
Del 9 a l'11 d'abril de 2025, la Universitat de València es va convertir en un punt de trobada clau per a la col·laboració internacional en Educació Superior en acollir el Annual General Meeting de la Utrecht Network. Aquest prestigiós esdeveniment va reunir 46 participants de reconegudes universitats d'Europa, Amèrica del Nord i Amèrica del Sud, representant a un total de 24 països.
La inauguració va estar a càrrec d'Esteban Sanchis Kilders, Delegat de la Rectora per a l'Aliança d'Universitats FORTHEM, i Carlos Pomer Monferrer, Cap del Servei de Relacions Internacionals i Cooperació. Tots dos van destacar la sòlida trajectòria internacional de la Universitat de València, construïda al llarg dels seus 525 anys d'història, i van subratllar la seua capacitat per a liderar iniciatives globals, element clau en l'adhesió a la Utrecht Network.
Després de la inauguració i finalitzada la presentació de l'informe anual pel Comité de Direcció de la xarxa, en el qual es van ressaltar els assoliments recents i el rumb estratègic, la jornada va continuar amb dos tallers innovadors centrats en els reptes del futur de la xarxa. El primer d'ells, liderat per Francesco Girotti, de la Università di Bologna, va explorar l'impacte transformador de les aliances d'Universitats Europees en la internacionalització de l'Educació Superior. Girotti va destacar el paper que xarxes com la Utrecht Network, amb els seus quasi 40 anys d'experiència, exerceixen en aquest panorama. Els participants van analitzar les sinergies entre aliances, xarxes i consorcis europeus, avaluant com maximitzar els seus beneficis i enfortir les activitats de la Utrecht Network. Durant el segon taller, a càrrec de Wessel Meijer, de la Universitat de Tilburg es va abordar un tema crucial en el panorama actual: “La protecció del coneixement” i en el qual els participants van tindre l'oportunitat de treballar en set casos pràctics, reconéixer els riscos de seguretat i reduir-los a un nivell acceptable, de manera que es garantisca que la cooperació (científica) internacional puga tindre lloc de manera segura.
L'esdeveniment va concloure amb una presentació a càrrec d'Elena Consolini, responsable de la Unitat de Suport a l'Estratègia de Relacions Internacionals de la Università di Bologna, qui va posar de manifest en la seua sessió la importància de la comunicació efectiva com a eina per a enfortir la xarxa. Aquesta sessió es troba emmarcada en el pla de comunicació que la xarxa està duent a terme en els seus diferents grups de treball.
El compromís de la Universitat de València amb la Utrecht Network
“La Universitat de València es va unir a la Utrecht Network fa deu anys per a ampliar les seues col·laboracions internacionals”, va explicar Carlos Pomer. “Era una de les xarxes universitàries més emblemàtiques i prestigioses, i ens sentim orgullosos de ser part d'ella. Volíem que els nostres socis conegueren més profundament la nostra Universitat i la nostra ciutat, ja que València té molt a oferir. Veiem a la Utrecht Network una oportunitat per a enfortir llaços i explorar noves formes de col·laboració”.
En aquests deu anys, la Universitat de València ha exercit un paper destacat en iniciatives clau de la xarxa, com la “Summer School Task Force” així com la seua col·laboració en setmanes internacionals de personal, programes conjunts i altres activitats conjuntes. Aquestes activitats han establit les bases per a la seua participació en les Aliances d'Universitats Europees que van sorgir posteriorment.
Ser amfitriona del AGM 2025 no sols ha demostrat el compromís de la Universitat de València amb la Utrecht Network, sinó que també ha posat de manifest l'alt grau d'internacionalització aconseguit per aquesta institució.
Imatges: