
El grup d’investigació en Migració i Processos de Desenvolupament (InMIDE) de la Universitat de València (UV), especialitzat en mobilitat i canvi climàtic, ha coordinat un monogràfic publicat al Brasil en la Revista Interdisciplinar da Mobilidade Humana (REMHU). Aquest treball analitza les relacions entre la mobilitat humana i el canvi climàtic, amb aportacions d’especialistes d’Amèrica Llatina, Espanya i altres països. Els estudis aborden temes com les polítiques públiques, el gènere i els impactes dels desastres en les comunitats locals.
Aquest treball és resultat de la investigació I+D+i del Ministeri de Ciència i Innovació titulada “Migració, canvi climàtic i cooperació al desenvolupament (MIGRACLIMA)”. La iniciativa, codirigida pel nostre company i director del Departament de Treball Social i Serveis Socials, Joan Lacomba, en col·laboració amb Alexis Cloquell (Universitat Catòlica de València), compta també amb la participació de les nostres companyes de departament, les professores Mª Jesús Berlanga i Isabel Royo.
L’objectiu de MIGRACLIMA és estudiar com les polítiques espanyoles de cooperació per al desenvolupament s’articulen amb el canvi climàtic i els fluxos migratoris a Marroc i Senegal, proposant canvis per a millorar l’eficàcia de les accions de desenvolupament. Els primers resultats presenten un panorama complex, on els factors econòmics, socials i polítics interactuen amb els efectes climàtics, convertint la migració en una resposta clau en un món en canvi.
Lacomba, director del grup InMIDE, destaca que els efectes del canvi climàtic són cada vegada més evidents, tant en termes ambientals com humans. En aquest context, la migració apareix no sols com una conseqüència directa sinó també com una estratègia d’adaptació per a mitigar-ne l’impacte.
Enllaç a la publicació completa: https://remhu.csem.org.br/index.php/remhu