Introducció
En síntesi, podem definir al procurador com el professional del dret que duu a terme la representació processal de les parts en un litigi.
Normativa i requisits d'accés a la professió.
- Ordre de 30 d'abril de 1996 per la qual es desenvolupa el Reial decret 1665/1991, de 25 d'octubre, en el que afecta a les professions d'advocat i procurador.
- RD 1281/2002 de 21 de desembre de l'Estatut dels procuradors dels Tribunals d'Espanya.
- Llei 1/2000 d'Enjudiciament Civil (arts. 23 a 35).
- Llei Organitza 19/2003 del Poder Judicial (arts. 542 a 546).
- Llei 34/2006, de 30 d'octubre, sobre l'accés a les professions d'Advocat i Procurador dels Tribunals que entrarà en vigor l'1 de novembre de 2011.
Per exercir la professió es requereix:
- Estar en possessió del títol de llicenciat/graduat en dret.
- Acreditació de la capacitat professional per mitjà de la realització d'un curs de formació professional i la superació de la prova d'avaluació de l'aptitud professional (Llei 34/2006).
- Col·legiació en el corresponent Col·legi Oficial de Procuradors.
Funcions que realitza
El procurador a més de la “funció privada” de representació processal, duu a terme també una funció pública en tant que desenvolupa una activitat de col·laboració amb l'Administració de Justícia amb la finalitat d'aconseguir el compliment dels principis de legalitat, seguretat i igualtat processals.
Pot observar-se aquest doble vessant en la descripció que l'art. 1 del RD 1281/2002, de 21 de desembre fa de la funció de la “procura”.
El procurador representa al litigant, actuant com un tècnic processal i substituint a l'interessat, excepte quan la seva presència és obligatòria.
El procurador no sol actuar en els preliminars al judici (encara que ocasionalment ho faci). La seva actuació comença amb el primer escrit que es presenta al jutjat i contínua fins a la seva finalització (el que inclou els possibles recursos i els judicis executius). D'aquesta manera, intervé en els actes i diligències que es realitzen en el procés (tràmits de prova, execució, embargaments, asseguraments, valoracions, subhastes, despatxos, manaments, edictes, etc.)