Amb l'aprovació de la Llei 5/2019, de 28 de febrer, d'estructures agràries de la Comunitat Valenciana, la Càtedra de Cooperatives Agroalimentàries, dins del marc de les activitats realitzades en aquesta Comunitat, finançades per la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball de la Generalitat Valenciana, va elaborar un Informe en el qual s'analitzava l'impacte d'aquesta llei en les Cooperatives Agroalimentàries Valencianes.
Dins d'aquest Informe, es va destacar les possibilitats plantejades per al sector agroalimentari de les “Iniciatives de Gestió en comú” (IGC), instrument creat per la llei per a facilitar el dimensionament de les explotacions agràries i lluitar contra l'abandó d'aquestes.
Aquest treball va ser contrastat amb el sector del cooperativisme agroalimentari valencià en una Jornada celebrada el 7 de novembre de 2019, on es va posar de manifest la conveniència d'elaborar una Guia pràctica que explicara com es podia constituir una IGC des d'una cooperativa agroalimentària, i quines conseqüències jurídiques i fiscals podia implicar. D'ací va sorgir el projecte, dut a terme al llarg de 2020, dins de les activitats de la Càtedra, d'elaborar aquesta Guia, que es va presentar al sector en una Jornada el 3 de juliol de 2020, i que està disponible al públic de forma gratuïta en https://www.uv.es/catedracae/publicaciones/2020-guia-constitucion-funcionamiento.pdf
Donada la diversitat de formes jurídiques des de les quals pot constituir-se una IGC, es va optar per triar una – la constitució d'una secció d'explotació comunitària de la terra dins de la cooperativa agroalimentària- sense descartar l'elaboració d'altres Guies en el futur, amb altres models diferents.
Aquesta activitat formativa té per objectiu explicar el contingut d'aquesta Guia, realitzada pels seus propis autors de forma directa i personal, a través de presentacions multimèdia locutadas accessibles online, que podran consultar-se de forma gratuïta, i que formaran un recurs permanent d'aquesta Escola de cooperativisme agroalimentari.
Es pot accedir a les presentacions a través del següent link: https://formacion.adeituv.es/cooperativismo-agroalimentario/guia/
El programa és el següent:
I. Presentació de la Píndola formativa
María Pilar Alguacil Marí.
Directora de la Càtedra de Cooperatives Agroalimentàries.
II. Iniciatives de Gestió en comú (1)
Vicent Moliner Navarrès
Lletrat assessor de Cooperatives Agroalimentaries CV
Intercoop consultoria
II.1. Iniciatives Gestió en comú en la Llei d'Estructures Agràries (LLIJA)
II.2. Concepte d'Iniciativa de Gestió en comú
II.3. Requisits per al registre d'Iniciatives de Gestió en comú
María del Sagrari Navarrès Lleida
Professora Titular (Ac.) Dret Mercantil. UCLM
II.4. Maneres d'organitzar una Iniciativa de Gestió en comú
II.5. Avantatges i inconvenients de crear una IGC a través d'una secció d'explotació comunitària de la terra
III. Règim jurídic de la secció d'explotació comunitària de la terra (1)
María del Sagrari Navarrès Lleida
Professora Titular (Ac.) Dret Mercantil. UCLM
III. 1.- Esquema del procés de constitució d'una secció d'explotació comunitària de la terra
Vicent Moliner Navarrès
Lletrat assessor de Cooperatives Agroalimentaries CV
Intercoop consultoria
III.2.- Secció d'explotació comunitària de la terra:
a) Definició i requisits.
b) Òrgans de la secció.
c) Constitució de la secció
III.3.- Estatuts socials:
a) Capítol secciones.
b) Secció explotació comunitària de la terra
III.4.- Reglamente Règim Intern secció explotació comunitària de la terra.
III.5.- Contracte de cessió de finques o drets sobre les mateixes per a la seua explotació en comú.
María del Sagrari Navarrès Lleida
Professora Titular (Ac.) Dret Mercantil . UCLM
III.6.- Relació cooperativitzada de la cooperativa amb els socis cedents de terra.
IV. Règim fiscal de la IGC: com tributa la secció de ECT.
María Pilar Alguacil Marí.
Catedràtica de Dret Financer i Tributari
Universitat de València
IV.1 Qualificació i tractament fiscal de les aportacions de terrenys del soci en la imposició indirecta
IV.2. Qualificació i tractament fiscal de les rendes abonades al soci cedent
V.3. Qualificació fiscal de la cooperativa