
La Càtedra de Gestió Integral i Recuperació de Recursos de l'Aigua Residual DAM de la Universitat de València ha organitzat el II Innotalk en la seu de l'Entitat Regional de Sanejament i Depuració d'Aigües Residuals de Múrcia (ESAMUR). Aquesta trobada de debat i reflexió va comptar amb la participació de Manuel Mesa, advocat expert en contractació pública de l'Il·lustre Col·legi de Sevilla; María Pilar Batet, Cap del Servei de Contractació i Central de Compres de la Diputació de Castelló; i Ana Lucía Jaramillo, Consultora Corvers Commercial and Legal Affairs, al costat de tècnics de ESAMUR i de les empreses TYPSA, INTECSA-INARSA i DAM.
En aquest II Innotalk es va debatre sobre les possibilitats que ofereix la Compra Pública Innovadora (CPI) tant per a les empreses privades com per a les administracions públiques. En primer lloc, es van exposar les principals novetats que ha introduït la nova llei de contractes del sector públic, la Llei 2/2017 que va traslladar les Directives 2014/23/UE i 2014/24/UE. Entre elles destaquen:
- La nova llei obri una porta a la CPI a través de l'Associació per a la Innovació (AI), ja que permet elaborar els contractes sobre la base de necessitats o funcionalitats sense que existisca la necessitat que l'objecte del contracte haja d'estar ben definit des del començament.
- Sota l'anterior premissa es permet la recerca i desenvolupament per part de les empreses licitadores durant el desenvolupament del procediment.
- Els òrgans de contractació (organismes públics) podran assessorar-se amb tercers (empreses licitadores, col·legis professionals, entre altres) per a planificar el procediment de licitació, sempre mantenint els principis de publicitat, concurrència i transparència mitjançant les consultes preliminars.
Els tres ponents van coincidir en una sèrie d'aspectes claus per a potenciar la CPI:
- L'objectiu final que persegueix la CPI és que l'administració promoga la creació de nous productes o serveis.
- És fonamental que en la redacció del procediment de contractació no es prescriga a l'excés per a donar marge a la innovació. Es tracta de definir les necessitats a cobrir sense definir com vols que arriben a cobrir-se aquestes necessitats.
- El preu no ha de ser alguna cosa determinant per a seleccionar a l'adjudicatari del producte o servei.
En el II Innotalk també es va presentar la metodologia EAFIP com a eina per a facilitar la Compra Pública d'Innovació a Europa tant en la fase de preparació prèvia, durant la fase d'elaboració del contracte com durant l'execució d'aquest. Es van presentar diversos exemples d'aplicació de CPI a Holanda.
Després del debat entre els ponents i la resta d'assistents es van traure les següents conclusions del II Innotalk sobre el procediment d'Associació per a la Innovació:
- El procediment regulat per a la CPI a priori no sembla molt atractiu per a les empreses atès que han d'invertir bastants recursos durant les fases en el procés sense cap garantia d'èxit.
- Els òrgans de contractació també comparteixen resultats i riscos amb les empreses participants en el procediment.
- No existeixen avantatges clars, a menys a curt termini, respecte als procediments de compra tradicional. L'objectiu és fomentar la innovació.
Es tracta d'un procediment de contractació estratègic entre els òrgans de contractació i entre els licitadors. Les empreses han de veure-ho com una inversió de futur atés que en el cas que siguen finalment seleccionats els permetria donar-se a conéixer, els obriria el mercat i, per tant, incrementarien els seus guanys.