
Aquesta mutació es localitza en el gen d'un receptor que uneix les toxines insecticides de la bacteria B. thuringiensis en l'intestí de l'insecte. B. thuringiensis i les seues toxines són la base de la majoria d'insecticides bacterians utilitzats en l'agricultura ecològica per al control d'insectes plaga i les toxines produïdes per aquest bacteri també s'han introduït mitjançant enginyeria genètica en varietats de cultius biotecnològics.
Investigadors del laboratori de Genètica Bioquímica i Biotecnologia (Línia de Control Biotecnològic de Plagues ERI/ISIC BIOTECMED), en col·laboració amb el grup de Bioinformàtica i Genòmica del Centre de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana (COMAV) i investigadors de la Andong National University de Corea del Sud han aplicat una metodologia basada en els recents mètodes de seqüenciació d'ADN per identificar una nova mutació en insectes que presenten resistència a insecticides que inclouen el bacteri Bacillus thuringiensis. Aquesta mutació es localitza en el gen ABCC2, que codifica per a un receptor que uneix les toxines de B. thuringiensis en l'intestí de l'insecte.
B. thuringiensis i les seues toxines són la base de la majoria d'insecticides bacterians utilitzats en l'agricultura ecològica per al control d'insectes plaga. Les toxines produïdes per aquest bacteri també s'han introduït mitjançant enginyeria genètica en varietats de cultius biotecnològics com dacsa, soja i cotó, protegits eficaçment enfront de l'atac d'insectes nocius.
Els resultats presentats en aquest treball resulten de gran utilitat per monitoritzar l'aparició d'aquestes mutacions en insectes de camp i desenvolupar estratègies que permetan retardar l'aparició de resistència a plantes transgèniques. Un resultat que també es desprèn d'aquest estudi és l'existència d'un cost biològic associat a la presència d'aquesta mutació en els insectes. Aquest cost biològic indica que, en absència d'exposició a les toxines insecticides, els insectes portadors de la mutació descrita tendiran a desaparèixer de la població d'insectes.
Aquest treball ha estat publicat recentment a la revista BMC Biology.