University of Valencia logo Logo Policies for Excellence Office (OPEX) Logo del portal

La Càtedra L’Horta de València organitza una taula redona sobre el tema de la invisibilitat de les dones agràries

  • March 12nd, 2019
Image de la noticia

El pròxim 27 de març tindrà lloc, en la Facultat de Geografia i Història, una taula redona que donarà veu a tres dones per tal de reivindicar la tasca de recuperar l’horta valenciana per a tota la ciutadania. L’acte està organitzat per la Càtedra L’Horta i territori metropolità de la Universitat de València.

Tradicionalment, a les dones se’ls ha atribuït la responsabilitat d’alimentar i cuidar de la família. En les societats agrícoles, a això cal afegir el treball que a més exercien al camp, una doble jornada laboral que quasi mai ha sigut reconeguda com a tal. Les tasques dutes a terme per les dones, encara que hagen sigut les mateixes que les dels seus homòlegs masculins, han sigut pitjor remunerades (o no ho han sigut en absolut) que les dels homes, a més de ser considerades d’un rang inferior des del punt de vista masculí.

Només en les últimes dècades ha començat l’intent de reconéixer públicament el paper transcendental de les llauradores per a l’economia familiar. En el cas particular de L’Horta de València, quan les dones començaren a abandonar el camp per a ocupar-se en treballs urbans, l’esquema tradicional de la família hortícola es va veure seriosament amenaçat. No obstant això, actualment s’aprecia un significatiu retorn de dones al camp, però amb un plantejament diferent: ara es tracta de dones propietàries d’explotacions que es dediquen a un model de negoci orientat als nous hàbits de consum que inclouen l’agricultura ecològica, la venda directa al mercat local o inclús els lliuraments a domicili.

Amb la intenció de discutir sobre aquests nous models socials i econòmics, i de reivindicar el paper tradicional i actual de les dones agràries, aquesta taula redona comptarà amb la presència de Natalia Castellanos i Alba Herrero, del col·lectiu Espigolaores, i d’Amparo Martí, de la Unió de Llauradors. L’esdeveniment tindrà lloc el 27 de març a partir de les 12.30 en la Sala Palmireno (F3.4) de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València.