
El Departament de Geologia de la Universitat de València (UV) ha iniciat este mes un projecte conjunt amb la Shinshu University (el Japó) i la University of Southampton (el Regne Unit). Els doctors Patrici G. Villafañe (PI-UV) i Micaela Della Vedova (PI-CONICET), membres del grup liderat pel Dr. Francisco Javier Ruiz Sánchez (PDI-UV), col·laboren amb els equips dels professors Dr. Masaki Yamada i Dr. Masashi Watanabe. El treball se centra en l'anàlisi de depòsits sedimentaris de crevasse splay formats durant la DANA d'octubre de 2024 a València, amb l'objectiu de reconstruir la dinàmica hidrogeològica i els processos sedimentaris associats a este esdeveniment extrem.
Els depòsits de crevasse splay són acumulacions de sediments que es generen quan un riu trenca el seu dic natural o artificial (levee) i l'aigua es desborda amb força sobre la plana d'inundació. Després de produir-se un trencament en el dic, el flux arrossega arena, llim i argila que, en perdre velocitat fora del llit principal, es deposita en forma de ventall. Estos depòsits actuen com a verdaders arxius geològics, ja que conserven laminacions, ondulacions (ripple marks) i altres estructures sedimentàries que revelen com es va comportar el flux durant la crescuda. Estudiar-los permet comprendre millor la dinàmica d'esdeveniments extrems i resulta clau per a planificar estratègies de mitigació i gestió del risc en àrees inundables.
Els primers resultats d'esta investigació ja estan disponibles i es presentaran en la reunió anual de la Geological Society of Japan 2025.