UVCulturaUV Logo del portal

Cel i Terra. L'art dels cartògrafs a la Universitat de València. 1996-1997

1a exposició pertanyent al projecte Thesaurus, programa de difusió del patrimoni universitari.

 VISITA VISUAL

Imatge. Abraçada de Tritó i Nereida. GT. Universitat de València

Imatge. Abraçada de Tritó i Nereida. GT. Universitat de València

Organitza i produeix: Universitat de València
Patrocina: Fundació Bancaixa
Comissari: Daniel Benito Goerlich

La Universitat de València és ara, després de cinc segles d'existència, hereva d'un ric i variat patrimoni històric-artístic, que dóna raons suficients de l'esforç que ha assumit per conservar-lo i restaurar-lo. Justifica també l'interés per donar-lo a conèixer, tot acostant-lo als ciutadans com un servei més que la Universitat presta a la societat en què està integrada.
Entre els diferents elements amb què la història ens ha anat enriquint, d'ordre arquitectònic, escultòric, pictòric, instrumental, bibliogràfic, etc..., potser el que d'una manera més clara i universal represente la vocació històrica i l'esperit acadèmic de la institució siga la seua valuosa col.lecció de llibres. D'entre tots ells, se n'ofereix ara una mostra preciosa: l'esplèndida cartografia de l'Atlas Maior de Joan Blaeu, i dos extraordinaris "llibres rodons", dos globus holandesos del segle SVII que van servir d'instrument per conèixer el Cel i la Terra als universitaris valencians que ens van precedir. Els globus han estat restaurats acuradament i llueixen ara en tota la seua bellesa que, al document històric i científic afegeix la poderosa seducció de l'obra d'art.

Imatge. Globus celest. Blaeu, Willem Janszoon i Joan.

Imatge. Globus celest. Blaeu, Willem Janszoon i Joan.


En començar les celebracions del Vè Centenari de la nostra Universitat i tot formant part del projecte Thesaurus, creat per potenciar, conservar i difondre les nostres riqueses patrimonials, aquesta exposició marca la pauta i anticipa una sèrie de mostres que, amb la rehabilitació de l'antic edifici de l'Estudi General per acollir adequadament una part substancial de l'oferta cultural de la Universitat al cor de València i la creació del Museu Universitari, romandrà com una de les fites d'eixa gojosa commemoració en una institució que és alhora moderna i centenària, que mira amb cura al seu passat i està oberta al desenvolupament i als reptes del proper mil.lenni.