Universitat de ValènciaGrau en FisioteràpiaFacultat de Fisioteràpia Logo del portal

Hospitals, clíniques, residències i altres entitats busquen fisioterapeutes en la Universitat

  • Fundació General UV
  • 30 de gener de 2025
 

La Facultat de Fisioteràpia ha estat amfitriona per primera vegada, aquest dimecres 29 de gener, del Fòrum d’Ocupació de la Universitat de València, impulsat pel Vicerectorat de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació a través d’UVocupació i la Fundació General UV. L’esdeveniment ha tingut lloc en el marc de la Jornada de Formació, Orientació Laboral i Emprenedoria de la Facultat.

Amb l’objectiu de promoure el talent universitari en el món empresarial i potenciar l’ocupabilitat dels futurs egressats del centre, la Facultat de Fisioteràpia ha organitzat una intensa jornada dedicada a la formació, l’orientació laboral i l’emprenedoria, on s’hi ha inclòs la fira d’ocupació de la Universitat de València amb la participació d’una dotzena d’empreses i entitats, i més de 150 estudiantes i estudiants inscrits.

La jornada ha començat amb la benvinguda al Fòrum a càrrec de la degana de la Facultat, Sofía Pérez, i del degà de l’Il·lustre Col·legi Oficial de Fisioterapeutes de la Comunitat Valenciana (ICOFCV), Joan Carles Benítez, per a continuació iniciar les sessions de formació i orientació, dividides en quatre blocs. El primer ha estat centrat en la formació i la recerca amb dues intervencions: ‘El teu pròxim pas, CV i marca personal’, a càrrec d’UVocupació, i ‘Estudis de Postgrau i Beques de Formació’, que ha impartit la professora de la Facultat Noemí Moreno.

Amb el títol Exercici lliure de la professió s’ha desenvolupat el segon bloc, que, d’una banda, ha reflexionat sobre la situació actual del sector mitjançant la conferència del fisioterapeuta i delegat de l’ICOFCV, Juan José Bruñó; i, d’una altra, ha posat sobre la taula diferents experiències personals en la cerca d’ocupació a través dels testimoniatges de les fisioterapeutes egressades de la Facultat Ana Maudos i Ana Santamaría, moderades per la professora Cristina Flor.

Formació, joventut i informació
Després d’aquesta primera part de la jornada s’ha celebrat la inauguració oficial del Fòrum, a càrrec de la vicerectora de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació, Ángeles Solanes, acompanyada per la degana de la Facultat de Fisioteràpia, Sofía Pérez. Hi han estat presents també el gerent de la Fundació General de la Universitat de València, Cristóbal Suria; el delegat de la Rectora per a Ocupació i Pràctiques, Jesús Soret; l’equip deganal de la Facultat; i un nodrit grup d’estudiantes i estudiants.

La vicerectora Ángeles Solanes ha admés en iniciar la seua intervenció que “volia estar hui ací present, amb vosaltres -en referència a l’estudiantat-, per a transmetre-vos que per a la Universitat de València és especialment important la vostra formació i que quan acabeu d’estudiar la Universitat us acompanyarà en el vostre camí cap al món laboral”.

Ángeles Solanes ha destacat tres punts en el seu discurs: la formació, en tant que “us trobeu en la Universitat de València, present en les millors posicions dels rànquings per oferir una formació d’excel·lència en la qual heu de confiar i que us permetrà triar allò que vulgueu per al vostre futur professional”, ha argumentat; la joventut, remarcant que aquest factor és un suport essencial per a no tindre por en la presa de decisions: “Si us equivoqueu, no passa res: recalculeu la direcció i continueu endavant, perquè de les errades sempre aprendrem”, ha assenyalat; i la informació, quant a la visita d’empreses i entitats especialitzades a aquest primer Fòrum de Fisioteràpia, “sense oblidar la Universitat de València, quedar-vos amb nosaltres, dedicar-vos a la recerca i la docència”, ha afegit, “perquè aquesta serà sempre la vostra Universitat”.

