Logo de la Universitat de València Logo Màster Universitari en Enginyeria de Telecomunicació Logo del portal

El Campus de Burjassot, en el qual se situen les instal·lacions de l'Escola Tècnica Superior d’Enginyeria, es troba a uns 6 km de València. Disposa de totes les infraestructures i equipaments necessaris per al desenvolupament de les activitats formatives del màster en qüestió, a saber una biblioteca amb accés telemàtic als seus fons i sales d'estudi, aules, aules d'informàtica i laboratoris correctament equipats.

Biblioteca

El Campus de Burjassot disposa d'una biblioteca general, la Biblioteca “Eduard Boscà” que dóna servei als cinc Centres del Campus. La Biblioteca compta amb diverses sales de lectura en el propi edifici de la Biblioteca, més una sala addicional en edifici que actualment alberga a l'ETSE-UV, que estan obertes a tots els alumnes i usuaris. Disposa també de sales d'accés restringit a professors, investigadors i alumnes de tercer cicle. En total, la Biblioteca disposa de 1030 llocs de lectura. A més, la Biblioteca té un saló d'actes (133 places) equipat amb un sistema de megafonia, *proyectores de vídeo, diapositives i transparències, i pissarra que se sol usar com a Saló de Graus i com a sala de conferències. La Biblioteca funciona amb horari 24h durant els períodes d'exàmens.

El catàleg dels fons disponibles en la Biblioteca conté més d'1.700 títols classificats com a “Informàtica” i “Telemàtica” i es pot consultar a través de l'ordinador, existint diverses terminals per a aquest ús en la mateixa Biblioteca. A més la Biblioteca disposa d'un servei de préstec interbibliotecari que permet obtenir llibres i articles de revistes dels fons d'altres biblioteques en un termini de temps raonable. La Universitat de València i, més específicament, l'Escola Tècnica Superior d’Enginyeria són conscients que l'èxit dels nous Graus i Màsters depèn en gran manera que la Biblioteca dispose d'un fons adequat de textos de consulta. És per açò que durant el període 2003-07, la UVEG ha invertit 24.000 euros exclusivament per a bibliografia bàsica d'Enginyeria de Telecomunicació en Telemàtica, amb independència dels fons destinats a bibliografia més específica orientada a la recerca (llibres, subscripcions a revistes, etc.). El mecanisme per al finançament de l'adquisició dels fons bibliogràfics destinats a la titulació de l'Escola d'Enginyeria inclou una partida destinada per la Universitat i una altra complementària del propi centre. La distribució de les partides es realitza de manera independent per a cadascuna de les titulacions del centre en funció de paràmetres relacionats amb el nombre d'estudiants (i crèdits) matriculats en cadascuna d'elles.

Instal·lacions de l'Escola Tècnica Superior d’Enginyeria

 

Els recursos materials: aules, equipament, espais de treball i estudi, laboratoris i biblioteques es adecuan al nombre d'estudiants i a les activitats formatives programades en el títol, comptant-se amb els recursos disponibles de la Escola Tècnica Superior d’Enginyeria i els serveis comuns del Campus de Burjassot‐Paterna. En el moment de la verificació del màster l'edifici de l’ETSE-UV es trobava en fase de construcció, no havent-hi recomanacions respecte als recursos materials en els processos de verificació i seguiment.

D'altra banda, en el títol no existeixen barreres arquitectòniques que dificulten l'accés a les instal·lacions i recursos materials propis del programa formatiu.

A més, el Certificat d'Accessibilitat Universal de l'Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR) acredita que la Universitat de València ha implantat un Sistema de gestió de l'Accessibilitat que aposta per la millora contínua.

L'obtenció d'aquest certificat té lloc en el marc del programa Campus Sostenible de la Universitat de València, mitjançant el programa d'Accessibilitat Universal i Integració del VLC/CAMPUS. València Internacional Campus of Excellence.

Per a analitzar tots els aspectes inclosos en la guia d'acreditació, es disposa de l'informe d'avaluació del procediment de Gestió dels Recursos Materials del SGIC de la UV, el qual és analitzat anualment per la CCA i té com a principal objectiu estudiar l'adequació dels recursos materials a les necessitats de la titulació.

