El passat 4 d’octubre es va realitzar l’alliberament d’anguiles en el riu Túria, a Riba-roja, degut a la IV Jornada “La aguila en el mar, la angula en el Túria” celebrada en el Castell de Riba-roja. I com no, la nostra benvolguda Carmen Amaro, IP del nostre grup, hi va participar, donant una xerrada sobre la biologia de l’anguila (Anguilla anguilla) i, com no, ajudant amb l’alliberament d’estes anguiles en el riu.
La plataforma “La anguila en el mar – la angula en el Túria” és una entitat que té com a pilar fonamental la conservació d’esta espècie amenatzada i que habita, també, en les nostres terres. Per això, el passat 4 d’octubre es va celebrar la IV Jornada “La anguila en el mar, la angula en el Túria” al Castell de Riba-roja, reunió enmarcada en el programa Universidades Estacionales en col·laboració amb la Universitat de València, l’Ajuntament de Riba-roja, la Diputació de València i Caixa Popular.
Enllaç a la notícia del periòdic Levante
En esta reunió es van presentar els avanços dins la plataforma, però Carmen Amaro també va realitzar una ponència explicant la fantàstica biologia de l’anguila. La seua xerrada, titulada “La anguila (Anguilla anguilla). Una especie amenazada?” considerava tant la fascinant biologia pròpia de l’anguila com l’entorn natural d’habitatge d’esta espècie, ficant de manifest que l’acció humana, juntament amb el canvi climàtic, estan degradant la seua llar i, per tant, estan ficant en perill la seua existència i manteniment natural.
Breument, l’anguila és un peix teleosti de l’ordre dels anguil·liformes. Es tracta d’un animal migratori, que es sap que naix a la mar dels Sargassos, encara que es desconeix exactament com és el seu procés reproductiu. Les larves, una vegada naixen, es desplacen cap a mars menys càlides per a adentrar-se en aigües terrestres, com són rius i albuferes, com la nostra Albufera de València. En estes aigües dolces creixeran (primer com angules, i després, angulons) fins convertir-se en alguiles de més de 35 cm de longitud. Passats uns anys, aproximadament uns 25 anys, les anguiles tornaran cap a la mar on van nàixer. Durant este trajecte, és desenvoluparan sexualment i, en arribar al seu destí, la mar dels Sargassos, es reproduiran i, romànticament, acabaran morint.
Per al nostre grup, les anguiles són molt importants, ja que són, junt a altres peixos com les tilàpies, objectiu d’infecció el nostre bacteri d’estudi: Vibrio vulnificus.
Finalment, la reunió va acabar amb l’alliberament al riu Túria de, ni més ni menys, 2.011 anguiles! Esta ficada en llibertat dels animals va ocòrrer a càrreg dels i les usuàries de l’Associació de familars i persones amb enfermetat mental, AFEMPES, i, com no, de la nostra IP Carmen Amaro.
En definitiva, totes i tots hem de ser conscients de que els nostres actes porten conseqüències en el medi ambient, i poden acabar destruint l’habitatge de moltes espècies d’animals, i, potser en un futur no molt llunyà, també el nostre habitatge, la nostra llar. Per això, actes com este, ajuden a millorar el nostre entorn, a apropar-nos més a la biologia animal no-humana, a respectar als altres habitants del nostre planeta i, sobretot, a demostrar l’estima que tenim a la vida natural.