Els processos de participació social han de derivar en l'autodesenvolupament d'aqueixes comunitats que han sigut objecte de formació, escolta i planificació. La metodologia de l'autodesenvolupament s'ha revelat com una estratègia positiva per a consolidar els canvis socials en els municipis on existeix alts indexes de pobresa, vulnerabilitat i exclusió social.
Cooperació per a la millora dels índexs de desenvolupament humà i la cohesió social. Metodologies per a la realització de diagnòstics ciutadans participatius, la seua sistematització i l'elaboració de polítiques públiques des de la proposta ciutadana. Anàlisi dels Sistemes de Seguretat Social.
Els Serveis Socials formen part de les polítiques públiques de desenvolupament local perquè faciliten la inclusió social dels col·lectius amb dificultats subjectives d'integració en el mercat de treball. Les polítiques actives d'ocupació dirigides a la població en risc d'exclusió social són la població diana d'aquesta línia.
Les polítiques públiques municipals necessiten de l'anàlisi del territori per a poder implantar plans, programes i projectes adaptats a les necessitats emergents que la ciutadania va assenyalant com a prioritàries. La metodologia d'investigació-acció participativa s'ha rellevat com a estratègiques per a donar solució a aquesta mena de polítiques i en aquesta línia s'han produït resultats de rellevància.
Estudi de la relació entre l'estructura urbana i la mobilitat de les persones en les àrees urbanes. Ús de noves fonts de dades principalment provinents de les tecnologies de la informació i la comunicació per a l'estudi de diferents dinàmiques espacials. Avaluació i gestió del territori sota la perspectiva social, mediambiental i econòmica.
La millora de les condicions de vida de la població ve acompanyada per processos d'innovació, molt més en l'àmbit de les ciències socials i l'educació, on els canvis afecten les dimensions estructurals i conjunturals. Per això, ens posicionem en el compromís de transferir els resultats de la intervenció i la investigació a la societat perquè aquesta puga replicar les seues experiències a altres latituds i generar nous desafiaments en clau de desenvolupament.
GESinn investiga sobre les particularitats de la intervenció social, la intervenció amb grups de població, minories, analitza instruments per a la presa de decisions i la planificació, els protocols i processos d'intervenció, el mesurament, execució i avaluació de resultats, les dimensions de la qualitat de la intervenció social i la dinamització i acció participativa dels subjectes participants. La intervenció social es desenvolupa en col·laboració amb diferents col·lectius: minories, persones amb diversitat funcional, drogodependents, malalts mentals, persones sense llar, desocupats… Analitzar la realitat des de l'origen del problema és la nostra principal targeta de presentació.
El paradigma constructivista va guanyant espai entre els investigadors qualitatius i s'obrin noves metodologia com la narrativa per a investigar en les comunitats locals. Especialment sobre problemàtiques que no solen ser visibles i que a través del reconeixement de l'estratègia de la participació dels ciutadans en la solució dels mateixos és possible planificar processos de canvi social que reconeguen la necessitat de generar polítiques públiques de desenvolupament comunitari.
Estudi de les dinàmiques de convivència en contextos de multiculturalitat significativa, amb especial atenció a les polítiques d'integració, els models de gestió de la diversitat cultural, la promoció de la interculturalitat i els conflictes associats a la desigualtat i a la xenofòbia.
Anàlisi de les polítiques públiques impulsades per l'àmbit local en matèria de participació ciutadana, la seua incidència en la coproducció de polítiques públiques, les metodologies desplegades a l'efecte i la consideració efectiva de "ciutadania" (mecanismes de desigualtat social i educació en la participació)
Les polítiques de protecció a la família són una assignatura pendent per al sistema de benestar social espanyol. A més, tenim constància que són en les entitats socials on es poden generar resultats d'investigació aplicats a la solució de les problemàtiques de família i de conciliació entre vida laboral i familiar.
Accés dels joves al mercat de treball. Barreres i dificultats de la participació dels treballadors i llits de millora de condicions de treball. L'esport com a instrument d'integració en contextos urbans degradats o amb col·lectius en desavantatge social -immigrants, joves, dones.
Els Serveis Socials Comunitaris són la porta d'entrada a sistema de benestar social i les seues diferents prestacions i programes que atenguen les necessitats dels col·lectius més vulnerables. La seua anàlisi i avaluació permet estructurar millores en les estructures locals de benestar social.