institutional and business chairsUniversity of València Logo del portal

La Càtedra Ètica Empresarial IECO-UV presenta al Dr. Danilo Petranovich que replanteja la manera d'entendre i ensenyar economia

  • March 14th, 2019
La Càtedra Ètica Empresarial IECO-UV presenta al Dr. Danilo *Petranovich que replanteja la manera d'entendre i ensenyar economía

El Dr. Petranovich va transmetre als estudiants i professors de la Facultat d'Economia de la Universitat de València la necessitat d'impartir les matèries de la Facultat d'Economia no solament des de la perspectiva econòmica i teòrica, sinó també des de la perspectiva humana, per a així poder formar a futurs professionals amb consciència i valors ètics.

El Dr. Petranovich, llicenciat per Harvard, Doctor en Ciències Polítiques per la Universitat de Yale i, actualment, director de l'Abigail Adams Institute, va impartir dilluns passat 25 de febrer una conferència titulada “Economics and the Economy: Towards a Humanistic Management Approach”, en la qual va defensar la necessitat de la formació humanística en els estudis de direcció d'empreses. Aquesta activitat s'emmarca en el Projecte Facultat d’Economia Ètica de formació de formadors dut a terme per la Facultat d’Economia de la Universitat de València en col·laboració amb l'IECO i la Càtedra d'Ètica Empresarial IECO-UV.

El professor Petranovich va iniciar la sessió citant al cèlebre escriptor irlandés Oscar Wilde: “hui dia, la gent coneix el preu de tot, però el valor de res”. Amb aquesta reflexió, el ponent ha plantejat la necessitat de reconsiderar la forma en què concebem l'economia i la importància de “posar l'economia en el seu lloc, tant en les universitats com en la vida real”. Segons el Dr. Petranovich, en l'economia tal com l'entenem hui dia, la diferència entre valor i preu se sol difuminar. “La vertadera ciència que estudia el valor de les coses no és l'economia, sinó la filosofia i els valors”, ha dit, “ja que els valors no entenen de números i l'economia no té les eines per a mesurar-los”. Els mètodes econòmics s'encarreguen d'estudiar els béns tals com els diners o el capital, denominats pel professor com a béns instrumentals. Aquests béns són aquells que ens permeten aconseguir altres béns immensurables, com el coneixement, l'amistat, la vida o la salut, als quals anomena béns intrínsecs i que són, segons afirma, “els components bàsics de la felicitat humana”.

Petranovich ha subratllat que alguns economistes pequen de ser massa reduccionistes i de simplificar les coses a l'hora d'analitzar els successos econòmics, ja que existeixen múltiples maneres d'entendre l'economia i cadascuna segueix uns principis morals, prioritza uns aspectes de la realitat i arriba a unes conclusions. Després d'analitzar set de les teories econòmiques més influents de la història, com l'Escola clàssica d'Adam Smith o l'Escola Marxista, el Professor Petranovich va concloure que aquests models o maneres d'entendre l'economia, no representen la realitat ja que aquesta és més complexa, però sí que ens permeten tindre una visió general per a “avaluar l'economia”.