Universitat de ValènciaOferta Científic Tecnològica AgroalimentacióOferta Científic Tecnològica Agroalimentació Logo del portal

La Universitat participa en un projecte que combat les malalties alimentàries amb intel·ligència artificial i nutrició personalitzada

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 4 de maig de 2023
Dolors Corella, catedràtica del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València.
Dolors Corella, catedràtica del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València.

Dolors Corella, catedràtica del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València, participa en el projecte europeu CoDiet, en què participen dèsset institucions acadèmiques i de recerca de deu països i que testarà tecnologies innovadores de seguiment de la dieta per millorar la comprensió de la relació entre el consum d’aliments i les malalties comunes com les cardiopaties, la diabetis, l’obesitat i el càncer. Aquest projecte utilitzarà aquests coneixements per desenvolupar eines d’intel·ligència artificial que oferisquen consells nutricionals personalitzats per previndre aquestes malalties.

“El projecte coDiet serà molt important per a la millora de la mesura de la dieta als estudis nutricionals. Incorpora nous dispositius de captació d’imatges dels aliments consumits, així com d’algoritmes computacionals per analitzar-los amb més validesa i precisió, fet que supera la limitació actual d’aquests estudis. Paral·lelament, s’ntegrarà la mesura de diverses òmiques (genòmica, epigenòmica, metabolòmica, exposòmica i metagenòmica) per a la investigació de nous biomarcadors d’interès en nutrició de precisió”, ha indicat Dolors Corella.

El grup de recerca de la professora de la Universitat de València té una llarga trajectòria en genòmica nutricional i la seua contribució al projecte és la seua experiència prèvia de més de 20 anys en què ha proposat noves metodologies per millorar els instruments, mesuraments i anàlisi de dades en nutrició de precisió. Concretament, el seu grup participa en l’estudi pilot de coDiet, en el posterior assaig clínic internacional, a més de dur a terme les anàlisis multiòmiques integrades dels participants.

L’estudi està coordinat a Espanya per AZTI (www.azti.es), un centre científic i tecnològic especialitzat en el medi marí i l’alimentació que desenvolupa projectes de transformació d’alt impacte amb organitzacions alineades amb els ODS 2030 de Nacions Unides. CoDiet estudiarà la relació entre la dieta i les malalties no transmissibles (ENT) mitjançant l’assaig de tecnologies de seguiment innovadores, com ara càmeres intel·ligents portàtils, i el desenvolupament d’eines d’intel·ligència artificial per oferir assessorament nutricional personalitzat.

Les dietes poc saludables s’associen a canvis metabòlics i a més risc d’ENT, com cardiopaties, diabetis, obesitat i càncer. Segons l’Organització Mundial de la Salut, les ENT maten 41 milions de persones cada any, cosa que equival al 74% de totes les morts al món. No obstant això, se sap poc sobre els mecanismes que connecten la nutrició i les ENT, i les eines actuals utilitzades per recopilar informació sobre els hàbits nutricionals es basen en qüestionaris, que poden ser poc fiables. També falten dades relatives als grups vulnerables, com les de nivell socioeconòmic baix, en què les ENT solen estar sobrerepresentades.

El projecte es basa en investigacions prèvies de l’Imperial College de Londres, que inclou el desenvolupament d’una càmera intel·ligent portàtil i una nutrició personalitzada. La càmera és una de les eines de recollida d’informació dietètica que el projecte posarà a prova. La càmera està dissenyada per col·locar-la en l’orella i registrar passivament allò que menja l’usuari; utilitzarà noves tècniques de visió per ordinador i aprenentatge profund (deep learning) per reconèixer automàticament els tipus d’aliments i estimar la mida de les porcions. Això es combinarà amb altres tecnologies que ens ajuden a comprendre com es processen els aliments en l’organisme, inclosos l’anàlisi del microbioma intestinal i els metabòlits en l’orina.

El projecte també desenvoluparà una eina que simularà el canvi a les ENT en resposta a la dieta a nivell poblacional, amb l’objectiu de promoure l’adopció de dietes que protegisquen davant de l’aparició de les ENT. Actualment, els esforços per abordar aquests problemes a escala poblacional es basen en un plantejament de “talla única”, i s’espera que l’assessorament nutricional personalitzat puga donar resultats més eficaços.

En paraules d’Itziar Tueros, investigadora principal i responsable del Departament d’Alimentació i Salut d’AZTI: “Està demostrat que la resposta metabòlica de cadascú a una mateixa dieta és diferent. CoDiet treballarà en la personalització de l’assessorament nutricional en lloc de l’enfocament de talla ‘única’”.

En el projecte, a més de personal investigador d’AZTI i la Universitat, hi participen les següents institucions Czech Technical University (República Txeca), Teagasc – Agricultura i Food Development Authority (Irlanda), Aristotle University of Thessaloniki (Grècia), Technion – Israel Institute of Technology (Israel), CIC bioGUNE (Espanya), National and Kapodistrian University of Athens (Grècia), Bruker Biospin (Alemanya), Microcaya (Espanya), Sciensano (Bèlgica), Universitat de Trento (Itàlia), Consorci Centre de Recerca Biomèdica a Xarxa (CIBER) (Espanya), Istituto Superiore di Sanità (Itàlia), National Institute for Health Development (Estònia), Imperial College London (Regne Unit) i Universitat de Leicester (Regne Unit). El projecte CoDiet és finançat per la Unió Europea amb el número de subvenció 101084642 d’Horizon Europe.

 

Més informació sobre CoDiet en www.codiet.eu.