L'informe està disponible en la pàgina web de la titulació i en concret en l'apartat de QUALITAT SGIC “Procediment de Gestió de Recursos Materials”. Reproduïm a continuació la dotació d'espais per a la titulació, remarcant que aquests es troben situats en l'edifici de l’ETSE-UV inaugurat al setembre de 2011. Es tracta per tant de noves instal·lacions en la construcció de les quals i equipament s'han seguit criteris de funcionalitat per a la docència d'estudis tècnics. El nou edifici, amb una superfície construïda de 33.000 m2 distribuïda en 5 blocs, alberga els espais docents de totes les titulacions de grau, màster i doctorat de l’ ETSE-UV, els espais departamentals despatxos i laboratoris de recerca) i els espais dedicats a administració del centre i serveis comuns.

A continuació es resumeixen les instal·lacions amb les quals explica el centre per a la docència i serveis comuns:

Tipus d'espai

Nombre espais

Superficie (m2)

Aules de teoria/problemes

18

2.000

Laboratoris docents

59

5.800

Sales de lectura i dipòsit

2

820

Sales d'estudi

8

110

Delegació i associacions d'estudiants

6

132

Aules informàtiques de lliure accés

2

200

Administració del centre

12

345

Saló de Graus “Joan Pelechano”

1

214

Sales de reunions

5

300

Cafetería

1

825

Espais comercials (papereria, òptica, …)

2

100

 

-1 aula de teoria/problemes de capacitat 46 estudiants.

-1 aula de teoria/problemes i laboratoris docents (capacitat 16 estudiants).

 

Totes les aules de teoria/problemes estan dotades amb infraestructura de suport a la docència, que inclou:

- Panell/Pissarra (ocupant tota una paret).

- Projector de vídeo i pissarra digital.

- Ordinador per al professor/professora.

- Connexió de xarxa sense fil amb accés per a tots els estudiants a través de xarxa Eduroam i cablejada en l'ordinador del professor/a.

- Sistema d'àudio (en les aules de capacitat 64 estudiants o superior).


L’ ETSE-UV disposa en una de les seues aules de sistema fix per a la d'enregistrament en video de les activitats docents.

Cal ressaltar l'interès de l’ETSE-UV per dotar les aules amb el mobiliari més adequat per a les activitats docents que requereixen l'ús d'ordinadors o altres dispositius electrònics en l'aula, o el treball en grup. Així, el mobiliari de les aules és desplaçable i està format per taules dotades de connexió elèctrica i cadires.


Pel que fa als laboratoris docents, es disposa de laboratoris específics de:

  • Laboratori de Xarxes i Comunicacions, per a les assignatures de Seguretat en Xarxes, Planificació i Gestió de Xarxes i Xarxes i Protocols Avançats de Comunicacions.
  • Laboratoris d'Electrònica (3.0.1 i 3.1.3), per a les assignatures com a Sistemes d'Instrumentació i Mesures Avançades i Disseny Microelectrònic
  • Laboratori de Comunicacions Digitals per a assignatures com a Processament Avançat de Senyal per a Comunicacions i Teoria de les Comunicacions digitals.
  • Laboratori de Radiació i Comunicacions sense fils (3.0.7), per a assignatura de Radar i Radionavegació.
  • Laboratori de Microones i Antenes (2.0.5), per a l'assignatura d'Antenes i sistemes RF per a comunicacions.
  • Productes Electrònics i EMC (patrocinat per la Càtedra Würth-EMC).


A continuació detallarem el material dels laboratoris específics esmentats anteriorment:

  •  Laboratori de Xarxes i Comunicacions, per a les assignatures de Seguretat en Xarxes, Planificació i Gestió de Xarxes i Xarxes i Protocols Avançats de Comunicacions.
  •  12 routers.
  •  8 commutadors capa 2 10/100/1000.
  •  6 commutadors multicapa 10/100/1000.
  •  4 punts d'accés sense fils amb tecnologia Gibabit i 12 adaptadors.
  •  Telèfons IP 7905 i 7912.
  •  interfícies analògics per a connexió de telèfons analògics.
  •  emulador de telefonia analògica (centraleta analògica).