La vicerectora de Formació Permanent, Transformació Docent i Ocupació ha animat a les i els alumnes a confiar en els seus estudis, tant per la formació acadèmica que els proporcionen com per l’ocupabilitat que presenten. De fet, ha recordat que la taxa d’activitat de les persones graduades en Fisioteràpia se situa en el 92,5%, per damunt de la mitjana global de la Universitat que és el 87%, mentre que si es mira l’ajust al nivell d’estudis, la taxa puja fins al 96,7%.

La degana Sofía Pérez, per la seua banda, ha convidat l’estudiantat a “visitar i interactuar” amb les empreses i entitats presents en el Fòrum, entre les quals hospitals, clíniques, instituts de recerca, residències, sindicats, xarxes professionals públiques i privades, fundacions, així com els diferents serveis que la Universitat de València brinda als seus alumnes per a impulsar la seua ocupabilitat.

Sóc fisioterapeuta, on busque treball?
Zaira Guijarro i Mónica Martín són dues estudiantes de tercer curs del grau en Fisioteràpia que han assistit al Fòrum per a informar-se en els diferents estands de les oportunitats laborals que poden trobar en finalitzar els estudis. “Amb tota la informació volem valorar què ens pot interessar i així saber què triar una vegada graduades”, opinen. A Mónica, per exemple, li atrau especialment exercir la professió en un hospital o una clínica, si bé ha començat a inquietar-se per la docència i la recerca. “La veritat és que en les conferències del Fòrum ens ho han explicat molt bé i ara també em resulta molt interessant”, afirma.

D’ací que hagen visitat, en primer lloc, l’Institut de Biomecànica de València (IBV), el punt fort del qual és “la recerca i el desenvolupament d’aplicacions de la biomecànica a sectors i disciplines diverses”, indica Álvaro Huguet, gestor d’Innovació de l’Institut.

IBV és un centre tecnològic que, entre d’altres professionals, es nodreix de fisioterapeutes perquè, segons sosté l’especialista en Innovació, “són una part molt important del nostre Institut en ser aquest el professional que s’encarrega d’aplicar els principis de la biomecànica a la clínica i la recerca”.

D’altra banda, l’IMSKE, un hospital relativament jove amb poc més de quatre anys de camí, ha participat en aquest Fòrum com a centre altament especialitzat. L’IMSKE, Institut Musculoesquelètic Europeu, ha sigut la primera opció per a Javier Molinuevo, estudiant de quart curs de Fisioteràpia, qui té clar que vol iniciar-se en el món professional en acabar el grau i, a més, en el camp musculoesquelètic.

Precisament, l’IMSKE ha visitat la Universitat de València en busca de fisioterapeutes, segons apunta el coordinador d’aquesta área en l’hospital, Santiago Ibáñez: “Ens agradaria trobar ací algun perfil d’interés per a incorporar-lo en el nostre equip, bé ara o en un futur, tenint en compte que som un hospital especialista en traumatologia i que la rehabilitació és el nostre punt fort”.

Treball en l’estranger i autoocupació
El tercer bloc de la jornada acadèmica ha començat en finalitzar la fira d’ocupació per a tractar el treball a l’estranger a través de les intervencions del fisioterapeuta Juan José Limonchi, que ha parlat de l’experiència de treballar a França, i d’Ignasi Talens, de l’European Employment Services de la Xarxa EURES, que ha abordat els avantatges de la mobilitat i l’ocupació a Europa.

Ha tancat la jornada el bloc sobre Emprenedoria com a alternativa d’ocupació amb la conferència ‘Emprendre amb propòsit’, a càrrec de la fisioterapeuta Ana Castellano, i la taula redona ‘Emprendre a través del pòdcast Con Axones y a lo loco’ en la qual hi han intervingut la neuropsicòloga Carmina Zamora i les fisioterapeutes Sara Ferrer i Irene Martorell.

Llista d'enllaços: