzant diferents espècies de rosegadors, i mètodes alternatius in vitro sobre línies cel·lulars de mamífers (procedents d'ovari, renyó, fetge, intestí, etc.).
Estudi de la presència, transport, destí i biodisponibilitat de contaminants emergents i prioritaris en compartiments mediambientals. Avaluació del risc mediambiental. Desenvolupament de mètodes de forensia mediambiental i epidemiologia d'embornal.
Bioassajos d'ecotoxicitat. Acumulació de tòxics en éssers vius. Toxicitat en matrius ambientals. Biomarcadors d'estrés oxidatiu i d'exposició a xenobiòtics.