 

  •  Laboratori d'Electrònica (3.1.3), per a les assignatures com a Sistemes d'Instrumentació i Mesures Avançades.
  •  15 oscil·loscopis Tektronix amb comunicació RS232 i GPIB.
  •  15 Generadors de funcions Agilent 33120A amb comunicació GPIB, sèrie i ethernet.
  •  15 fonts d'alimentació de dos canals regulables i un de fix.
  •  15 Multímetres de sobretaula true RMS.
  •  15 ordinadors personals amb el programari LabVIEW instal·lat i comunicació GPIB.

A més tenim:

  •  Equips PXI, DAQs USB 6008, Compaq DAQ, Compaq RIO i MyRIO.
  •  Plaques de disseny propi per a l'engegada de diferents circuits condicionadors sobre diferents sensors.
  •  Equips PXI, DAQs USB 6008, Compaq DAQ, Compaq RIO i MyRIO.
  •  Plaques de disseny propi per a l'engegada de diferents circuits condicionadors sobre diferents sensors.
  •  Laboratori per a Disseny Microelectrònic.
  •  Simulador de circuits integrats PSPICE i programari lliure de disseny de layouts LASI.
  •  Laboratori de Radiació i Comunicacions sense fils (3.0.7), per a assignatura de Radar i Radionavegació.
  • Cambra anecoica versàtil multisistema amb sistemes de mesura en camp llunyà i pròxim plànol cobrint el rang de freqüències 300 MHz – 20 GHz.
  •  Analitzador vectorial de xarxes 8530A de Agilent Technologies (10 MHz – 20 GHz), incloent també: a) Test Set de 4 ports, b) Opció de domini del temps.
  •  Llarg: 8.50 m. Ample: 5.50 m. Alt: 5.55 m. d'1 a 20 GHz. Sondes de 2 a 18GHz. Mesura de camp llunyà polar amb posicionadores Orbit. Scanner XY amb àrea útil d'exploració de 3000 x 2500 mm.
  •  Laboratori de Microones i Antenes (2.0.5), per a l'assignatura d'Antenes i sistemes RF per a comunicacions.
  •  Laboratori docent que ha vingut funcionant els últims anys en la titulació de grau de Telemàtica on existeixen sistemes de banda X, dispositius en guia WR-90 (moduladors, díodes Schotky, Gunn, Klystron, acobladors, frecuencímetros, atenuadores, aïlladors, Ts –I-H-híbrides, mescladors).
  •  Laboratori de Comunicacions Digitals per a assignatures com a Processament Avançat de Senyal per a Comunicacions i Teoria de les Comunicacions Digitals.
  • Els PCs del laboratori tenen instal·lat GNURadio-Companion, programari “open-source” que permet dissenyar la part de processament de senyal per a comunicacions. El maquinari del que es disposa per a la realització de les pràctiques és:
  •  8 plataformes USRPs (5 N210, 1 USRP2, 2 USRP1).
  •  2 daughter-boards LFTX i 2 LFRX (entre 0 i 30MHz), 1 daughter-board BasicTX para USRP N210 (entre 1-250MHz), 2 daughter-boards XCVR2450 per a USRP1 (amb banda dual entre 2.4-2.5GHz i 4.9-5.9GHz), 2 daughter-boards CBX-40 per a USRP N210 (entre 1.2-6 GHZ, amb fins a 40 MHz d'ample de banda).
  •  2 antenes verticals VERT2450 (entre 2.4-2.5 i 4.9-5.9 GHz) i 2 antenes LP0965 Log-Periòdiques PCB (entre 850 MHz i 6.5 GHz).

