Universitat de ValènciaUVsociety,UVsociety Logo del portal

La Universitat de Primavera de la Canal de Navarrés analitza el ‘Desenvolupament rural enfront del despoblament en municipis d'interior’

  • Office of the Vice-Principal Sustainability, Cooperation and Healthy Life
  • May 26th, 2021
Image de la noticia

La Universitat de Primavera de la Canal de Navarrés sotmet a debat aquest divendres el ‘Desenvolupament rural enfront del despoblament en municipis d'interior’, donant continuïtat al programa d'Universitats Estacionals, impulsat per la Universitat de València, amb la possibilitat d'assistència en línia.

La Universitat de Primavera de la Canal de Navarrés obrirà un interessant debat la vesprada d'aquest divendres entorn del ‘Desenvolupament rural enfront del despoblament en municipis d'interior’, en el marc de la programació d'Universitats Estacionals 2021.

Les Universitats Estacionals són una iniciativa de la Universitat de València (UV), organitzada a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat amb els ajuntaments i en col·laboració amb la Diputació de València i Caixa Popular. El seu objectiu és promoure el debat entorn d'un tema monogràfic lligat a la singularitat de cada àmbit geogràfic, tenint en compte la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria. Aquesta acció acadèmica està en totes les comarques de la província, amb 20 edicions en altres tantes localitats.

En 2021, aquestes jornades, gratuïtes i obertes a ciutadans de totes les edats, han recuperat el vincle amb l'estació de l'any que els dóna nom, després d'un any anòmal per les restriccions degudes a la pandèmia. I mantenen, a més, la distribució per àrees temàtiques -que reflecteixen la transversalitat de coneixement de la UV i la pluralitat de temes estudiats pels seus especialistes- i el caràcter semipresencial, que es va impulsar en 2020 amb la incorporació de l'enllaç en línia, que permet el seguiment de les sessions per streaming, facilitant l'assistència a les persones interessades. Com en 2020, la UV facilitarà les inscripcions a través de la web (http://projeccio.uv.es) i proporcionarà el corresponent certificat d'assistència, tant si és presencial com a en línia.

Universitat de Primavera de la Canal de Navarrés

La Universitat de Primavera de la Canal de Navarrés celebra enguany -gràcies a la col·laboració de la Mancomunitat de la Canal de Navarrés, l'Ajuntament de Bicorp, la Diputació de València i Caixa Popular- la seua segona edició per a debatre sobre ‘Desenvolupament rural enfront del despoblament en municipis d'interior’, en el marc de l'àrea temàtica ‘Biodiversitat, Desenvolupament i Innovació Territorial’.

La jornada, que tindrà lloc en el Ecomuseo de Bicorp (C/Sant Roque, 11) permetrà analitzar les diferències entre el sistema urbà i el sistema rural, la concentració demogràfica enfront de la despoblació.

La valoració de la qualitat de vida en les àrees rurals, vinculada a oportunitats laborals en elles, es presenta com la clau per a revertir aquest procés. Per a això és necessari examinar les causes i abordar les estratègies necessàries en cada àrea geogràfica, posant en valor els recursos humans, econòmics i ecològics, mitjançant solucions innovadores i sostenibles que respecten els ecosistemes.

En la jornada del divendres es presentaran recents anàlisis, com els que s'han realitzat des de les universitats i el Pla Estratègic Valencià antidespoblament -PLESVANT- impulsat per l'Agència AVANT de la Generalitat Valenciana, a partir dels quals es reflexionarà sobre les polítiques públiques i les iniciatives privades.

La sessió s'inaugurarà a les 17:00 h, amb la intervenció de Carolina Mas, presidenta de la Mancomunitat de la Canal de Navarrés; Josefina García, alcaldessa de Bicorp; Jorge Hermosilla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV; Jeannette Segarra, directora general de l'Agència Avant-GVA; Paula Jardón, coordinadora de la Universitat de Primavera de la Canal de Navarrés i del Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials de la UV; un representant de la Diputació de València; i un representant de Caixa Popular.

A continuació, Emilio Barba, del Departament de Microbiologia i Ecologia de la UV, parlarà sobre ‘Medi natural i despoblament’; i Ghaleb Fansa, del Departament de Geografia de la UV, sobre ‘El despoblament valencià en xifres’.

La jornada conclourà amb una taula redona sobre ‘Estratègies per al desenvolupament rural’, moderada per Paula Jardón, coordinadora de la Universitat de Primavera de la Canal de Navarrés, en la qual participaran Vicente Budí, coordinador de la Càtedra AVANT a la Universitat Jaume I (UJI), Antonio Martínez, coordinador de la Càtedra AVANT a la Universitat d'Alacant (UA); i Jorge Hermosilla (UV), director acadèmic de les Estratègies AVANT 2030 (Pla Estratègic Valencià antidespoblament).

20 Universitats Estacionals, 4 estacions i 3 àrees temàtiques

La programació d'Universitats Estacionals integra dues Universitats d'Hivern, que ja han celebrat enguany les seues corresponents sessions: Cofrentes i Requena.

Les Universitats Estacionals de Primavera, després de la celebració de l'edició d'Alzira, Cullera, Xátiva, Sagunt, i aquesta setmana, la Canal de Navarrés, prosseguiran la seua programació amb la Universitat Estacional d'Alt Túria, l'11 de juny, que tindrà com a tema ‘Del recurs territorial al producte turístic en una reserva de la biosfera’; i la Universitat Estacional del Racó d'Ademuz, el 21 de juny, ‘Paisatges rurals: productes turístics sostenibles’.

Les Universitats Estacionals d'Estiu començaran el 7 de juliol amb l'edició de la Universitat Estacional d'Aras de los Olmos, que tindrà com a tema principal ‘Botànica i desenvolupament rural’. La Universitat Estacional de Gandia debatrà, a partir del 12 de juliol, sobre ‘Canvis. Una mirada calidoscòpica’; i la Universitat Estacional de Sagunt, el 15 de setembre, sobre ‘Sagunt: Patrimoni de la Humanitat. Entre el mite i el llegat cultural’.

Les Universitats Estacionals de Tardor tancaran la programació de 2021. La Universitat Estacional d'Alaquàs obrirà el cicle el 7 d'octubre, amb el tema ‘L'Horta en la cruïlla: algunes decisions històriques crucials’. La Universitat Estacional de Buñol, el 15 d'octubre, tindrà com a títol ‘Buñol. El patrimoni cultural. La música com a motor de canvi social´; la Universitat Estacional de l'Eliana, el 21 d'octubre, ‘Smart cities: tecnologia i ciutadania’; la Universitat Estacional d'Oliva, el 27 d'octubre, ‘Educació: iguals i diversos’; la Universitat Estacional de Llíria, el 29 d'octubre, ‘La música com a eina educativa de transformació social’; la Universitat Estacional d'Ayora, el 4 de novembre, ‘Reptes i amenaces de l'apicultura en el segle XXI’; la Universitat Estacional d'Enguera, a partir de l'11 de novembre, ‘Professions de futur i vida saludable en un món global i sostenible’; i la Universitat Estacional d'Ontinyent, a partir del 23 de novembre, ‘Temps de transformacions’.

Les Universitats Estacionals debaten aquest any 2021 sobre múltiples aspectes vinculats a cada territori entorn de tres àrees temàtiques: ‘Patrimoni Històric i Cultural’ (Cullera, Xàtiva, Sagunt, Alaquàs, Buñol i Ayora); ‘Educació i Benestar Social’ (Cofrentes, Sagunt, Llíria, Oliva, Enguera i Ontinyent); i ‘Biodiversitat, Desenvolupament i Innovació Territorial’ (Requena, Alzira, la Canal de Navarrés, Alt Túria, Rincón de Ademuz, Aras de los Olmos, Gandia i l'Eliana).

Links: