institutional and business chairsUniversity of València Logo del portal

La Càtedra DEBLANC participa en la Jornada sobre la Directiva de protecció dels alertadors i denunciants de corrupció

  • December 10th, 2019
Image de la noticia

El passat 9 de desembre va tindre lloc una Jornada dedicada a la Directiva Europea relativa a la protecció dels alertadors i denunciants de corrupció, organitzada per l’Agència Valenciana Antifrau. En l’acte estigueren presents els investigadors de la Càtedra d’Aplicació de Metodologies Estadístiques, Econòmiques i d’Aprenentatge Automàtic per a la Detecció de Delictes Financers i Blanqueig de Capitals (Càtedra DEBLANC) de la Universitat de València, en conveni amb la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública de la Generalitat Valenciana.

En el marc del Dia Internacional contra la Corrupció, celebrat el 9 de desembre, l’Agència Valenciana Antifrau va organitzar, en el Saló d’Actes de la Fundació Universitat-Empresa de la Universitat de València (ADEIT), aquesta Jornada sobre la Directiva (EU) relativa a la protecció dels alertadors i denunciants de corrupció, amb el títol “Units contra la corrupció per al desenvolupament, la pau i la seguretat”. Els investigadors de la Càtedra DEBLANC estigueren presents en aquest esdeveniment que va ser presentat per Juan Carlos Galindo, president d’Aseblac.

L’acte s’inicià amb una presentació a càrrec d’Hervé Falciani, membre del Consell de Participació de l’Agència, que portava per títol “La Intel·ligència Artificial en la lluita contra la corrupció”. Segons Falciani, l’aplicació de les noves tecnologies digitals en l’Administració Pública permetrà una major transparència i una reducció de la corrupció.

A continuació, Teresa Clemente, Directora d’Assumptes Jurídics de l’Agència, dictà la conferència “Objecte i àmbit de la Directiva Europea i el seu impacte sobre l’ordenament jurídic espanyol”, en la qual va desgranar el contingut de la nova Directiva i va procedir a una anàlisi de com afectarà la normativa espanyola quan tinga lloc la seua transposició. Actualment, l’única comunitat que disposa d’una agència contra el frau i la corrupció és la Comunitat Valenciana, i per això la nostra normativa s’ha avançat a la Directiva Europea.

Finalment, Joan A. Llinares, Director General de l’Agència, tancà el cicle de conferències amb “La funció de les Agències Antifrau en la implementació de sistemes segurs de denúncies i en la protecció dels denunciants”, on va exposar dues idees principals: la primera és que resulta imprescindible protegir i assessorar els denunciants per tal que no patisquen represàlies, i la segona és que la inversió en una agència antifrau genera un retorn important en el mig i llarg termini, perquè els imports recuperats per les accions d’aquestes agències són molt superiors als costos d’instal·lació i funcionament.

Per a finalitzar, s’obrí un debat moderat per Hervé Falciani, en el qual les persones assistents aprofitaren per a plantejar tant preguntes generals com casos particulars.