Universitat de ValènciaGrau en Bioquímica i Ciències BiomèdiquesFacultat de Ciències Biològiques Logo del portal

.
.
.

Grau en Bioquímica i Ciències Biomèdiques

.
.

"Aquest grau permet que siguem capaços d'enfrontar-nos perfectament a un procés de recerca de principi a fi"

Samuel Miravet Verdes

Samuel Miravet Verdes, Universitat de Barcelona i Pompeu-Fabra | 21 de de maig de 2015

Samuel Miravet Verdes

Graduat en Bioquímica i Ciències Biomèdiques, Universitat de Valéncia, 2014 (segona promoció)

Actualment realitzant el Màster en Bioinformática en les Universitats de Barcelona i Pompeu-Fabra.

Acabant l'institut ja tenia clar que volia continuar la meua formació amb alguna cosa relacionada amb aquests temes de bioquímica, biologia molecular i genètica que s'estudiaven en l'assignatura de biologia. El motiu encara no ho he sabut definir detalladament, però sé que estava relacionat amb l'ambició per entendre la vida des del nivell més bàsic; i així segueix sent. Després d'un gran esforç analitzant les diferents possibilitats al llarg d'Espanya, vaig trobar el grau de BCB en la Universitat de València (UV) i em va semblar just el que cercava i per açò ho vaig escollir. D'una banda abordava tots els temes necessaris per a entendre detalladament el comportament de les cèl·lules a nivell molecular i genètic, i per l'altra, l'aplicació de tot aquest coneixement per a aprofitar-ho i aportar alguna cosa a l'ésser humà. Després de conèixer a gent d'altres graus “bio-alguna cosa”, puc assegurar que aquesta combinació és única a Espanya.

Gens més arribar a la Universitat es va obrir un nou món per a mi. La gent de classe, l'ambient, conèixer gent nova... era tot espectacular els bioquímics tenen alguna cosa especial!. Durant els quatre anys vaig conèixer persones que avui dia són part del que sóc i que espere tenir amb mi durant tota les nostres carreres en recerca, perquè així és, a tots se'ns han obert grans portes. Del meu cercle més íntim s'inclou gent que ha continuat en camps tan diferents entre ells com a toxicologia, neurobiologia, virologia, genètica humana o bioinformàtica; i varis d'ells en universitats estrangeres de gran nivell a Europa.

En la recepta de tots aquestos èxits cal remarcar, a més de les fantàstiques persones que són, al professorat del grau. Aquestes persones que canalitzen les nostres carreres, a més de ser molt bons professors són també grans científics, i açò comporta una sèrie d'avantatges enormes. A més de posar els pilars de coneixement teòric necessaris per a entendre qualsevol problema biològic, cal remarcar que en tot moment es presta un especial interès per estimular en l'estudiant la capacitat crítica, la creativitat científica i el valor del treball ben fet. Aquesta combinació de valors l'adquireixen els estudiants de dues formes: teoria i pràctiques. En tota assignatura les hores dedicades a cadascuna de les parts es veuen perfectament balancejades i permeten que siguem capaços d'enfrontar-nos perfectament a un procés de recerca de principi a fi. De fet, no se m'ocorre ni un sol company que no realitzara amb enorme èxit el procés de pràctiques externes del grau (la primera incursió laboral de molts de nosaltres) a més d'estades de col·laboració en altres laboratoris que cadascun es podia buscar.

Respecte aquest últim punt, València és una ciutat excepcional per a desenvolupar una carrera científica amb centres de recerca d'excel·lència en camps capdavanters en qualsevol branca biològica que es puga demanar. En el meu cas, per exemple, vaig tenir múltiples oportunitats d'aprendre i col·laborar amb grans científics. Des de primer curs, vaig poder accedir al Centre Superior de Recerca en Salut Pública i treballar en el camp de la genòmica relacionada amb la salut humana per a passar després a les anàlisis de dades biològiques mitjançant eines computacionals. En paral·lel, la UV em va donar la possibilitat de participar en el prestigiós concurs iGEM de Biologia Sintètica a Boston, en el Massachusetts Institute of Technology (aconseguint fins i tot el premi a “Millor Aplicació Biotecnològica”), escriure un llibre o participar en els primers pas d'una empresa biotecnològica encarregada de fer programes per a hospitals. En tots aquestos projectes em vaig sentir capaç d'enfrontar-me al repte gràcies al coneixement adquirit al llarg de BCB i encara que va haver-hi moments d'estrès i de cansament, van ser molts més els de companyerisme, alegria i satisfacció.

Parlant del futur, el grau em va motivar per a continuar la carrera d'investigador a la recerca d'un doctorat (encara que és cert que la preparació rebuda és també magnífica per a llocs de tècnic de laboratori, ja siga clínics com de ciència bàsica o aplicada). No enganyaré a ningú, la carrera científica és un desafiament llarg i a voltes sembla no donar fruits... però tampoc mentisc si dic que la satisfacció d'aconseguir un bon resultat i més si pot tenir rellevància en la salut humana (d'ací les ciències biomèdiques del nom del grau) no té preu i val cada segon invertit. Aquestes alegries en obtenir resultats després de setmanes intentant-ho o arribar a la idea clau per a poder continuar un dia que no pots dormir, són les que em van motivar a tractar d'arribar un pas més enllà. Gràcies a que BCB em va aportar la base per a enfrontar-me a qualsevol repte sense por i amb coneixement fonamentat en bioquímica, vaig ser capaç d'estudiar el màster que volia i poder estar en la unitat de Biologia de Sistemes del European Molecular Biology Laboratory - Centre for Genomic Regulation (EMBL/CRG) de Barcelona (la foto que acompanya aquest text està presa ací), desenvolupant models computacionals complets d'una cèl·lula procariota. Sens dubte, malgrat no ser un grau enfocat a la biologia computacional, BCB em va aportar les eines necessàries per a poder abordar i entendre els conceptes d'aquesta nova àrea. Amb açò remarque el fet que aquest grau és un pont idoni per a desenvolupar qualsevol recerca relacionada amb biologia que puga cridar l'atenció a un jove científic.

En conclusió, el grau en Bioquímica i Ciències Biomèdiques és el millor primer pas que pot donar una persona amb interès en la recerca tant bàsica (biologia molecular, genètica, etc) com a aplicada, especialment en la salut humana. A més d'adquirir infinitat de coneixement teòric i pràctic, considere que tots eixim amb una sèrie de principis i valors que ens permeten fer coses importants en ciències, siga del camp que siga.

A qualsevol dubte que us sorgisca relacionada amb el grau, us convide a preguntar-me sense cap tipus de vergonya a l'email següent: samiver@alumni.uv.es. Promet contestar en el menor temps possible!