
En la Facultat d'Economia de la Universitat de València (UV) va tindre lloc el passat 25 de gener la defensa de la tesi doctoral de David Alberto Acosta Rosero, alumne del Programa de Doctorat Oficial en Economia Social (Cooperatives i entitats no lucratives) del IUDESCOOP - UV. La tesi, titulada «Anàlisi de l'evolució de l'Estat de Benestar com a element necessari per al desenvolupament de l'Economia Social i nexe per a la implementació d'economies alternatives: Índex de desmercantilizació i Reformes legals a Espanya i el Canadà en el període 2010 al 2015», va obtindre una qualificació excel·lent per unanimitat i va ser creditora dels esments internacional i Cum laude.
Els directors de la tesi han sigut els professors María Belén Cardona Rubert i Carlos Ochando Claramunt. El tribunal va estar format per Javier Bilbao *Ubillos, catedràtic de la Universitat del País Basc (president); Manuel Alegre *Nueno, professor de la Universitat de València (secretari), i Elisa *Lanas Medina, professora de la Universitat Andina Simón Bolívar de l'Equador.
La tesi té una estructura singular pel fet que té una naturalesa interdisciplinària, utilitzant el contingut dels textos legals que regeixen als programes de pensions públiques, la prestació o assegurança per desocupació, i la prestació o assegurança per incapacitat temporal per a determinar com les lleis poden afectar el desenvolupament i evolució d'un índex de *desmercantilización de l'Estat de Benestar. Per a aquest estudi s'analitzen l'impacte dels canvis legals implementats a Espanya i el Canadà durant el període 2010 al 2015. Els països seleccionats posseeixen sistemes legals diferents i es pot considerar que tots dos tenen models d'Estat de Benestar diferents. El període temporal seleccionat va permetre considerar aquells canvis legals implementats com a resposta a la crisi de l'any 2008.
L'autor comenta que l'objectiu de l'estudi ha sigut crear una eina que permeta quantificar l'impacte de les lleis sobre la generositat dels programes de redistribució directa de l'Estat de Benestar, podent arribar a comparar diferents països sense importar el tipus d'estructura legal o disposició de les polítiques públiques de protecció que posseïsquen.
Els resultats obtinguts quantifiquen els canvis implementats en tots dos països i determinen que aquests tenen una ingerència directa sobre els programes de protecció, ajudant a l'increment de la generositat mesurada en l'índex per al Canadà, però contribuint a la disminució dels valors per a Espanya. A més, és important esmentar que els resultats de l'estudi han permés observar que les tendències esmentades ja es trobaven presents abans de la introducció dels canvis legals; no obstant això, aquests últims les exacerben.
Després d'haver realitzat aquest treball de recerca interdisciplinari, la tesi de David Alberto Acosta *Rosero no sols proveeix d'una eina que pot ser utilitzada per a quantificar l'impacte de les lleis sobre els programes de protecció de l'Estat de Benestar, sinó que també pot ser utilitzada per al disseny i avaluació de polítiques públiques més socialment responsables.