Comparació amb els processos democràtics d'Europa Meridional i els Estats Units.
Estudi de les dialèctiques de continuïtat, reformisme, ruptura i revolució entre finals del segle XVIII i principis del XIX. És clau l'estudi del comportament i de la lògica política de l'absolutisme i els múltiples discursos que en el seu si es van plantejar com a alternatius a aquest.
Estudi dels discursos, pràctiques i subjectes de les diferents cultures polítiques de l'Europa huitcentista enteses com un fenomen plural, evolutiu i en conflicte permanent. Inclou cultures polítiques liberals així com antiliberals, republicanes, demòcrates, socialistes i anarquistes.
Relació entre la democràcia i els anarquismes a l'Espanya del segle XX.
Relació entre les cultures polítiques del socialisme i del comunisme amb la democràcia, el reformisme i la revolució social.
Estudi del mercat laboral i les manufactures urbanes a les ciutats mediterrànies. La incidència de la rivalitat comercial existent entre València i Alacant en la configuració de la xarxa urbana. Les diàspores mercantils estrangeres i els canvis en les pautes de consum i comercialització.
Anàlisi de les trajectòries i de llinatges de les elits valenciana i sarda. Conflictivitat social entre els estaments i la monarquia. Oficials i magistrats al servei del Rei i la Monarquia. Implicacions socials de la política defensiva al Mediterrani.
La Revolució i la Reacció conformen un eix entrellaçat que recorre el segle XIX tant a Europa com a Amèrica. Amb aquesta línia d'investigació pretenem abastar altres espais geogràfics per a oferir una visió integrada dels processos històrics i de totes dues realitats com a punt de trobada.
Estudi de la construcció de les identitats nacionals i regionals a Espanya i a Europa.
La minoria morisca en el Regne de València, abans i després de l'expulsió, la resistència a l'aculturació, la seua implicació en el bandolerisme i en les bandositats nobiliàries. Captius i esclaus. La immigració francesa. La perduració de manifestacions de la cultura popular i la seua repressió.
Estudi de les cultures polítiques nacionalistes i feixistes a Europa des d'una perspectiva transnacional.
Anàlisi de com els republicanismes espanyols van concebre la seua relació amb la democràcia, incloent en això la perspectiva de genere.
Calibrar si, com se sostenia des d'alguns sectors d'aquestes cultures polítiques, sense igualtat de gènere era possible una transició plena a la democràcia.
Analitzar en quines formes les cultures polítiques d'esquerra han col·laborat o no a la difusió de la identitat nacional espanyola, creant nous referents i/o adaptant els preexistents.