Universitat de ValènciaOferta Científic Tecnològica AgroalimentacióOferta Científic Tecnològica Agroalimentació Logo del portal

Dispositiu antifúngic

Dispositiu capaç de reduir el creixement de fongs micotoxigénicos en cereals emmagatzemats
Tipus: Patent. Codi referència: 201782R-Meca, G
Entitats titulars
  • Universitat de València
Personal inventor UV
  • Meca De Caro, Giuseppe
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Cap de Seccio-Servei
  • Cap Iniciatives Per a la Innovacio
Ver ficha
  • Quiles Beses, Juan Manuel
  • PDI-Ajudant Doctor/A
Ver ficha
Antecedents

Els cereals quan provenen del camp són emmagatzemats en sitges de diferents grandàries. En funció de la humitat i de la temperatura present a l'interior del lloc d'emmagatzematge, aquests productes es poden contaminar en major o menor grau amb fongs. Aquests utilitzen els cereals com a substrat per a produir micotoxines, considerades com uns dels compostos naturals més potents des del punt de vista toxicològic i amb majors repercussions per a la salut del consumidor.

A més, té una gran repercussió econòmica ja que, l'emmagatzematge de grans és l'etapa on s'originen les majors pèrdues per problemes referents a les condicions de conservació i són els fongs els que causen la majoria dels problemes per calfament, compactació i deterioració dels grans.

Les estratègies que s'utilitzen comunament en la indústria de l'ensitjament per a la reducció dels fongs toxigénicos són principalment de naturalesa física i biològica, com el control de la humitat i temperatura del gra, només viable en sitges de xicoteta escala; l'ús de inoculantes que millora significativament el control fúngic, però altera enormement les característiques nutricionals dels productes tractats, l'ús de molècules insecticides/antifúngiques basades en substàncies de síntesis o additius sintètics que s'usen normalment per a augmentar la vida útil dels aliments.

Existeix perquè la necessitat de reduir el creixement de fongs productors de micotoxines en grans de cereals durant el seu emmagatzematge i/o transport.

Invenció

La present invenció consisteix en un dispositiu antifúngic capaç de reduir el creixement de fongs productors de micotoxines en grans de cereals durant el seu emmagatzematge i/o transport. Aquesta nova tecnologia es basa en l'ús d'un gel bioactiu en el qual es troba una molècula natural volàtil extremadament activa com a antifúngic. En tractar-se d'un compost bioactiu completament natural les característiques organolèptiques del cereal no es veuen alterades i manté sense canvis també les característiques nutricionals del producte tractat, sense produir cap problema toxicològic, a més de ser compatible amb el medi ambient i ésser de fàcil aplicació.

Aplicacions

Aquesta nova tecnologia s'ha validat per a la seua aplicació en l'augment de la vida útil de cereals en fase d'emmagatzematge. Es podria aplicar a la majoria de productes susceptibles de ser contaminats amb fongs productors de micotoxines envasats, com ara cereals, formatge fresc o semicurat pa de motle industrial, productes de pastisseria, fruita seca, masses preparades, fruita d'IV gamma o embotit industrial com a pernil cuit, serrà, mortadel·la, salsitxó, xoriço, etc.,

Avantatges competitius

Els principals avantatges aportats per la invenció són:

  • Reduir el creixement de fongs productors de micotoxines en grans de cereals durant el seu emmagatzematge i/o transport.
  • Reduir l'exposició del consumidor als additius sintètics i, en conseqüència, reduir l'impacte sobre la salut, usant una tecnologia completament neta, mantenint el mateix cost.
  • Millora dels resultats respecte als additius sintètics.
Contacte
Servei de Transferència i Innovació

Campus de Blasco Ibáñez

C/ Amadeu de Savoia, 4

46010 València (València)

96 38 64044

Geolocalització

https://www.uv.es/serinves

servei.transferencia.innovacio@uv.es