Aquest últim laboratori, inclou un nombre suficient de plataformes ETTUS USRP GNU (open source) Programari Radie que permeten utilitzar transceptores sense fils i testear en condicions reals diferents estàndards en diverses bandes:

 

  • 50 MHz – 1 GHz: broadcast TV, seguretat, mòbils, dispositius sense llicència, ..
  • 750 – 1050 MHz: paging, cel·lulars, etc...
  • 1150 - 1450 MHz: navegació, satèl·lit, etc...
  • 1,5 – 2,1 GHz: DECT, PCS, etc...
  • 2,3 – 2,9 GHz: WIFI, IEEE 802.15.4, RFIDs, WPANs, etc...
  • 2,4 – 2,5 GHz i 4,9 – 5,9 GHz: WIFI, RFIDs, IEEE 802.15.4, WPANs, radars, UWB, motas, etc...


El manteniment dels laboratoris docents és dut a terme per personal tècnic, disposant-se a més d'un Taller i Servei de Préstec Electrònic dirigit als estudiants.

Els estudiants disposen de dues aules informàtiques de lliure accés dotades cadascuna d'ella amb 18 llocs d'ordinador. D'altra banda, l’ETSE-UV disposa de diversos espais de treball i estudi a la disposició dels alumnes/as. Així, existeix la Sala de Lectura “José Espí López” de gran capacitat i 8 sales d'estudi amb capacitat per a 8 persones, que són utilitzades pels propis estudiants per a organitzar els seus treballs o estudi en equip. En tots els llocs es disposa de connexió elèctrica i accés a Internet. L'accés a Internet a través de la WiFi Eduroam identifica els ordinadors dels estudiants com a propis de la universitat, podent així accedir a tots els serveis informàtics de la universitat. En particular, especialment interessant per als estudiants és l'accés a la biblioteca digital que actualment compta amb accés a revistes electròniques, i entre elles, al catàleg de IEEE/IET Electronic Library (IEL), i a les col·leccions de llibres electrònics en les àrees de ciències i enginyeries:


I-Llibre (Ebrary) Col·lecció de llibres electrònics multidisciplinari publicats per les editorials McGraw-Hill, Random House, Penguin Classics, Taylor & Francis, Yale University Press, Wiley, Alfaguara, Sud-americana i moltes més.

Ebsco I-books Col·lecció de llibres electrònics de Ciències, Medicina, Psicologia, Ciències Socials, Humanitats i Ciències de l'Esport i l'Educació.

Elsevier Elibrary Text complet dels continguts de llibres publicats per Elsevier Espanya.

Ingebook Plataforma de llibres electrònics d'enginyeria, ciències i arquitectura.

OECD iLibrary Més de 5.500 llibres-i, revistes, 2700 documents de treball en matèria d'agricultura i alimentació, desenvolupament, economia, educació, ocupació, energia, medi ambient, finances i inversions, govern, indústria i serveis, energia nuclear, ciència i tecnologia, assumptes socials, migracions, salut, impostos, comerç, transport, desenvolupament rural i urbà, desenvolupament regional.

PUV (Llibre-i Odilo) Col·lecció de llibres editats pel Servei de Publicacions de la Universitat de València.

R. Society of Chemistry I-books Col·lecció de llibres electrònics de la Royal Society of Chemistry.

Safari Books Online Col·lecció de llibres electrònics Safari Tech, d'informàtica i ciències afins publicats per les editorials O'Reilly i Pearson Technology Group (Addison Wesley, Prentice Hall, Cisco, Peachpit Press...).

ScienceDirect I-books Humanitats, Ciències socials, Ciències de la salut, Ciències bàsiques.

SpringerLink I-books Ciències del comportament, Ciències Biomèdiques, Economia. Química, Informàtica i Informàtica Aplicada, Ciències Ambientals, Enginyeria, Humanitats i Ciències Socials, Matemàtiques, Medicina, Energia i Física.
Wiley I-books Ciències bàsiques, Ciències de la salut, Enginyeria.

Tenint en compte que els fons bibliogràfics en format paper es troben en la biblioteca del Campus, des de l’ETSE-UV s'està potenciant l'adquisició de bibliografia electrònica.

L’ETSE-UV destina també 6 espais a la Delegació d'Estudiants (ADR) i altres associacions com l’IEEE University of València Student Branch. Com a serveis per als estudiants, l’ETSE-UV alberga una oficina de l'Observatori d'Inserció Professional i Assessorament Laboral (OPAL).