institutional and business chairsUniversity of València Logo del portal

La Càtedra IECO-UV organitza activitats per a promoure l’ètica en les organitzacions amb la presència de la professora Donna Hicks

  • July 3rd, 2019
Image de la noticia

L’Institut per a l’Ètica en la Comunicació i les Organitzacions (IECO), a través de la Càtedra d’Ètica Empresarial IECO-UV, ha organitzat un conjunt d’activitats dins del programa de direcció humanista de les empreses (humanistic management) i de promoció de l’ètica en les organitzacions. Es tracta d’una sèrie de conferències i sessions de treball que ha impartit la psicòloga i professora de la Harvard University, Donna Hicks, membre del Consell Assessor de l’IECO i experta en resolució de conflictes internacionals i en les organitzacions.

Donna Hicks, experta en resolució de conflictes i professora en la Harvard University, treballa amb empreses valencianes per a contribuir, amb el seu model de Dignitat, a desenvolupar una cultura organitzacional que puga traure el millor de les persones. La professora Hicks ha participat en sessions de treball en les tres empreses que patrocinen la Càtedra d’Ètica Empresarial IECO, adscrita a la Universitat de València: la firma de cosmètics RNB, l’empresa líder en el disseny i fabricació de mobiliari de bany, Royo Group, i el grup de distribució internacional de matèries primeres Guzmán Global. Tanmateix, Donna Hicks va tindre oportunitat de compartir la seua experiència en la multinacional tecnològica Seidor, amb seu en València, i es va desplaçar a Gandia per a conéixer les instal·lacions del Grupo Dulcesol, recentment transformat en el holding empresarial Vicky Foods.

Durant una setmana, la doctora Hicks ha pogut conéixer de primera mà la cultura i el treball d’aquestes organitzacions i treballar amb els equips directius de cadascuna de les empreses que patrocinen la càtedra. L’objectiu ha sigut conéixer quines accions porten a terme actualment per a promocionar els principis de direcció humanista i ajudar-les a potenciar els seus esforços perquè les pràctiques desenvolupades en aquesta línia puguen contribuir, en major mesura, a desenvolupar una cultura de dignitat en les seues organitzacions. Com a resultat, es persegueix fomentar el compromís i la confiança de les persones que formen part de les organitzacions, facilitant així la resolució dels conflictes que sorgeixen en el dia a dia en els llocs de treball.

La calorosa recepció i l’entusiasme de tots els participants en aquestes sessions de treball ha donat peu a intensos i productius debats sobre el present de cada companya, i de la posició que cadascuna d’elles ocuparà en l’avantguarda del desenvolupament dels principis que sustenten la dignitat humana en les organitzacions. La participació oberta i espontània i el clima de confiança creat en aquestes sessions pràctiques, ha servit per a compartir obertament les seues opinions sobre les fortaleses i àrees de millora particulars i grupals. També se suscitaren profundes reflexions en relació a les estructures organitzatives, com per exemple el concepte de les persones com a part de l’element fundacional de la cultura organitzacional de cada empresa o de com cada empleat pot convertir-se en un agent de dignitat que vele pel respecte i la col·laboració harmònica entre tots els integrants de cada organització.

Durant la seua estada en València, Donna Hicks va impartir a més una sessió per a més de 40 directius de les empreses patrocinadores de la Càtedra, on va abordar les claus per a promoure les bones pràctiques de l’empresari i del directiu, atenint-se als elements de la dignitat humana, per a promoure una direcció humanista de les seues organitzacions. A més, va tindre oportunitat de compartir la seua experiència i debatre aquests temes davant un nombrós grup d’empresaris que participaren en la conferència-sessió de treball organitzada en col·laboració amb l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE) i la Fundación Étnor. L’animat col·loqui suscitat després de la intervenció de la professora Hicks va constituir una oportunitat perquè els participants intercanviaren impressions al voltant de les possibilitats d’aplicar els principis i les idees desenvolupades per la doctora Hicks en la seua dilatada carrera en el camp de la resolució de conflictes i en la promoció i desenvolupament de la Dignitat Humana en les organitzacions.

Addicionalment, la professora Hicks també participà en la sessió d’inauguració del Congrés Europeu d’Ètica Empresarial (EBEN), en la qual presentà el model de Dignitat que ella lidera. Juntament amb el professor d’Organització d’Empreses, Manuel Guillén, fundador i director de l’IECO i representant de la Universitat de València en el Real Colegio Complutense (RCC), en Harvard. Hicks va intervenir en eixe mateix congrés en una sessió in memoriam del Dr. W. Michael Hoffman, pioner mundial en el camp de l’ètica empresarial i fundador del Center for Business Ethics en la Bentley University (USA), centre que actualment porta el seu nom en reconeixement a la seua tasca de més de 40 anys en aquest camp.

Sense dubte, aquestes jornades de treball s’han convertit en una oportunitat especial per a contribuir al desenvolupament humà dels participants i han servit per a donar testimoni de l’esforç dels fundadors i directius per a posar en el centre de les seues organitzacions a les persones, incorporant elements i eines que valoren la direcció humanista d’empreses i la promoció de la dignitat humana en els seus processos administratius i productius.

Aquestes activitats donen continuïtat al treball desenvolupat en el primer Humanistic Management Workshop IECO-RCC Harvard, el qual va tindre lloc del 20 al 22 de maig de 2019 en la seu de l’RCC i on participà un total de 15 assistentes, entre ells dos directius de cada empresa patrocinadora. Es tracta d’una activitat concebuda com un Laboratori d’Aprenentatge (Learning Lab) amb el desig d’establir una comunitat d’aprenentatge que impulse una visió humanista dels negocis dins i fora de les nostres fronteres, promovent al mateix temps l’enfortiment de la qualitat ètica de les persones, les institucions i la societat en el seu conjunt.

L’objectiu principal de la Càtedra d’Ètica Empresarial IECO-UV és promoure i difondre, a escala nacional i internacional, la investigació i les bones pràctiques en les àrees que vinculen l’ètica, la comunicació i el management.