institutional and business chairsUniversity of València Logo del portal

Universitat d'Estiu del Racó d'Ademús (5a edició) i presentació del Projecte de Custòdia del Territori “Terres del Convent de Sant Guillem – Castielfabib”

  • June 22nd, 2021
Alcalde de Castielfabib, Secretaria Autonómica, Director de la Cátedra de Paisaje y Vicerrector

El 21 de juny, el Racó d'Ademús va tornar a acollir la Universitat d'Estiu del Racó d'Ademús, al cap d'un any, el 2020, marcat per l'absència de presencialitat a la comarca.

És per això que tant Eduardo Aguilar, president de la Mancomunitat del Racó d'Ademús com Jorge Hermosilla, vicerector de Projecció Territorial i Societat, Rosa Marró, Directora general de Política Territorial i Paisatge; i Emilio Iranzo, director de la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians, van expressar en la inauguració de l'esdeveniment la seua il·lusió per tornar a reprendre la presencialitat i el seu desig de mantenir aquesta experiència acadèmica que va nàixer de la mà de la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians – UV fa cinc anys amb l'objectiu de dinamitzar aquesta comarca de l'interior valencià, i que avui forma part del programa d'Universitats Estacionals impulsat pel Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat.

El lema triat per a aquesta cinquena edició “Paisatges rurals: productes turístics sostenibles”, va ser una nova oportunitat per a plantejar i donar resposta a algunes de les qüestions que més interessa i preocupen els habitants de la comarca. De manera que els assistents van poder conèixer quines són les tècniques o estratègies que han de regir la implantació de noves construccions, tant destinades a finalitats agropecuàries com turístiques en el medi rural, per a evitar la pèrdua del caràcter propi del lloc, la banalització i homogeneïtzació dels seus paisatges propis i autòctons, apostant sempre per la sostenibilitat, l'harmonia i la mínima generació d'impacte possible a l'entorn. A més, van gaudir de la mà de Jorge Hermosilla, d'un inventari de tots els recursos gastronòmics, patrimonials, culturals i paisatgístics dels quals disposen els veïns del Racó, i la manera més apropiada de transformar-los en recursos turístics, apostant per una escala territorial supramunicipal i comarcal. Les següents intervencions, estaven temàticament lligades a la presència i el paper de la dona en el medi rural. Unes conferències tan interessants com necessàries per a conèixer de la mà de Silvia Rueda i Regina Campos, Presidenta de Fademur, les desigualtats i dificultats que es troben les dones a l'hora d'emprendre i trobar el seu lloc en l'àmbit rural, un mitjà de marcat caràcter masculí, en el qual sorprenentment la falta d'oportunitats porta a les dones a emprendre. Ambdues van recalcar la necessitat de crear aules itinerants en els municipis rurals que motiven i ajuden les dones a projectar-se.

La jornada va finalitzar amb la visita a l'àrea del Convent de Sant Guillem, on es desplega el projecte de Custòdia del Territori “Terres del Convent” impulsat des de la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians de la Universitat de València, en col·laboració amb l'ajuntament de Castielfabib, l'Associació Albar i l'Associació Cultural de Castielfabib. Una visita marcada per la presència de la Secretària Autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge Immaculada Orozco qui, al costat del Vicerector Jorge Hermosilla, va efectuar l’acte simbòlic de plantació d'un sauco, i va realitzar un recorregut en el qual els responsables de les entitats de custòdia, van mostrar, no solament la història i evolució de l'àrea sinó les primeres actuacions de condicionament i millora esdevingudes i les pròximes accions plantejades.

Images: