L'estratègia living lab a la Universitat de València:
Un Living-Lab és un banc de proves reals i un entorn d'experimentació on els usuaris i els productors poden co-crear innovacions.
El seu principal objectiu és la creació de nous productes, serveis i infraestructures adequades a les necessitats reals de la societat. En aquests processos intervenen tant col·lectius públics com privats, els escenaris que s'ofereixen són els espais on es desenvolupen i proven prototips tecnològics per a la millora del benestar ciutadà i que tindran una efectivitat real i provada.
La Comissió Europea caracteritza els Living-Labs com Aliances Públic-Privat-Persones (PPP) per a la innovació oberta impulsada pels usuaris. Els Living-Lab es basen en quatre activitats principals:
- Co-creació: co-disseny dels usuaris i dels productors.
- Exploració: el descobriment dels usos emergents, els comportaments i les oportunitats del mercat.
- Experimentació: la implementació d'escenaris "en viu" dins de les comunitats d'usuaris.
- Avaluació: avaluació de conceptes, productes i serveis d'acord a criteris socioeconòmics ergonòmics, soci-cognitius i socioeconòmics.
En aquest context, la Universitat de València impulsa els següents livings labs especialitzats a desenvolupar ecosistemes d'innovació especialitzats en:
SocInnoLAB: Living lab d'innovació social de la Universitat de València orientat a la creació de nous serveis i productes formatius orientats a la millora de l'ocupabilitat dels ciutadans.
Food & HealthLAB: Living-Lab de la Universitat de València especialitzat en salut, nutrició, activitat física i gastronomia que forma part de l'European Network of Living Labs[ENoLL].
En el cas de Food & HealthLAB es pretén dinamitzar diferents iniciatives relacionades amb la investigació, innovació i promoció als campus universitaris, a nivell local, nacional i internacional de l'ús l'alimentació, l'activitat física i la salut com a eines en la millora de la qualitat de vida, per tal d'augmentar l'esperança de vida de les persones, generar projectes d'innovació social i noves empreses i dinamitzar les activitats productives sobre la salut, la gastronomia i el turisme.