institutional and business chairsUniversity of València Logo del portal

La Càtedra de Cooperatives Agroalimentàries presentarà oficialment la seua Guia d'Iniciatives de Gestió en Comú en Cooperatives Agroalimentàries

  • June 22nd, 2020
“Guia IGC en Cooperatives Agroalimentàries: Constitució i règim jurídic d'una secció d'explotació comunitària de la terra”

El pròxim 3 de juliol tindrà lloc la presentació oficial de la “Guia IGC en Cooperatives Agroalimentàries: Constitució i règim jurídic d'una secció d'explotació comunitària de la terra”, que ha elaborat la Càtedra de Cooperatives Agroalimentàries de la Universitat de València.

Amb l'aprovació de la Llei 5/2019, de 28 de febrer, d'estructures agràries de la Comunitat Valenciana, es va crear la figura de les Iniciatives de Gestió en Comú (IGC), que reconeix als grups de titulars de parcel·les que posen en marxa un pla de gestió i explotació en comú, com a instrument per a pal·liar els efectes del minifundisme i evitar l'abandó de les explotacions. Aquestes IGC constitueixen una gran oportunitat per a les cooperatives agroalimentàries valencianes, i per a les zones rurals on aquestes s'assenten.

Per això, la Càtedra Cooperatives Agroalimentàries de la Universitat de València, en col·laboració amb Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, va destinar els seus esforços en 2019, en el marc de les activitats finançades per la Direcció General d'Emprenedoria i Cooperativisme de la Generalitat Valenciana, a realitzar una anàlisi, des de la perspectiva jurídica i fiscal, de les possibilitats de les IGC per a les cooperatives agroalimentàries valencianes. Després del contrast amb el sector, es va concloure en la conveniència d'elaborar una Guia pràctica perquè les cooperatives disposaren d'un “full de ruta” per a constituir una IGC. I aquesta ha sigut l'activitat principal d'aquest vessant valencià de la Càtedra durant 2020: l'elaboració d'aquesta Guia per a la constitució d'una IGC amb la fórmula d'una secció d'explotació comunitària de la terra.

Mitjançant aquestes jornades, la Càtedra vol presentar la Guia i el seu contingut, així com obrir un espai de debat, dubtes i preguntes entre les cooperatives sobre aquest i altres models d’IGC que puguen ser-los útils.

L'esdeveniment de presentació tindrà lloc el dia 3 de juliol a partir de les 9 hores, a través de la plataforma Zoom. Tot el programa de la jornada i inscripcions en aquest enllaç.