
Amb més de 2 bilions d'usuaris, WhatsApp és l'aplicació preferida per a comunicar-se, amb una presència consolidada en pràcticament qualsevol país del món.
Les organitzacions intueixen el seu potencial i moltes d'elles estan començant a fer els primers passos per a adoptar WhatsApp com a canal de comunicació amb els seus clients o usuaris.
Però... estan preparades les organitzacions per a utilitzar WhatsApp com a canal de comunicació amb els seus clients? La Càtedra Sanuker de Negoci Conversacional de la Universitat de València intenta donar resposta.
Aquesta pregunta és l'origen de la creació d'aquest document utilitzant la ciutat europea de Vila-real com a model per a la transformació digital mitjançant WhatsApp.
Prenent aquest punt de partida pràctic i real, s'estudia la realitat del municipi valencià com a representació de l'estat de les ciutats europees en matèria de comunicació digital. Oferim un estudi sobre les tendències comunicatives en les organitzacions i una anàlisi quantitativa i qualitativa dels resultats obtinguts. S'aborda l'exploració de les diferents oportunitats que ofereixen diferents versions de WhatsApp i la necessitat que les organitzacions adquirisquen el coneixement del seu potencial per a traure-li partit a aquesta eina.
Un dels punts clau del document és l'exposició d'un pla perquè tot el teixit socioeconòmic de Vila-real adopte la tecnologia amb les màximes garanties d'èxit.
Finalment, es presenta una àmplia varietat de casos d'ús il·lustratius segons indústria per a qualsevol organització que vulga prendre inspiració en els usos reals de les eines que proporciona l'ús de WhatsApp per a empreses.
Aquest document és el lliurable final de la primera fase del projecte Vila-real3000 en el qual participa la Càtedra de Negoci Conversacional de la Universitat de València sobre transformació digital del teixit socieconòmic de Vila-real a través del canal conversacional WhatsApp.
El document s'ha estructurat de la següent manera:
Amb els resultats de l'estudi realitzat, es pot constatar que les organitzacions estan preparades per a emprendre el camí de la transformació digital utilitzant WhatsApp, i algunes d'elles ja estan fent els primers passos, fins i tot de manera intuïtiva. No obstant això, s'observa una necessitat d'alfabetització i formació dels diferents recursos que existeixen, la qual cosa queda en evidència quan s'examina el baix nombre d'organitzacions que usen WhatsApp *Business per a comunicar-se de manera correcta o aprofiten realment el seu potencial.
En l'estudi s'ha detectat una tendència a usar la versió de consumidor que pot incidir en riscos per a les organitzacions, ja que es tracta d'un ús indegut que va en contra dels termes i condicions de WhatsApp. Les versions desenvolupades per la multinacional WhatsApp ofereixen una àmplia gamma de funcionalitats que són les grans desconegudes per a les organitzacions, com la possibilitat d'automatitzar missatges o integrar chatbots. De manera il·lustrativa, podríem dir que es tracta d'una navalla suïssa de solucions que cada organització pot adaptar al seu propi cas segons les necessitats i objectius.
En la segona part del document es desenvolupa un pla d'acció i ofereix la base de les eines necessàries per a la "Whatsappización" del territori. Una tasca que sembla titànica ara mateix, però que, pels resultats llançats, creiem que un entorn socioeconòmic com Vila-real està llest per a afrontar. Seguint una metodologia pròpia 4V-AIFoSo utilitzant com a vectors: l'alfabetització, inspiració, formació i solució; es planteja després d'aquesta primera anàlisi executar el pla proposat i valorar els resultats de la seua execució una vegada implementat.
Estem segurs que Vila-real, amb el suport de les seues institucions i organitzacions, es convertirà en el primer laboratori en l'ús de WhatsApp i que el seu teixit socioeconòmic es convertirà en l'exemple a seguir en el futur per altres ciutats similars.