University of Valencia logo Logo Department of Catalan Logo del portal

Seminari de Pau Martín el 16 de maig

  • May 5th, 2023
Imatge de llibres

El dia 16 de maig a les 18 hores a la Sala de Juntes "César Simón" de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació s'impartirà el Seminari de Recerca en Filologia Catalana de Pau Martín amb el títol "L’evolució del sistema demostratiu del dialecte valencià al llarg de l’edat moderna". El seminari serà presencial i en línia al següent enllaç: https://tuit.cat/J2njp

Al final de l’edat mitjana, el català estableix un sistema ternari a través d’un nou grau intermedi compost de formes inicialment anafòriques ((aqu)eix, això, aquí) que s’introdueixen en terreny díctic. Aquest sistema comú pateix una sèrie d’alteracions al llarg de l’edat moderna que provoquen una bifurcació dialectal. Mentre que en la major part del català entren en decadència algunes formes demostratives (ací, açò i aqueix) i el seu sistema desenvolupa una organització binària, el territori valencià manté una estructura trimembre, tot i que amb la modificació d’algunes formes (este, ahí).

L’estudi que presentem fa una anàlisi de l’evolució del sistema demostratiu a través d’un corpus format per textos des del segle xvi fins a la primera meitat del segle xix i confronta els resultats obtinguts en els textos valencians enfront de la resta del conjunt català. Es comprova l’estigmatització de les formes amb aqu- a partir de l’adverbi aquí i l’assentament de ahí en el valencià, així com l’aparició dels determinants no reforçats paragògics del masculí singular (este, eixe) davant de la variant reforçada (aquest) o no paragògica (est).

Links: