Carla Molina Sorribes i Héctor Carmona Salido, dos estudiants de doctorat del nostre grup, han participat en el projecte de Ciència Emergent de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, on han explicat en què consisteix la seua tesi doctoral.
Ciència Emergent és un projecte de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València finançat per la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia i pel Ministeri de Ciència i Innovació. L'objectiu d'aquesta nova fase del projecte és donar a conéixer diferents aspectes relacionats amb el desenvolupament de la carrera científica, així com les diferents àrees d'investigació i temes que s'estan investigant en els laboratoris pertanyents a la Universitat de València i l'Institut de Ciència Molecular (ICMol).
Carla Molina Sorribes
L'objectiu de la tesi de Carla Molina Sorribes és el desenvolupament i implementació d'estratègies de prevenció de la vibriosis causada per Vibrio vulnificus en les piscifactories. Atés que V. vulnificus és un patogen zoonòtic, resulta important controlar la malaltia en animals, podent disminuir la probabilitat de transmissió del patogen a l'ésser humà. Aquestes estratègies de prevenció ens permeten, a més, minimitzar les pèrdues econòmiques i l'ús d'antibiòtics.
En aquesta tesi doctoral s'han seleccionat dues aproximacions. Una d'elles és l'alimentació dels animals amb dietes que contenen productes immunoestimulants prèviament provats en el laboratori. La segona aproximació és la vacunació d'aquests. Existeix una vacuna patentada pel grup d'investigació que funciona molt bé enfront de V. vulnificus. Així doncs, un dels objectius del treball és millorar-la permetent que conferisca protecció no sols enfront de V. vulnificus, sinó també enfront d'altres espècies patògenes de peixos. Per a això, s'ha centrat en els antígens que són comuns entre les diferents espècies. Aquests estan codificats en un plasmidi transferible per conjugació. Es tracta de dues proteïnes de membrana externa que confereixen resistència a la immunitat innata. Generant anticossos enfront d'ells es bloqueja aquest sistema, impedint que el bacteri siga eliminat.
Héctor Carmona Salido
En aquest vídeo, Héctor Carmona Salido ens explica, des de la seua experiència com a bioinformàtic, el seu paper dins del grup de Patògens en Aqüicultura. Aquest grup, liderat per la doctora Carmen Amaro, s'encarrega de l'estudi d'aquells bacteris capaços de causar malalties tant en éssers humans com en animals. Això és molt important, perquè amb el canvi climàtic, cada vegada són més abundants i perillosos aquests bacteris. Concretament, Héctor en la seua tesi estudia aquells gens (factors de virulència) que permeten a Vibrio vulnificus causar vibriosis. A més, recalca la importància de divulgar aquest coneixement al públic general i contribuir al concepte One Health, o una sola salut, que busca trobar un benestar humà, animal i de l'entorn.