JOSE VICENTE GIL PONCE
PDI-Titular d'Universitat
Coordinador/a Curs
Knowledge area: FOOD TECHNOLOGY
Department: Prev. Medicine, Public Health, Food Sc.,Toxic. and For. Med.
Dpto. de Biotecnología de los Alimentos
IATA (CSIC)
Calle Catedrático Agustín Escardino, 7
46980 Paterna (Valencia), España
96 390 00 22
Tutorials
01/09/2024 - 31/08/2025 |
JUEVES de 09:00 a 12:00 LABORATORI PRÀCTIQUES IATA |
Observations |
Participate in the e-tutoring programme of the Universitat de València |
Academic training
Journal Publications
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Bisbal, F., Gil, J.V., Ramón, D., Martínez-Culebras, P.V.
2009
ITS-RFLP characterization of black Aspergillus isolates responsible for ochratoxin A contamination in cocoa beans European Food Research and TechnologyVolume 229. Number 5.
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Viana, F.; Gil, J.V.; Vallés, S.; Manzanares, P.
2009
Increasing the levels of 2-phenylethyl acetate in wine through the use of a mixed culture of Hanseniaspora osmophila and Saccharoomyces cerevisiae International Journal of Food MicrobiologyVolume 135. Number 1.
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Herrera, A.; Gil, J.V.; Rodrigo, M.J.; Zacarías, L.
2009
Emisión de compuestos volátiles durante la conservación refrigerada de frutos de distintas variedades de mandarina Levante AgrícolaVolume año XLVIII. Number 396.
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Fattouch, S.; Raboudi-Fattouch, F.; Gil Ponce, J.V.; Forment, J.V.; Lukovic, D.; Marzouki, N.; Ramon, D.
2010
Concentration dependent effects of commonly used pesticides on activation versus inhibition of the quince (Cydonia oblonga) polyphenol oxidase Food and Chemical ToxicologyVolume 48. Number 3.
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Castelló-Ruiz, M, Torregrosa, G., Burguete, M.C., Salom, J.B., Gil, J.V., Miranda, F.J., Jover-Mengual, T., Marrachelli, V.G., Alborch, E.
2011
Soy-derived phytoestrogens as preventive and acute neuroprotectors in experimental ischemic stroke: Influence of rat strain PhytomedicineVolume 18. Number 6.
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Crespo, A., Gil, J.V., Martínez-Culebras, P.V.
2011
Proteomic analysis of Aspergillus carbonarius under ochratoxin A production International Journal of Food MicrobiologyVolume 147. Number 3.
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Roig, P.; de Llanos, R.; Gil, J.V.; Fernández-Espinar, M.T.
2013
FLO11 expression in clinical and non-clinical Saccharomyces cerevisiae strains and its association with virulence Annals of MicrobiologyVolume 63. Number 4.
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Pardo, E., Rico, J., Gil, J.V., Orejas, M.
2015
De novo production of six key grape aroma monoterpenes by a geraniol synthase-engineered S. cerevisiae wine strain Microbial Cell FactoriesVolume 14. Number 136.
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Activity interests
Biotechnological improvement of tomato aroma. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (CSIC). . (01/01/2004 - 31/12/2008).
Proteomics of wine yeasts. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (CSIC). . (01/01/2002 - 31/12/2008).
Oenologic potential of non-Saccharomyces yeasts. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (CSIC). . (01/01/2003 - 31/12/2010).
In vivo and in vitro evaluation of the biological activity of food compounds. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (CSIC). . (01/01/2008).
Postharvest physiology and biotechnology of citrus fruits. Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos (CSIC). . (01/01/2015).
Projects
Nuevos Ingredientes de Alimentos Funcionales para Mejorar la Salud. 2007 - 2013. Ministerio de Educación y Ciencia. . PI: Francisco Tomás Barberán.
Validación funcional de extrtactos polifenólicos de origen vegetal utilizando organismos modelo. 2009 - 2011. Ministerio de Educación y Ciencia. . PI: Jose Vicente Gil Ponce.
ESTUDIO DE LA CAPACIDAD PROMOTORA DE LA RESPUESTA ANTIOXIDANTE DE FRACCIONES POLIFENOLICAS DEL CACAO. 2012 - 2013. Biópolis S.L.. . PI: José Vicente Gil POnce.
Estudio, físico-químico, nutricional y tecnológico de la contribución de subproductos de chía (Salvia hispanica L) como nuevos ingredientes alimentarios en Europa. 2015 - 2016. CSIC. . PI: Monika Haros.
Análisis y desarrollo de cultivares de quinoa adaptados a distintas regiones agroecológicas de España. 2015 - 2016. Banco de Santander. . PI: María Reguera Blázquez.
Nuevas Aproximaciones al Estudio de la Síntesis y Acumulación de Carotenoides, y su Papel en la Calidad y Conservación de los Frutos Cítricos. 2016 - 2018. Ministerio de Economía y Competitividad. . PI: Lorenzo Zacarías García.
Desarrollo de nuevos ingredientes de quinoa y chía para la formulación de alimentos. Estudio nutricional y evaluación de propiedades saludables. 2017 - 2019. Ministerio de Economía y Competitividad. . PI: Claudia Monika Haros.
Desarrollo de nuevos ingredientes de quinoa y chía para la formulación de alimentos. Estudio nutricional y evaluación de propiedades saludables. 2016 - 2020. Grupo BC SERVICIOS S.L.U. . PI: Claudia Monika Haros.
Calidad y conservación postcosecha de frutos cítricos: caracterización de variedades de naranja con licopeno y estudio de las respuestas a la conservación refrigerada. 2019 - 2021. MINISTERIO DE CIENCIA, INNOVACIÓN Y UNIVERSIDADES. . PI: María Jesús Rodrigo Esteve.
Fomento de la motivación investigadora en Alimentación Sostenible en estudiantes de Grado. 2021 - 2022. Servei de Formació Permanent de la Universitat de València. . PI: Prof. Dra. Amparo Gamero Lluna.
Implementación colaborativa de los Objetivos de Desarrollo Sostenible en Ciencias de la Alimentación. 2021 - 2022. Servei de Formació Permanent de la Universitat de València. . PI: Prof. Dra. Mónica Gandia Gómez.
Mecanismos implicados en la tolerancia de los frutos citricos a las bajas temperaturas de conservacion posthcosecha: diversidad genetica y tratamientos de control. 2022 - 2025. Ministerio de Ciencia e Innovación. . PI: Lorenzo Zacarías García; María Jesús Rodrigo Esteve.
Lúpulo ecológico Alto Turia: introducción en la Reserva de laBiosfera del Alto Turia. 2022 - 2024. Fondo Europeo Agrícola de Desarrollo Rural (FEADER). . PI: José Vicente Gil Ponce.
Interiorización del método científico en alimentación sostenible mediante la experimentación en el aula y el aprendizaje-servicio (SERVISCIENCE 2.0). 2023 - 2024. Servei de Formació Permanent de la Universitat de València. . PI: Dra. Mónica Gandía Gómez y Dra. Amparo Gamero Lluna.
Currricul@'s texts
. Profesor Titular de Universidad en el área de Tecnología de Alimentos asdcrita al departamento de Medicina Preventiva y Salud Pública, Ciencias de la Alimentación, Toxicología y Medicina Legal Fecha toma de posesión: 17 de enero de 2011.
Curricumun review. Curriculum review 1. Pre and post-doctoral research period. Degree in Biological Sciences, (Biochemistry) (University of Valencia, UV), July 1991. PhD in Biological Sciences, (Microbiology) (UV), July 1997. Thesis title: 'Influence of oenological variables of biotechnological interest in the elaboration and volatile fraction of the wine'. Pre-doctoral stay at the Institute for Cytological Research (Valencia) on 'Molecular bases of familial hypercholesterolemia' (1993-94). Post-doctoral stay at the Institute of Agrochemistry and Food Technology (IATA-CSIC) (1997-2004) in the Department of Food Biotechnology on 'Biotechnology of enzymes and wine yeasts'. Post-doctoral stay at the Max Planck Institute for Plant Breeding Research (Cologne, Germany), on 'Functional analysis of LEA proteins' (1998). Associate Lecturer (2002-2004) and Lecturer (permanent position) (2004-2011) in the Food Technology area (FTA), UV. 2. Current professional status. Senior Lecturer at UV, School of Pharmacy, FTA, since January 2011. 3. Scientific career. After obtaining my PhD in 1997, I joined as post-doc researcher to the group 'Enzyme and Wine Yeast Biotechnology' at the IATA-CSIC applying my research experience and knowledge on the microbial contribution to the volatile fraction of wine. In 2004 I obtained a permanent position as Lecturer in the UV (FTA) and I simultaneously incorporated as researcher to the IATA-CSIC to date. In 2009, maintaining my research on the biochemistry and microbiology of wine, I started working on the evaluation of the antioxidant-promoting capacity of functional food ingredients. My current research topic focuses on the study of the antioxidant capacity of food compounds, including the application of in vivo and in vitro methodologies and the detection and quantification of compounds by LC-DAD and LC-MS, mainly applied to the postharvest quality of citrus fruits. 4. Research and teaching responsibilities. Principal investigator (P.I.) in 2 projects funded by the Spanish National Research Agency (SNRA): - New Ingredients of Functional Foods to Improve Health. Consolider-Ingenio Program. 2007-2013. 5,797,000,00 euro. (P.I. of UV group) - Functional validation of polyphenolic extracts of plant origin using model organisms. 2009-2011. 121,000,00 euro. Member of the research team in 4 projects funded by the SNRA (2015-2020). Coordinator of Food Technology area of UV from 2009 to date. Coordinator of 4th course and Final Degree Project of the Food Science and Technology (FST) degree at UV from 2013 to date. Member of the Academic Commission for the FST and Human Nutrition and Dietetics degrees from 2005 to date. Secretary of the External Internships Commission of the School of Pharmacy (UV) from 2015. Qualified in the evaluation of teaching activity ('Docentia' Program) with 199,376 points out of 200, period 2013-2018. 4 periods of 6 years of quality research recognized by the National Evaluation Agency (1996-2019). 5. Other activities. Vice-president since 2016 and President since 2018 of the association for scientific dissemination 'Quart es Ciencia', responsible for the organization of multiple activities with audience of more than 2000 people per year (www.quartesciencia.es)..