Universitat de ValènciaOferta Científic Tecnològica AgroalimentacióOferta Científic Tecnològica Agroalimentació Logo del portal

Enginyeria metabòlica d'enzims de la ruta fosforilativa de biosíntesi de serina

Nou procediment d'obtenció de vegetals amb alt nivell nutricional
Tipus: Patent. Codi referència: 202174R- Ros,R
Entitats titulars
  • Universitat de València
Personal inventor UV
  • Ros Palau, Roque Luis
  • PDI-Catedratic/a d'Universitat
  • Coordinador/a Curs
  • Director/a de Departament
Ver ficha
  • Muñoz Bertomeu, Jesus
  • PDI-Titular d'Universitat
  • Secretari/a de Departament
Ver ficha
  • Torres Moncho, Alejandro
  • PI-Invest Formacio Predoc Fpu
Ver ficha
  • Alcantara Enguidanos, Andrea
  • PI-Invest Formacio Atraccio Talent
Ver ficha
Personal inventor no UV
  • Rubén Casatejada Anchel
Antecedents

Els aliments d'origen vegetal són considerats com a saludables i poden ajudar a previndre malalties, però manquen de contingut proteic suficient per a mantindre una dieta equilibrada en humans. Les plantes de cultiu i especialment els cereals són pobres en proteïnes. Aquest baix contingut proteic es veu agreujat pel canvi climàtic ja que s'ha observat que un augment de la concentració de CO2 incrementa el contingut en midó en detriment del contingut proteic dels vegetals. L'obtenció de productes d'origen vegetal amb característiques nutricionals millorades i especialment de vegetals amb major contingut proteic és objectiu prioritari de la Unió Europea tant per motius de desenvolupament sostenible com pels beneficis que pot aportar a la salut, ja que, el consum excessiu de productes d'origen animal, especialment carns roges i carns processades, pot tindre efectes negatius sobre la salut. Les plantes genèticament modificades que han sigut desenvolupades fins a la data no han aconseguit resultats prou satisfactoris.

Invenció

Personal investigador de la Universitat de València presenten un nou procediment d'obtenció de vegetals amb alt nivell nutricional mitjançant l'activació d'una ruta de biosíntesi de serina (ruta fosforilativa) que és crucial en el control dels fluxos de carboni, nitrogen i sofre. Mitjançant enginyeria genètica els investigadors han sobreexpresat gens que codifiquen enzims de la ruta fosforilativa de biosíntesi de serina de plantes en l'organisme model Arabidopsis i en la dacsa. Els resultats obtinguts pels inventors demostren que la present invenció dirigeix el metabolisme vegetal cap a un major contingut d'alguns aminoàcids essencials i al seu torn augmenta la producció generalitzada de proteïnes i carbohidrats, i no sols a una major producció d'una proteïna o d'un aminoàcid específic.

Aplicacions

L'augment del valor nutricional de les plantes mitjançant l'increment del seu contingut proteic o de carbohidrats és objecte d'interés industrial, concretament per a la indústria agroalimentària. Els productes vegetals amb alt contingut proteic o en carbohidrats poden ser la base per a desenvolupar nous aliments amb valor nutricional afegit que puguen ser enriquits en l'un o l'altre metabòlit segons les necessitats.

Avantatges competitius

La present invenció pot reduir el consum de proteïnes d'origen animal en humans i espècies ramaderes, evita l'efecte del canvi climàtic sobre la qualitat nutricional dels cultius i augmenta la producció de proteïnes amb baix cost econòmic i mediambiental. Un avantatge molt destacable de la present invenció és que aconsegueix augmentar la producció de proteïnes i midó en condicions de creixement de les plantes en les quals existisquen elevades concentracions de CO₂.

Estat de la propietat intel·lectual
  • Patent concedida
Contacte
Servei de Transferència i Innovació

Campus de Blasco Ibáñez

C/ Amadeu de Savoia, 4

46010 València (València)

96 38 64044

Geolocalització

https://www.uv.es/serinves

servei.transferencia.innovacio@uv.es