Logo de la Universitat de València Logo MATS Tecnologia de materials i sostenibilitat Logo del portal

Investigadors del grup MATS presenten avanços en membranes de PVDF i materials bio-basats en la Universitat de València
Investigadors del grup MATS presenten avanços en membranes de PVDF i materials bio-basats en la Universitat de València

L'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València va ser escenari de l'III Seminari sobre Disseny de Membranes Polimèriques per a Tecnologies Mediambientals, organitzat pel grup MATS (Materials Technology and Sustainability).

L'esdeveniment va reunir joves investigadors i investigadores per a compartir avanços en la síntesi i modificació de membranes polimèriques orientades a la descarbonització.

El seminari fou inaugurat per José Badia,i es va dividir en dues sessions temàtiques que van reflectir la diversitat i profunditat del treball desenvolupat en el marc dels projectes CARBONBRANE i METHBRANE.

La primera sessió, presidida per Ramón Jiménez, es va centrar en les membranes de PVDF (fluorur de polivinilideno) per a aplicacions en tecnologies de captura de gasos:

  • Gorka Marco presentà el disseny de membranes líquides suportades a base de PVDF.
  • Alejandro Gálvez va exposar resultats sobre la síntesi de membranes amb PEG i glicerol com formadors de poro.
  • Félix Montero va abordar els avanços en electrospinning de PVDF i la seua aplicació en la desmetanització de l'aigua.

La segona sessió, moderada pel propi Félix Montero, es va orientar cap a materials bio-basats i la seva aplicació en el tractament de biogàs:

  • María Castrova presentar la posada en marxa d'un sistema de laboratori per a l'enriquiment de biogàs mitjançant contactors de membrana.
  • Jorge Hurtado va explorar la valorització de residus en una biorrefinería de Jatropha, generant materials funcionals a partir de subproductes.

La jornada va concloure amb una revisió tècnica dels projectes per part de José Badia i Marta Izquierdo, els qui van destacar l'impacte ambiental i tecnològic d'aquestes recerques.

Aquest seminari es desenvolupa en el context dels projectes CARBONBRANE (PID2021-1224950A-100) i METHBRANE (TED2021-131276A-I00), finançats pel Ministeri de Ciència i Innovació, la AEI, el FEDER, i la iniciativa NextGenerationEU / PRTR. Tots dos projectes se centren en el desenvolupament de membranes funcionalitzades i sostenibles per a la captura i reducció d'emissions de CO₂ i CH₄, impulsant solucions innovadores cap a una economia baixa en carboni.

Imatges: