Vols conèixer la Facultat de Ciències Socials? Quines titulacions impartim?
La Universitat de València organitza el programa Conèixer la Universitat amb l’objectiu d’acostar la Universitat als centres de secundària i mostrar al futur estudiantat la seua oferta formativa i de serveis.
Conèixer la Universitat és una iniciativa del Vicerectorat d’Estudis que està coordinada pel Servei d'Informació i Dinamització (Sedi) i que compta amb la participació dels centres i serveis de la Universitat de València.
El Grau en Relacions Laborals i Recursos Humans té per objectiu l’adquisició de la formació necessària per a comprendre d’una forma integrada la complexitat i el caràcter dinàmic i interrelacional del treball humà, atenent les perspectives jurídica, organitzativa, psicològica, sociològica, històrica i econòmica. Així mateix, promou l’esperit crític davant els problemes socials i laborals, la responsabilitat i el sentit ètic per a l’aplicació i la defensa dels drets fonamentals, la igualtat d’oportunitats, la no-discriminació i els valors democràtics.
Les persones titulades en Relacions Laborals i Recursos Humans estan capacitades per a aplicar els coneixements teòrics, les destreses i les habilitats en els àmbits professionals següents: la consultoria i l’assessorament laboral, la gestió i la direcció de recursos humans, l’organització del treball i de la gestió i la mediació d’ocupació en el mercat de treball. El treball es pot desenvolupar tant en el sector privat com en el públic. La formació rebuda faculta per a l’aprenentatge autònom de nous coneixements i tècniques.
Assessoria Laboral i Empresarial
Intervenció en el Mercat de Treball i Polítiques Sociolaborals
Recursos Humans
El Grau en Treball social té per objectiu la investigació, la intervenció i l’avaluació social davant les necessitats socials per a promoure el canvi, la resolució dels problemes en les relacions humanes i l’enfortiment i la llibertat de la societat per a incrementar el benestar i la cohesió. Per aconseguir-ho, les persones titulades en aquest grau apliquen la metodologia específica en què s’integra el treball social de cas, grup i comunitat.
El títol de grau en Treball Social capacita per a intervenir en contextos socials i institucionals en què viuen les persones, les famílies, els grups, les organitzacions i les comunitats, mitjançant l’assistència, la mediació, els processos d’ajuda, l’educació, la defensa, la negociació en conflictes i la transformació i la integració en aquests contextos. En aquesta carrera es formen per participar en la planificació, la formulació, el desenvolupament i l’avaluació de polítiques, serveis i iniciatives socials, per contribuir a la ciutadania activa mitjançant la potenciació de la igualtat i la garantia dels drets humans i socials; i per treballar en la prevenció dels problemes socials.
El Grau en Sociologia proporciona una sòlida formació en relació amb l’anàlisi científica dels diversos fenòmens socials que caracteritzen les societats contemporànies, les seues institucions i les interaccions entre els diferents grups socials. Aquesta formació té un vessant tècnic molt important relacionat amb la pràctica de la investigació social i amb la planificació i la intervenció social, alhora que requereix una especial sensibilitat crítica que no es dóna en altres estudis. La finalitat última és capacitar per al desenvolupament d’estratègies d’acció social que possibiliten una millora de les condicions i qualitat de vida en aquestes societats.
La formació que ofereix el grau combina la capacitat per al raonament analític, les habilitats d’observació i comprensió de l’entorn social i la iniciativa a l’hora de plantejar solucions als diversos problemes socials existents. Aquests estudis possibiliten una polivalència que fa que els graduats en Sociologia treballen en àmbits molt diferents, com ara la intervenció social, les polítiques públiques, la investigació, l’organització del treball o l’educació. Aquesta tasca es pot dur a terme tant en institucions públiques com privades, entre les quals destaquen les administracions públiques, els centres d’investigació sociològica, empreses d’estudis i assessorament o els instituts d’anàlisi i planificació.
El doble grau en Sociologia i en Ciències Polítiques i de l’Administració Pública (programa vigent / programa a extingir) proporciona la formació, els coneixements i la metodologia necessaris en ambdós camps. D’una banda, el grau en Sociologia capacita per al desenvolupament d’estratègies d’acció social que possibiliten una millora de les condicions i qualitat de vida en aquestes societats, i ofereix la formació necessària per a analitzar...
Els graduats en Sociologia poden treballar en àmbits molt diferents, com la intervenció social, les polítiques públiques, la investigació, l’organització del treball o l’educació. Aquesta tasca es pot dur a terme tant en institucions públiques com privades. Com a titulats en Ciències Polítiques i de l’Administració Pública, poden accedir a funcions variades en els nivells mitjà i alt de diferents administracions públiques (internacionals, europees, estatals, autonòmiques i locals). En l’àmbit privat poden treballar com a assessors interns i externs d’empreses, partits polítics, sindicats, ONG, etc.
Persones amb titulacions de grau o equivalent en qualsevol àrea de coneixement, preferentment en Ciències Socials i Jurídiques, Humanitats i Ciències de la Salut, amb algunes de les capacitats o interessos següents:
- Detectar els biaixos de gènere tant en els diversos àmbits del coneixement científic com en les praxis polítiques i socials.
- Contribuir a aconseguir l’equitat de gènere mitjançant el coneixement de les possibles causes i dimensions de les desigualtats.
-Interès davant nous camps del coneixement en l’estudi de les relacions de gènere i l’eliminació de qualsevol tipus de discriminació des d’una perspectiva interdisciplinària.
-Interès en l’aplicació de polítiques d’igualtat.
-Sensibilitat per detectar i prevenir la violència de gènere i els efectes de l’exclusió social.
a) Valoració de l’expedient acadèmic: 40%
b) Coneixements i pràctiques previs en estudis de gènere: 20%
c) Motivació i orientació professional per a realitzar els estudis del màster: 20%
d) Coneixement d’idiomes: 20%
Tenen preferència aquelles persones que estiguen en possessió d'algun dels següents títols universitaris: Grau o Diplomatura en Relacions Laborals; Llicenciatura en Ciències del Treball; Grau o Llicenciatura en Medicina, especialitat Medicina del Treball; Grau o Diplomatura en Infermeria, especialitat Infermeria del Treball; Diplomat en Infermeria d'Empresa; Grau o Llicènciatura en Psicologia, perfil Psicologia del Treball i de les Organitzacions; Grau o Llicenciatura en Química; Grau o Llicenciatura en Enginyeria Química; Grau o Llicenciatura en Biologia; Grau o Llicenciatura en Ciències Ambientals; Grau o Llicenciatura en Arquitectura; Diplomatura en Arquitectura Tècnica; Grau o Llicenciatura en Enginyeria Industrial, així com altres Graus o Llicenciatures afins al camp de coneixement del Màster en Prevenció de Riscos Laborals.
Els qui no tinguen l'espanyol com a llengua materna hauran d'acreditar, com a mínim, un nivell de coneixement B2 segons el Marc europeu comú de referència per a les Llengües, per a ser admés en el Màster. Els qui no acrediten posseir aquest nivell B2 hauran de realitzar una entrevista amb la Direcció del Màster per a avaluar les seues competències lingüístiques en espanyol.
El requisit de l'idioma no s'exigirà als qui hagen completat els seus estudis universitaris de grau en espanyol en un país hispanoparlant, prèvia presentació de la documentació corresponent.
Va dirigit, en primer lloc, a professionals que ja exerceixen una activitat professional en aqueix camp. La seua formació precedent és molt diversa, per la qual cosa les titulacions prèvies d'accés són la major part de titulacions de llicenciatura o grau o equivalents de les àrees de Ciències Humanitats i Ciències Socials. Amb tot, atés que són les que ofereixen una major formació en el camp de la Gestió Cultural, es valora preferentment l'accés amb les titulacions de Geografia i Història, Història de l'Art, Administració i Direcció d'Empreses, Psicologia, Sociologia, Filosofia, Filologia, Ciències Econòmiques, Dret, Antropologia, Arqueologia, Belles arts , Comunicació Audiovisual, Periodisme, Humanitats, Belles arts, Documentació, Informàtica. S'admeten també les titulacions d'arquitectura i enginyeries, sempre que s'acredite una trajectòria formativa o professional en el camp de la Gestió Cultural. A més, es considerarà també la candidatura de les persones que amb mèrits adequats i tenint una titulació de diplomatura universitària, acrediten un mínim de 180 crèdits de formació en estudis relacionats amb la Gestió Cultural, en un sentit ampli. Aquest és el cas dels candidats procedents de les Diplomatures en Turisme i Ciències Empresarials.
La baremació dels candidats es realitzarà d’acord amb els criteris següents:
I) Currículum acadèmic:
1. Nota mitjana obtinguda en els expedients acadèmics: de 0 a 5 punts.
2. Nombre de crèdits cursats en carreres oficials (s’hi inclouen els crèdits cursats en tercer cicle i postgrau oficial): 1 punt per cada 100 crèdits (màxim 5 punts).
3. Tesis doctorals llegides: d’1 a 3 punts en funció de la seua qualificació i la seua relació amb l’àrea de la gestió cultural.
4. Nombre de màsters no oficials cursats (màxim 1,5 punts):
- Un punt per cada títol de màster no oficial obtingut, relacionat amb l’àrea de la gestió cultural.
- Mig punt per cada títol de màster no oficial obtingut, no relacionat amb l’àrea de la gestió cultural.
5. Publicacions:
- Un punt per cada llibre publicat (amb ISBN), relacionat amb l’àrea de la gestió cultural.
- Mig punt per cada llibre publicat (sense ISBN), relacionat amb l’àrea de la gestió cultural.
- Mig punt per cada capítol de llibre publicat (amb ISBN), relacionat amb l’àrea de la gestió cultural.
- Mig punt per cada article d’investigació publicat, relacionat amb l’àrea de la gestió cultural.
- 0,25 punt per cada capítol de llibre publicat (sense ISBN), relacionat amb l’àrea de la gestió cultural.
II) Currículum professional (màxim 5 punts):
- 0,1 punts per cada mes treballat en l’àrea de gestió cultural.
III) Altres mèrits (màxim 2 punts):
- 0.25 per cada llibre publicat (amb ISBN), no relacionat amb l’àrea de la gestió cultural.
- Altres publicacions d’investigació: 0,25 punts per cada publicació, no relacionades amb l'àrea de la Gestió Cultural.
- 0,10 punt per cada 100 hores de cursos i seminaris rebuts, relacionats amb l’àrea de la gestió cultural.
El màster va adreçat preferentment als estudiants que hagen cursat les diplomatures en Relacions Laborals o Graduat Social, el grau en Relacions Laborals i Recursos Humans, les llicenciatures en Ciències del Treball, Administració i Direcció d’Empreses, Psicologia (perfil Psicologia del Treball i de les Organitzacions) i Sociologia, que sobre la base dels continguts cursats acrediten capacitats, coneixements i interès en l’especialització i la capacitació pròpia dels estudis de màster en l’àmbit de la direcció i la gestió de recursos humans. Però també s’adreça a altres titulats i titulades universitaris de l’àrea de ciències socials (Dret, Empresarials, Economia, Treball Social, Sociologia, etc.).
Aquest màster va adreçat sobretot a estudiants que hagen cursat les diplomatures en Relacions Laborals o Graduat Social, el grau en Relacions Laborals i Recursos Humans, les llicenciatures en Ciències del Treball, Administració i Direcció d’Empreses, Psicologia (perfil Psicologia del Treball i de les Organitzacions) i Sociologia. Per a la resta de titulats i titulades de l’àrea de ciències socials (Dret, Empresarials, Economia, Treball Social, Sociologia, etc.) i d’altres àrees, s’inclou en el pla d’estudis un mòdul de formació complementària els continguts del qual aporten els coneixements d’anivellació necessaris per a accedir al màster. Els estudiants que acrediten haver superat prèviament els continguts d’aquest mòdul no els hauran de tornar a cursar.
El màster està dirigit principalment a graduats i diplomats en Treball Social, i també en Psicologia, Sociologia, Educació Social, Infermeria i altres disciplines socials i sanitàries, i a tots aquells que desitgen ampliar la seua formació o experiència professional en el camp de la intervenció social i de les polítiques públiques.
.
Els criteris d'admissió són els següents:
1. Expedient acadèmic del sol·licitant multiplicat pel coeficient de correcció, fins un màxim de 4 punts:
a. Situació 1: Coeficient de correcció 1
i. Diplomat en Treball Social o graduat en Treball social; llicenciat en Sociologia; llicenciat en Ciències del Treball; diplomat en Relacions Laborals.
b. Situació 2: Coeficient de correcció 0,8
i. Llicenciats, diplomats i graduats en les àrees de ciències jurídiques i socials, humanitats i de la salut.
c. Situació 3: Coeficient de correcció 0,4
Altres diplomats, graduats i llicenciats.
2. Experiència professional en treball social, fins un màxim de 4 punts.
3. Coneixement d'idiomes, fins a 1 punt.
4. Altres mèrits: fins a 1 punt.
Els estudiants d'altres països que es preinscriguen en el Màster hauran d'acreditar el coneixement de l'espanyol o d'altres llengües oficials, acreditant un nivell equiparable al C1 segons els estàndards definits en el Marc comú europeu de referència per a les llengües (MECRL) .
Atés que en el procés formatiu s'utilitzarà l'Anglés en alguna de les assignatures es recomana a tots els estudiants del Màster acreditar un nivell bàsic d'anglés equiparable al B1.
1º) El/la candidat/ta ha d'estar en possessió d'algun dels següents títols de grau o Llicenciatura: Sociologia, Antropologia Social i Cultural, Ciències Polítiques, Recursos Humans i Relacions Laborals, Treball Social, els plans d'estudi del qual preveuen l'adquisició de competències bàsiques relacionades amb l'objecte del programa del màster i amb el seu pla d'estudis, especialment, les relatives a Mètodes i Tècniques d'Investigació (quantitatives i qualitatives) . La Comissió Acadèmica del Màster verificarà que els sol·licitants hagen cursat prèviament almenys 12 crèdits de Mètodes i Tècnica d'Investigació (quantitatives i qualitatives) amb la fi que disposen dels coneixements, competències i habilitats bàsiques per a poder adquirir els i les específiques del Màster.
2º) El/la candidat/ta ha d'acreditar el coneixement de la llengua castellana en un nivell B2 corresponent al Marc Comú de Referència Europeu (Del seu compliment estarà exempt l'estudiantat que haja realitzat els seus estudis universitaris en llengua castellana)
La baremació de les persones candidates es realitzarà d'acord amb els següents criteris:
1. Expedient acadèmic del grau o llicenciatura d'accés (70%)
La valoració de l'expedient es realitzarà segons els següents criteris d'afinitat:
Grau o Llicenciatura de la sociologia: 1
Grau o Llicenciatura d'Antropologia Social i Cultural, Ciències Polítiques, Recursos Humans i Relacions Laborals, Treball Social: 0,7
2. Títols addicionals al de Grau o Llicenciatura d'accés, experiència investigadora i professional, coneixement d'anglés - nivell B1 - (20%) .
3. Motivació (10%)
S'haurà d'aportar un breu curriculum vitae que continga informació sobre la seua formació, experiència investigadora i professional i coneixement d'idiomes (anglés), acreditant els mèrits acadèmics o professionals presentats. Igualment, una carta de presentació en la qual s'expresse l'interés de l'o de la sol·licitant per a matricular-se en el màster.
Per a accedir al Màster Universitari de Treball Social en l'àmbit Sanitari s'haurà d'estar en possessió del títol universitari oficial de Graduada o Graduat en Treball Social o de l'anterior títol universitari de Diplomatura en Treball Social, o bé títols que equivalguen al títol espanyol expedits per universitats i institucions d'educació superior d'un país de l'EEES que en aquest país permeta l'accés als estudis de Màster. D'igual manera, podran accedir persones en possessió de títols procedents de sistemes educatius que no formen part de l'EEES, que equivalguen al títol de Grau en Treball Social, sense necessitat d'homologació del títol, però sí de comprovació per part de la universitat del nivell de formació que impliquen, sempre que al país on s'haja expedit aquest títol permeta accedir a estudis de nivell de postgrau universitari. En cap cas l'accés per aquesta via implicarà l'homologació del títol previ del qual disposava la persona interessada ni el seu reconeixement a altres efectes que el de realitzar els estudis de Màster.
La baremació de les sol·licituds presentades es realitzarà d'acord amb els següents criteris:
1. Currículum acadèmic: De 0 a 10 punts
2. Experiència professional: De 0 a 2 punts
3. Experiència investigadora. De 0 a 1 punt
4. Carta de presentació. De 0 a 1 punt
La Comissió de Coordinació Acadèmica del Màster podrà realitzar una entrevista personal a aquelles persones candidates si es produeix un empat de les puntuacions dels mèrits d'admissió previstos. La puntuació màxima serà d'1 punt. Els estudiants hauran d'acreditar un C1 en castellà com a nivell mínim, que els permeta seguir les classes i accedir amb fluïdesa a continguts, referències bibliogràfiques i serveis d'informació. En el cas que la llengua materna de l'estudiant siga el castellà o la formació d'accés al màster s'haja cursat en castellà no serà necessari acreditar el nivell d'aquesta llengua.
INFORMACIÓ SOBRE ELS GRUPS DE PRÀCTIQUES I EL TREBALL FI DE MÀSTER
La matrícula i adscripció als grups de Pràctiques i TFM del Màster en Treball Social en l’àmbit sanitari funcionaran de la següent manera: